OTL pojačalo - možda...

Re: OTL pojačalo - možda...

PostPostao/la sstrsat » 14 svi 2011, 16:59

harkonen je napisao/la:Kako je sstrsat
dao shemu, a bepone testirao i driver i izlaz, tko ne želi eksperimentirat' zna gdje je shema :-)

Lako cemo je i ovdi zalipit :lol:

Ali kako je taj amp snage nekih 5W, ne znan da li su Edisonovi zvucnici dovoljno ositljivi. Tu shemu san i dal javno da populariziram OTL u SE topologiji a da cijena izrade bude u sasvim realno dohvatljivim okvirima. Sad, kako je ovo Edisonova tema, o njemu ovisi da li zeli da se u njoj spominje taj mali SE OTL ili zeli da ostanemo u okviru Futterman / circlotron topologija i malo vecih snaga
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la elvis » 14 svi 2011, 17:26

Edison, kod donošenja konačne odluke u smislu koji OTL raditi i da li ga uopće raditi, a kada su u pitanju 6S33S svakako nemoj zanemariti činjenicu da ćeš morati naručiti bar 10 komada babuški, što u konačnici nije baš jeftino. Od deset, četiri ćeš odmah moći otpisati, a od preostalih šest uspjeti ćeš izabrati četiri podesne za željeni OTL. Meni to šarenilo kod babuški užasno ide na živce, no što je tu je. Kada naletiš na dobre onda one srećom traju. Koliko je to trajanje u režimu OTL-a, e to je sada drugo pitanje.
Što se tiče grijanja, svakako nemoj ići ispod minimalno 6A. Ja na svojim mono blokovima imam 6A toroide i griju se taman toliko da mogu reći da nisu vrući.

Puno toga nikako nije na strani izbora izrade OTL-a. Najčešće je ishodište razloga za OTL to što se želi izbjeći zafrkancija sa izlaznim trafom. Obično se to negira, već se spominje nekakva zamišljena projekcija dobrog zvuka koja bi trebala biti superiorna baš zato što nema trafa. U takvom projektu se opet sa druge strane želi štedjeti, a baš kod OTL-a nema mjestu štednji ako se želi postići prihvatljiv rezultat. Zbog bremena koji nosi OTL, a to je očekivani superiorni zvuk jer nema OT-a, u zbilji sve završi tek prosječnim rezultatom, redovno "tankim" zvukom, razočarenje u konačnici bude vrlo izvjesno. Postavlja se realno pitanje čemu onda zafrkancija i hodanje po rubu sa resursima lampi. Veliš treba ti 15W... pa jedna babuška to da bez ikakvih problema... čemu komplicirati.

Da ne duljim, ako je to tvoja zbilja velika želja, svakako "nemoj molat", pa ako ne budeš zadovoljan rezultatom, lako se čitav PS može upotrijebiti za SE.
Moj savjet je da ono "možda" iz naslova svakako pretvoriš u "ne" kada je u pitanju OTL 6S33S.
elvis

PostPostao/la harkonen » 14 svi 2011, 17:28

Ako to napiše bude nam se Sstrsat odmah ispisao iz foruma :-) :-) :-)
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Edison » 14 svi 2011, 17:42

harkonen je napisao/la:A šta će ti kad se ionako ništa ne vidi :-) ???

Imas pravo... :lol: :lol: :lol:
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la elvis » 14 svi 2011, 17:48

Očekujem da ću dobiti "lekciju", no što je tu je :) :) :)
elvis

PostPostao/la sstrsat » 14 svi 2011, 17:49

harkonen je napisao/la:Ako to napiše bude nam se Sstrsat odmah ispisao iz foruma :-) :-) :-)

ma nikako

Elvisov tekst nije pokapanje oTLa nego ukazivanje na neke potencijalne probleme koji mogu postat i jako realni. To variranje karakteristika kod 6C33 je svakako jedan od njih i Elvis niposto nije jedini koji je na to naisal.
Sad, nisu ti problemi nepremostivi ali u jako puno slucajeva traze dodatno kompliciranje projekta. Kod SE topologije jos i ne toliko jer se to efikasno rjesava nezavisnim biasiranjem ali kod npr circlotrona bi tribala kompleksnija rhjesenja. Ja npr nikad ne bi isal delat circlotrona a da mu ne predvidim dobro rjesen servo sklop koji bi se brinul da ne dojde do DC offseta a osim njega i brzi zastitni sklop koji bi spricil teze poslidice u slucaju da se desi nec ca servo nece moc drzat pod kontrolom.
Neka se niki ne zavarava da to ca takvog servo sklopa nima u komercijalnim OTL-ima znaci da on ni ne triba. Stvar je samo u tome da industrija moze izmedju jako velikog broja cijevi selektirat najslicnije a ujedno eliminirat one koje vec tokom burn-in perioda pokazu odredjena odstupanja. To nazalost diyer ne moze napravit jer ki ce kupit npr 30 lampi da bi iskoristil samo 4.

