Fire in the Hole - Krellocid ili samo.....GM100

Re: Fire in the Hole - Krellocid ili samo.....GM100

PostPostao/la bepone » 12 lis 2011, 20:51

mora to bit jos vrucije, dobro polako polako ce se i to dic, (internim dekretom odluceno bi rekao prezidente) :D
bepone

PostPostao/la harkonen » 12 vel 2012, 19:01

Došlo pomalo i mjerenje izlaznih trafoa na red, Sstrsat se dosjetio kako ih testirati u "lakšem" okruženju,
spajanjem 6c33 u kaskodu i tako produciranjem većeg unutrašnjeg otpora kako bi simulirali unutrašnji otpor GM100,
a da ne treba paliti veće napone, taman da se njihova ukupna impedancija i struja kroz njih provjere i pokažu
svoj frekventni karakter.
Naime, to su SE trafoi u seriju - primari u seriju, sekundari u paralelu, što će smanjiti naponski pritisak na izolaciju primara, ali ne i prema sekundaru, tako da je Kolarek dobio zadatak napraviti 6 potpuno istih u dlaku trafoa, sa pojačanom izolacijom, a od primara prema sekundaru stavljena je izolacija u tri sloja ukupno deklarirana na min 4,5kV.
Osim toga, ukupna površina jezgre je 54,6cm2 s limovljem 0,3mm što je dovoljno da zadovolji snagu (100-120W) i donju graničnu (20-25Hz), ali kako nismo vidjeli da je neko veći potreban induktivitet z atako jak SE amp postizao nizanjem trafoa u seriju (i pritom koristio benefite serijski spojenih parazitnih kapaciteta) onda smo u nepoznatom teritoriju.
Trafoi imaju prijenosni odnos 8,4:1, ( vidi vraga za što se mogu još koristiti? 8-) ), DC otpora primara 18ohm
(i uz 1,95H svaki, ne zaboravimo da se radi o 300mA mirne struje koja prolazi kroz njega), motani u 7 slojeva,
što je s obzirom na pojačanu izolaciju napunilo prostor do kraja.

I sad - frekventna karakteristika mene zadovoljava, ( Sstrsata vjerovatno i ne :lol: ) pad amplitude je
primjetan nagore od 35kHZ pa linearno dalje, ali i bez rezonantnih špiceva i brda i dolina, a sa donje strane također
vidljivi pad počinje lagano na 60-70hz da bi na 40Hz bio 3dB ispod i tako prema dolje, na 10Hz je -14dB.
Svi dB su naponski. Meni to uopće ne izgleda loše...
Mjerilo se na ovom:
(lijevi voltmetar je AC izlaza na 8 ohm, a desni AC ulaza u kaskodu sa 6c33, dotični trafoi su vidljivi...)

HPIM2734.JPG
HPIM2734.JPG (68.11 KiB) Pogledano 8124 put/a.

3khZ:
HPIM2727.JPG
HPIM2727.JPG (28.01 KiB) Pogledano 8124 put/a.

10kHz:
HPIM2726.JPG
HPIM2726.JPG (31.49 KiB) Pogledano 8124 put/a.

32kHz:
HPIM2725.JPG
HPIM2725.JPG (29.45 KiB) Pogledano 8124 put/a.

100kHz:
HPIM2722.JPG
HPIM2722.JPG (37.67 KiB) Pogledano 8124 put/a.

Radni uvjeti kaskode, napon 374V, struja 278mA.....
HPIM2729.JPG
HPIM2729.JPG (52.9 KiB) Pogledano 8124 put/a.

Sve pažljivo nadgledao :
grom.JPG
grom.JPG (35.52 KiB) Pogledano 8124 put/a.

:ugeek:
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la fixxxer » 12 vel 2012, 19:15

:thumbup:

Jel bude to gotovo do maja, da ne dolazim dzabe? :bum: :)
fixxxer

PostPostao/la sonny » 12 vel 2012, 19:33

Ja nisam uopće htio slušati Deana kada mi je počeo priču oko izvedbe "kućišta" za ovaj amp...

Nisam htio sam sebi pokvariti iznenađenje :D

Nadam se da će biti gotovo do TF-a....
U biti, ne sumnjam u to....
A nekad je ovdje bilo dobro.......... Šteta.......
sonny

PostPostao/la sstrsat » 12 vel 2012, 20:56

harkonen je napisao/la:I sad - frekventna karakteristika mene zadovoljava, ( Sstrsata vjerovatno i ne :lol: ) pad amplitude je
primjetan nagore od 35kHZ pa linearno dalje, ali i bez rezonantnih špiceva i brda i dolina, a sa donje strane također
vidljivi pad počinje lagano na 60-70hz da bi na 40Hz bio 3dB ispod i tako prema dolje, na 10Hz je -14dB.

Radni uvjeti kaskode, napon 374V, struja 278mA.....

