Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 04 stu 2015, 11:15

my_name je napisao/la:Stotka navodno isto ima 9V napajanje, i nema nikakve druge elektronike u sebi osim biasa i step up ova, trafoi su EI i nisu bas mali, javio mi se jedan frend koji ih je popravljao ali nezna nista o trafoima jer su oni bili ispravni, mjenjao je samo membranu i kaze da je to dosta zajeban posao, jer su veliki i uski i tesko je poravnat mylar, isto tako kaze da je mylar koji ide na njih 5 mikrona i da se neki spaceri (on ih zove stoperi) nalaze iza ovih aluminiskih prečaka, Kaze da je najveci problem rastaviti ih a da statori, u ovom slučaju žice ostanu cijeli, njemu se jedan raspao i imao je cijelu frku kako to vratit u prvobitno stanje! Razmak mambrana-stator je 1.4mm.

Nisam mogao ne upitati ga kako ful range i 1.4mm a ne vise...samo se nasmijao...rekao je da ovo sta pisu po netu da su gluposti i da nema potrebe ici preko 1.5mm u nikakvom slucaju bio to ful ili mid high panel.
U to sam se i sam uvjerio kad sam napravio zadnje zvucnike koji su zvučali užasno tiho a sve zbog razmaka od 3.5mm.

@tomi ako budes ista gurao na membranu...budi jako pazljiv jer mylar koliko god izgledao čvrst jako lako se ošteti, a kad krene pucati u trenu je pukotina na drugoj strani zvucnika! Sa nikakvim oštrim predmetima nemoj ic na membranu, istotako nemoj ga jako gurati jer se deformira dosta lako...ipak je to 5-6 mikrona plastike ;-)

Neznam zasto jednostavno ne pospajas sve i probas pustit neki zvuk...postepeno pojacavas i to je to...

Cak i prije ukapcanja u struju mozes bez napajanja probati i trebalo bi nesto zasvirati (dosta tiho) ako su stepupovi ok!

Ja nebi izdrzao a da ne probam to pospajati :-)

Ne bi se baš kladio da je 1,4 mm dovoljno za ozbiljnije ESL bass priče, ne treba smetnui sa uma da bi se na prave bass module trebalo računati sa HV biasom preko 6000V, a stepup trafoi bi trebali ići i do 1:150. Bjdvej, ne treba smetnuti sa uma da je u razmak između membrane i statora na Audiostaticu potrebno dodati i debljinu izolacije žice, koja je ovdje sigurno bar pola milimetra.

Ako si u svom esl bass eksperimentu imao 3mm spacer, trebalo je ići bar na 4,5kV biasa, stepup je trebao biti bar 1:100, a da ne govorim da je amp trebao biti bar 250W i da je trafo trebao biti popriličnih dimenzija, ili bar dva ovakva kakve je Tomislav slikao. Ovi Audiostati rade sa 4kV HV-a nije to slučajno, a i dva trafa mogu osigurati prilično veliki omjer transformacije, tj sigurno mogu podići AC bar na 3500V, a stator izveden sa izoliranom žicom može izdržati veliki pobudni AC, puno više nego ofarbani perforirani lin, što znači da izboja neće biti između statora, neće se time probiti membrana, no može se dogodit pizdarija na samoj elektronici, statika i HV pronađu svoj put da naprave pizdariju mamu im !! :)

Što više razmišljam o Audiostatima, sve mi se više vrzma po glavi napraviti nešto takvo.

Što se tiče spacera koje frend zove stoperima, u slučaju Audiostata to su više stoperi membrane. Taj dio membrane oko tih stopera je visokotonsko područje.

evo ih:
as300rep_3.jpg
as300rep_3.jpg (119.65 KiB) Pogledano 7184 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 04 stu 2015, 11:21

Khadgar2007 je napisao/la:Beze veze upadam u temu jer ju pratim samo sa promatračke strane i ne znam tko je ča rekao i što je napisano već se samo osvrćem na rečeno da ne treba ići iznad 1,5mm visine spacera.Vitroplast je upravo te visine pa možda ako će se netko igrati sa tolikim razmakom mogao bi i njega uvesti u igru. Možda je prijedlog totalno nema veze sa vezom ali zbog te debljine od 1,5mm mi je pao na pamet.

To je super izolator, zapravo bio bi idealan. No tu treba pridodati debljinu dvostrane ljepljive trake. Ako bi se išlo sa nekom super tankom, to je onda to.
elvis

PostPostao/la elvis » 04 stu 2015, 11:28

tomi77 je napisao/la:Jutro,

dakle s ovim instrumentima imam mogućnosti mjeriti otpor/vodljivost. Ipak sam se odlučio na UNI-T instrument, nema nekog posebnog razloga, iako, ne znam da li će biti problem radni napon do "samo" 1000V (ovaj drugi ide znatno više).

Slijede još neke informacije..

P.s. imam mogućnostii za treći (dosta točniji) instrument, ali kako je taj montiran u rack, značilo bi da zvučnike moram nositi tamo, a to je...

