Bato MM (LM3886 u macola-mostu)

Ovdje možete objavljivati vaše radove

Re: Bato MM (LM3886 u macola-mostu)

PostPostao/la Mate » 22 vel 2015, 11:50

elvis je napisao/la:Malo su mi sumljivi ti "zvukovi" koji se čuju u zvučniku. Bez obzira što je sve to na dasci ne bi se to trebalo čuti. Ako imaš nekakav trafo 2x18V, ma dovoljno je i 2x15V, dva konda od 4700uF, složi takav PS i, onako na zraku, pa probaj. Sva moja iskustva sa LM3886 do sada su bila apsolutna tišina nakon paljenja kada su ti "parazitni" zvukovi u pitanju, bio priključen signal ili ne, na dasci ili u kutiji. Vjerojatno nešto pokupi od tog PS-a.

Bajdvej, zašto veliš da Rifa od 1uF nije ok?

U svakom slučaju ovaj korak tj. test je neizbježan. I ja ću ovih dana pripremiti okruženje za prve testove "bate". Hebe me to što nemam dobre trafoe za test, a ne da mi se naručivati iste prije no što dobijem odgovor koji napon (i snaga trafa) je potrebna. Imam dosta trafoa oko 2x32v, ali pola od toga napona ako i imam onda su to jedva 1A. Ma snaći ću se nekako, mislim da imam negdje dva toroida od 13V, poslužiti će za prvo paljenje, čisto da vidim ima li zvuka na izlazu :).

Elvise , dva centimetra od pojačala nalazi se elektrana koja proizvodi sva moguća smeća i širi "smrad" zagađenja oko sebe. Mase još nisu nikakve spojene osim one na pločici. Moguće da su oni komadići koaksa sa chnchevima problem. A s Rifama sam već imao takve manifestacije. Doduše bili su značajno većih gabarita i tek 2,2uF .
Nemam trenutno osciloscop da traciram di je repetitor tih smetnji na samom pojačalu pa gađam napamet. Moguće je da se nakuplja i u povratnoj grani.
Spominjem kutiju jer sam ionako planirao ako bude trebalo PSU oklopiti unutar kutije jednim layerom metala za konzerve.
Ne zabrinjava me to sada previše.
Mate

PostPostao/la elvis » 22 vel 2015, 14:38

Ne bi htio biti Edison (bivši član ovog foruma) i stalno furati neku umirujuću spiku, ok ne mislimo svi isto, pa neka se malo i podignu tenzije, u živo bi sve to bilo blaže, napisano uvjek izgleda malo grublje. Ja se čak slažem sa vuletom u smislu potrebe praćenja novih trendova, iskreno ni ja ne pušim spike o svetom gralu zvuka koji je zapeo tamo negdje u 70-tima, pa tako niti od LM-a ne očekujem da će mi zvukom "skinuti gaće", no znatželjan sam, ljudi su nam pomogli da dođemo do pločica za sine nivce, fer je to onda i sastaviti, a u konačnici moram to sam čuti i donjeti sud. Ako LM u macolinoj izvedbi bude raditi ok, iskreno ću ga pohvaliti, a ako bude loš ili tek prosječan to onda neću kriti, no velim moram probati.
Ja sam malo slab na mjerenja, volim kada stvari imju izvsnost na mjerenjima, a ovaj amp to ima i za relativno male pare mogu to probati, zašto da ne. Da mogu kupio bi sandersove ampove za ESLe i prst u uho, no hebiga skupo je, moram se snalaziti.

Vjerujem da ćemo nakon LM projekata ići i dalje, u nekom scenariju zalutati i u D klasu, no pomalo, idemo redom. :) Dok nas sve ovo zabavlja dobro je, ako prestanemo raditi, e to će biti znak za zabrinutost. U slast, vrijeme je nedjeljnog ručka :)
elvis

PostPostao/la zbotic » 22 vel 2015, 14:44

Vule, ako se dobro sjećam sheme, patent koncepta tvog pojačala je iz 1956, a konkretna shema objavljena je 1977.

Taj koji ti ga je prodao pod "izum" je prodavač magle.....

Potpuno neintersantno, ali dobro je to što te veseli. Bar nešto...... Uživaj....
zbotic

PostPostao/la zbotic » 22 vel 2015, 15:44

Čak i na ovom forumu ima nešto vrlo slično, (sa klasičnim izlazom umjesto problematičnog CFP-a) davno objavljeno............

viewtopic.php?f=10&t=1253
zbotic

PostPostao/la TDA » 22 vel 2015, 18:24

Probaj malo da našteluješ offset helio trimerom.

Ovo pojačalo je osmišljeno da bude brutalno istinito a ne da oduševi slušaoca.
Sasvim je normalno da neće oduševiti svu raju... ;)
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
TDA

PostPostao/la elvis » 22 vel 2015, 18:31

TDA je napisao/la:Probaj malo da našteluješ offset helio trimerom.

Ovo pojačalo je osmišljeno da bude brutalno istinito a ne da oduševi slušaoca.
Sasvim je normalno da neće oduševiti svu raju... ;)

Ma samo neka proradi, onda ću postati naglo puno zahtjevniji :).
Ma ne sumnjam da će sve biti ok, no strah me te brutalne istinitosti, nekako mi se čini da već ESL-i "pate" od te iste "bolesti", a tu je još i HiRes audio zapis... Hebemliga, skoro me strah :).
elvis

PostPostao/la mikikg » 22 vel 2015, 18:55

@Mate Ako moze jedno kratko off-topic pitanje, interesuje me taj PSU, jel imaju negde detalji te konstrukcije ili koji je bar controler IC upotrebljen? Mlatim sa nekim dizajnom jednog LLC-a pa skupljam informacije sa svih strana ...
mikikg

PostPostao/la Mate » 22 vel 2015, 19:43

nažalost ništa od identifikacije (proizvođač, model) ne mogu locirati, pa tako ni shemu. Mogu malo bolje pogledati pa ako bude išta vidljivo javim ti za controler
Mate

PostPostao/la elvis » 23 vel 2015, 15:29

Ovi farnelovci zbilja su brzi. SMD side completed :)

image.jpg
image.jpg (146.41 KiB) Pogledano 6700 put/a.

Nđoh nekakva hladila, zašarfih pločice. Hladnjake
nisam dobro orjentirao, no ionako su samo za test tj procjenu
što i koliko veliko nabaviti. Za prve testove to bi trebalo biti ok.

Moram to sada negdje sve smontirati, famozna daska faza je neizbježna :)
Privitak/ci
image.jpg
image.jpg (138.52 KiB) Pogledano 6699 put/a.
image.jpg
image.jpg (74.46 KiB) Pogledano 6699 put/a.
image.jpg
image.jpg (81.9 KiB) Pogledano 6699 put/a.
elvis

PostPostao/la zbotic » 23 vel 2015, 15:41

Malo Ivasola pinelom i onda ispereš vodom da bude ko iz tvornice.... ;)
zbotic

PrethodnaSljedeća

Natrag na Vaši radovi

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.