my_name je napisao/la:Stotka navodno isto ima 9V napajanje, i nema nikakve druge elektronike u sebi osim biasa i step up ova, trafoi su EI i nisu bas mali, javio mi se jedan frend koji ih je popravljao ali nezna nista o trafoima jer su oni bili ispravni, mjenjao je samo membranu i kaze da je to dosta zajeban posao, jer su veliki i uski i tesko je poravnat mylar, isto tako kaze da je mylar koji ide na njih 5 mikrona i da se neki spaceri (on ih zove stoperi) nalaze iza ovih aluminiskih prečaka, Kaze da je najveci problem rastaviti ih a da statori, u ovom slučaju žice ostanu cijeli, njemu se jedan raspao i imao je cijelu frku kako to vratit u prvobitno stanje! Razmak mambrana-stator je 1.4mm.
Nisam mogao ne upitati ga kako ful range i 1.4mm a ne vise...samo se nasmijao...rekao je da ovo sta pisu po netu da su gluposti i da nema potrebe ici preko 1.5mm u nikakvom slucaju bio to ful ili mid high panel.
U to sam se i sam uvjerio kad sam napravio zadnje zvucnike koji su zvučali užasno tiho a sve zbog razmaka od 3.5mm.
@tomi ako budes ista gurao na membranu...budi jako pazljiv jer mylar koliko god izgledao čvrst jako lako se ošteti, a kad krene pucati u trenu je pukotina na drugoj strani zvucnika! Sa nikakvim oštrim predmetima nemoj ic na membranu, istotako nemoj ga jako gurati jer se deformira dosta lako...ipak je to 5-6 mikrona plastike
Neznam zasto jednostavno ne pospajas sve i probas pustit neki zvuk...postepeno pojacavas i to je to...
Cak i prije ukapcanja u struju mozes bez napajanja probati i trebalo bi nesto zasvirati (dosta tiho) ako su stepupovi ok!
Ja nebi izdrzao a da ne probam to pospajati
Ne bi se baš kladio da je 1,4 mm dovoljno za ozbiljnije ESL bass priče, ne treba smetnui sa uma da bi se na prave bass module trebalo računati sa HV biasom preko 6000V, a stepup trafoi bi trebali ići i do 1:150. Bjdvej, ne treba smetnuti sa uma da je u razmak između membrane i statora na Audiostaticu potrebno dodati i debljinu izolacije žice, koja je ovdje sigurno bar pola milimetra.
Ako si u svom esl bass eksperimentu imao 3mm spacer, trebalo je ići bar na 4,5kV biasa, stepup je trebao biti bar 1:100, a da ne govorim da je amp trebao biti bar 250W i da je trafo trebao biti popriličnih dimenzija, ili bar dva ovakva kakve je Tomislav slikao. Ovi Audiostati rade sa 4kV HV-a nije to slučajno, a i dva trafa mogu osigurati prilično veliki omjer transformacije, tj sigurno mogu podići AC bar na 3500V, a stator izveden sa izoliranom žicom može izdržati veliki pobudni AC, puno više nego ofarbani perforirani lin, što znači da izboja neće biti između statora, neće se time probiti membrana, no može se dogodit pizdarija na samoj elektronici, statika i HV pronađu svoj put da naprave pizdariju mamu im !!

Što više razmišljam o Audiostatima, sve mi se više vrzma po glavi napraviti nešto takvo.
Što se tiče spacera koje frend zove stoperima, u slučaju Audiostata to su više stoperi membrane. Taj dio membrane oko tih stopera je visokotonsko područje.
evo ih: