evo jedan zanimljivi test
žena mi je danas donila doma Talking Heads 77 ali verzija cd+dvd,cd je standardan ,a dvd isti album samo 24bitni 98kHz
e sad, dvd sam ubacio u yamahin dvd player i na dac,za početak čisto razočarenje prema cd-u onda sam se sjetio da sam dvd player limitirao na 48kHz jer stari dac s TDA1541 nije mogao prožvakati 98kHz,opet to naštelao i opet razočarenje ,zvučna slika mutna,dinamika čujno opala,čak mi je i žena rekla da cd svira bolje,iskreno dvd player nije twikan,znači sve je u njemu tvornički,cd player(transport) je debelo twikan s boljim elektrolitima,napajanjem,novi clock
znam da i ovo malo twikanja na transportu može poprilično utjecati na zvuk posebno ako je odrađeno namjenski samo za bolji digitalni izlaz,ali mi nije jasno da sa snimkom 24bita 98kHz ne može doći do izražaja kvaliteta zvuka i da je tu obični cd opet bolji,možda je riješenje bolji dvd player ili blue ray player ali bez nekog twikanja ne znam da li bih dobio rezultat kao s cd-om jer dvd player koji imam nije bio toliko loš kad je kupljen ,čak ima i solidan zvuk na analognom izlazu,ali mi se čini da mu je digitalni izlaz samo za filmove, 5.1 ili 7.1
mislim da je problem kod dvd-a kao transporta to što se kod njega uglavnom clock djeli s istog izvora za audio i video dac,i za servo,a isto tako svi video sklopovi su stalno uključeni što pogoduje stvaranju jitera
inače kad se gleda na osciloskopu digitalni signal iz dvd-a izgleda puno 'zdravije' nego ovaj s cd-a,
aj sad ti budi pametan