Neka za početak cilj bude samo potvrditi da konduktivni sloj postoju. Sve drugo je sada manje bitno. Ako ovaj UT 511 (mjerač tj. tester izolacije) ne može ništa detektirati, onda probati sa nekim boljim strojem. Ja sam htio kupiti taj stroj ali odustah, bilo je nešto koko 2000 kuna, bijaše me strah da je nedovoljan za ova mjerenja, no sada ćemo konačno znati kako radi :), pa možda promijenim odluku i ubijem tih 2k kuna. :)
elvis

PostPostao/la tomi77 » 04 stu 2015, 11:33

Da odmah probam s 1000V ili da startam s nižim vrijednostima ?
tomi77

PostPostao/la elvis » 04 stu 2015, 12:15

tomi77 je napisao/la:Da odmah probam s 1000V ili da startam s nižim vrijednostima ?

prvo sa 500V pa ćeš vidjeti. Možda bude dosta.
elvis

PostPostao/la Khadgar2007 » 04 stu 2015, 12:22

Elvise, zapravo imaš vitroplasta od 1,1-1,5mm pogotovo kod kineza na ebayu tj. aliexpressu. Zapravo on gore ima sloj bakra ali to ne bi trebalo predstavljati problem jer se lako skine.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la elvis » 04 stu 2015, 12:29

Khadgar2007 je napisao/la:Elvise, zapravo imaš vitroplasta od 1,1-1,5mm pogotovo kod kineza na ebayu tj. aliexpressu. Zapravo on gore ima sloj bakra ali to ne bi trebalo predstavljati problem jer se lako skine.

Da da, točno tako, no ima vitroplasta i bez bakra. Ovaj zadnji primjer ESLa sam radio sa vitroplastom koji je doduše bio 0,5 mm, a dvostrano ljepljiva traka je od 1mm, dakle ukupno 1,5mm točno kako treba. Nino je kupio taj vitroplast negdje, al nemam pojma gdje i za koju lovu, hvala Ninu... malo sam se ogrebao to znaš :).

Izolacija je fantastična, nemam primjedbi, slično ću raditi ako krenem u eksperimente sa bass modulima, tu je zbog napona vitroplast rekao bi pod must!
elvis

PostPostao/la tomi77 » 04 stu 2015, 13:32

ponio sam krivi mobitel, što se fotografija tiče, a malo sam razgolitio panele, da vidimo što tu ima..
Inače, rezultati mjerenja su dvojbeni. Žice statora su dosta guste, ništa nisam htio na silu, a kako sam sam, bilo je malo teže. uglavnom, povremeno sam dobio vrijednosti 1.5 - 2 GOhma, ali dok ne smislim bolji način testiranja - ove rezultate ne bih uzeo za ozbiljno.
Dalje, membrane (kao i sami zvučnici) su dosta prljavi, ima li šanse s nečim oprati a da se naneseni sloj na mebranu ne ispere?
Zvučnici se dosta lako rastavljaju, ali izvući membranu sa panela... Hm..
IMG_0140.JPG
IMG_0140.JPG (189.74 KiB) Pogledano 7081 put/a.

IMG_0139.JPG
IMG_0139.JPG (194.5 KiB) Pogledano 7081 put/a.

IMG_0138.JPG
IMG_0138.JPG (164.67 KiB) Pogledano 7081 put/a.

IMG_0137.JPG
IMG_0137.JPG (213.48 KiB) Pogledano 7081 put/a.

IMG_0136.JPG
IMG_0136.JPG (160.13 KiB) Pogledano 7081 put/a.

Kad uhvatim vremena i pronađem stare fotografije gdje je vidljivo gdje ide koja žica (za svaki slučaj..) ipak ću spojiti zvučnike, čini mi se najbolje tako..
tomi77

PostPostao/la my_name » 04 stu 2015, 14:19

Ciscenje membrane. Hmmmm...idi negdje godinu dana u nazad na ovom forumu i pogledaj kako sam ja ocistio martin logane :D
Kakav coating koriste ovi tvoji nemam pojma pa neznam dal bi se coating isprao il stogod.

Prljava membrana,pogotovo od nikotina veze na sebe vlagu iz zraka i postaje teška a to se drastično odražava na zvuk, postaje mutan. To se primjeti kad je sezona kiša,jugo i sl...
Netreba zanemariti da sloj te vlage i visoki naponi nisu bas najveci prijatelji. Ovo ti pisem iz iskustva sa martin loganima koji su nakon pranja totalno propjevali i dan danas rade bez problema.
my_name

PostPostao/la my_name » 04 stu 2015, 14:34

@Elvis
Moja 3mm sa onog panela, bias sam dizao do cca 10kV, membrana 12mic step up od toroida do raznih EI kombinacija i nista.
Toliko me bilo razljutilo da sam na kraju kao pojacalo koristio amp od suba iz auta i opet nista.
Skuzio sam da se osjetljivost pojacava samo ako smanjim "spacere".
Najvjerojatnije sam negdje pogrijesio al dok se ne uvjerim u drugacije ja cu se drzati 1.5mm.
I da..uvjerio sam se da je površina bitna... a to smo zakljucili vise manje svi na ovom forumu.

Jbg morat cemo jos testirati i izvodit čuda dok ne skužimo prave odnose spacera,voltaža, stepupa i ostalih faktora. Do tada pišimo sugestije iskustva i razmisljanja...
my_name

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.