A naravno da i zahtjevi za napajanjem nisu na strani OTLa tako da tu svaki mora sam donit odluku oce li uopce krenut na izradu toga.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Edison » 14 svi 2011, 17:51

sstrsat je napisao/la:Lako cemo je i ovdi zalipit :lol:

Ali kako je taj amp snage nekih 5W, ne znan da li su Edisonovi zvucnici dovoljno ositljivi. Tu shemu san i dal javno da populariziram OTL u SE topologiji a da cijena izrade bude u sasvim realno dohvatljivim okvirima. Sad, kako je ovo Edisonova tema, o njemu ovisi da li zeli da se u njoj spominje taj mali SE OTL ili zeli da ostanemo u okviru Futterman / circlotron topologija i malo vecih snaga

Moze slobodno ta shema i ovdje. OTL je OTL...

Meni je to pojacalo, nazalost, preslabo. Vec sam ja razmisljao o njemu. Ni ono nece biti malo, ni lagano, ni jeftino, a ne rijesava mi ni jedan problem. Posto je to zavrsen i definiran projekt, mozda bi mu bila bolja zasebna tema, da se ovdje previse ne smutimo, ali sto se mene tice, moze i ovdje...
Edison

PostPostao/la Edison » 14 svi 2011, 18:06

elvis je napisao/la: Što se tiče grijanja, svakako nemoj ići ispod minimalno 6A. Ja na svojim mono blokovima imam 6A toroide i griju se taman toliko da mogu reći da nisu vrući.

Hvala, elvis, sto si se ukljucio u diskusiju. Znam da treba dosta predimenzionirati trafoe da se previse ne griju. Ono sto znam izracunati, uvijek se pokaze tocnim. Tu ide i onaj razmak od oko 10cm izmedju babuski. Nazalost,dosta stvari jos ne znam izracunati pa tu dobro dodju ilimzn, sstrsat i harkonen koji znaju... i imaju uz to iskustvo iz prakse...

elvis je napisao/la: Puno toga nikako nije na strani izbora izrade OTL-a. Najčešće je ishodište razloga za OTL to što se želi izbjeći zafrkancija sa izlaznim trafom. Obično se to negira, već se spominje nekakva zamišljena projekcija dobrog zvuka koja bi trebala biti superiorna baš zato što nema trafa. U takvom projektu se opet sa druge strane želi štedjeti, a baš kod OTL-a nema mjestu štednji ako se želi postići prihvatljiv rezultat. Zbog bremena koji nosi OTL, a to je očekivani superiorni zvuk jer nema OT-a, u zbilji sve završi tek prosječnim rezultatom, redovno "tankim" zvukom, razočarenje u konačnici bude vrlo izvjesno. Postavlja se realno pitanje čemu onda zafrkancija i hodanje po rubu sa resursima lampi. Veliš treba ti 15W... pa jedna babuška to da bez ikakvih problema... čemu komplicirati.

U ovom slucaju moja namjera nije usteda. Zelja mi je napraviti jedno OTL pojacalo, a kad vec radim, zgodno bi bilo da bude iskoristivo u mom sistemu. Jasno mi je da u OTL-u ustede nema, i iako je kriza, spreman sam se ispruziti, pa makar za jedan monoblok. Ako bude kako sam pretpostavljao, drugi ce doci vremenom. Veci problem mi je volumen takvih pojacala. Nazalost, prostor mi je limitiran i nece se povecavati s vremenom... zakon relativnosti... :)

Mogao bih napraviti i SE pojacalo s babuskom, no to mi nije nesto. Vec imam SE s 300B, s EL34, sa 6L6/KT66. Nije mi izazov...

elvis je napisao/la: Da ne duljim, ako je to tvoja zbilja velika želja, svakako "nemoj molat", pa ako ne budeš zadovoljan rezultatom, lako se čitav PS može upotrijebiti za SE.
Moj savjet je da ono "možda" iz naslova svakako pretvoriš u "ne" kada je u pitanju OTL 6S33S.

Posten savjet. Moguce da ce tako i zavrsiti... No moram imati sto vise podataka. Na kraju ce suditi razum, a ne srce. Srce moze ostati i malo okrhnuto... :D
Edison

PostPostao/la sstrsat » 14 svi 2011, 18:11

Edisone, nazalost nima OTL ojacala koji ce se moc izvest da ne bude veliko i tesko ali toga si ionako svjestan. Jednostavno ces se tom velicinom i tezinom morat pomirit ako imas namjeru uc u takvu gradnju.

Mozda je najbolje da ne zuris sa odlukom, neka se tema razvija i pretresaju varijante pa ces imat i vise "za" i "protiv" da ti olaksaju konacnu odluku.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la harkonen » 14 svi 2011, 18:13

E vidiš, ovaj tvoj post je onaj prelomni trenutak kada bi, da živimo u istom gradu svi sad lijepo otišli na pivu i
ti bi sutra ujutro osim glavobolje (kasno bi se vratili, naravno) znao točno što ti je (ne)činit' u vezi OTL-a...
A možda i ne :-)
I'm too old for this s...
harkonen

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.