Nisu ovi rezultati uopce losi. Naravno, kod trafa za ovakav amp sa GM100 bi bilo iluzorno i skroz nerealno ocekivat neki ekstremno siroki opseg, jebiga, fiziku koja diktira radom trafoa se ne moze izbacit iz njih :lol: Naravno da kod takvog ampa nikakvi MHz kriteriji ne dolaze u obzir. :lol: Tu u principu i prijelazak preko 30kHz-a predstavlja uspjeh u izradi trafa.
Ovo ca se dobilo je zapravo itekako dobro. Na 3kHz pravokutnik jedva (u principu zanemarivo) odstupa od idealne forme, na 10kHz je istina vec prilicno deformiran i vrimena tranzicije tu nisu zanemarljiva ali kad se pogleda da jako puno (cak i vrlo skupih) komercijalnih trafa imaju jos vece nagibe pravokutnika (neki proizvodjaci se ni ne usude objavit sliku na 10kHz-a) onda se moze rec da su ovi trafi sasvim dobri.
I ono ca je malo iznenadjujuce ali je jako dobro da je tako, na ovim oscilogramima se uopce ne primjecuje ni u tragovima da postoje nadvisenja i istitravanja. Izgleda da je bilo i malo srice u samoj izradi trafa. Kako stoje stvari, izgleda da ce GM100 amp mozda cak izbic upotribu Zobel mreze i vec ovako na nevidjeno se moze rec da ce lipo delat u gornjem dilu audio opsega.
Ovdi me ipak malo brine ponasanje ampa na najnizim frekvencijama. Primarni induktivitet je ipak ponesto premali i to ce imat podosta uticaja u reprodukciji basova. Sa tako malim induktivitetom ce fazni pomaci i elipsiranje radnog pravca nastupit znacajno unutar audio opsega tako da se moze ocekivat i ponesto kolorirani zvuk u nizim registrinma. Koliko koloriran, ovisi jako o zvucnicima. Pad od -3dB na 40Hz ce isto pravit subjektivni uticaj manjeg basa ali postoje neke metode da se to ublazi.
Ovo receno vridi naravno za goli amp bez npv. Ali kako ce ovi amp morat imat npv da bi uopce postigal potribni izlazni otpor) onda ce se njezinim pravilnim izvodjenjem (mozda i malo frekventno zavisnom na nekim frekvencijama) postic da ce se neki spomenuti efekti vrlo znacajno ublazit. Ako se naravno pazi da se ne pretjera u njoj.
Npv kod ovog ampa je itekako vazno pitanje i ona ce sama po sebi pitat podosta eksperimentalnog rada. Virovatno ce je tribat razbacat u nekoliko grana pa nije nemoguce da ce i driver morat bit drukcije i kompleksnije izveden. (kako san prilicno u toku ca se desava oko Krellocida onda mi je poznato koji je driver zasad u igri :lol: a Drazen mi nece zamjerit ca san i to spomenul.

Sve u svemu kad se stvari objektivno sagledaju (ipak zivimo u realnom svitu) ovi trafi su jako solidna baza. Ali do rodjenja Krellocida ima jos jako puno posla

fixxxer je napisao/la::thumbup:

Jel bude to gotovo do maja, da ne dolazim dzabe? :bum: :)

sonny je napisao/la:Ja nisam uopće htio slušati Deana kada mi je počeo priču oko izvedbe "kućišta" za ovaj amp...

Nisam htio sam sebi pokvariti iznenađenje :D

Nadam se da će biti gotovo do TF-a....
U biti, ne sumnjam u to....

Vas dvojica, ne pritiskajte harkonena. :lol: SE amp koji dela na 1,75kV i postize 100W je sve samo ne zajebancija i ni on ni niki drugi zasad ne moze predvidit koliko ce jos vrimena i posla tribat do zavrsetka Krellocida.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la sonny » 12 vel 2012, 21:29

Ma znam...
Neka samo zna da ga neuka i gladna audio nacija budno prati i spominje u kafanskim razgovorima, ne samo u Zagrebu kod Deana, nego i u Rijeci...
I da ga s nestrpljenjem želi upoznati, kao i Vas gosp. sstrsat, ako ne prije, onda barem na TF-u...

EDIT : A dužan sam mu i neke cuge, tako da :D
A nekad je ovdje bilo dobro.......... Šteta.......
sonny

PostPostao/la harkonen » 12 vel 2012, 22:17

I šta ako se razočaraš kad nas upoznaš? Ha? Fizičkim izgledom ne možeš fulati, moj smajli je točan.
Psihički, e to je već misterija.... 8-)
Zato i tjeramo zayebanciju, jer smo - zayebani. :lol:
Nadam se i ja da će to sve biti na vrijeme, kutija nadam se, bude ovaj mjesec (ha Deane?) ali
vlast navalila sa PDV-om i izmjenama silnih propisa i pravilnika pa osigurala posao IT sektoru slijedećih
par mjeseci, a kako su počeli - bit' će posla i duže.
Nadam se ipak da bude, ipak je TF za TOČNO 3 MJESECA, dakle, gospodo - start the engines!
Ima vremena, ali vrijeme prođe, pa ga više nema.......k'o i ona spolno prenosiva i smrtonosna
boljka što se životom zvaše.

:ugeek:
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Schultz » 12 vel 2012, 22:24

Misterija polako počinje da graniči sa histerijom... :lol: 8-)
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la tom_hifi » 12 vel 2012, 22:28

Samo polako i smireno. ;) Dosta nas je dužno harkonenu, a bome još i nekolicini piće. Pitanje koliko ste baždareni ... :lol: :mrgreen:

Ako bude zdravlja i posla (znači, novaca), odmah bude sve lakše.

Dužan Dean i meni kutiju, stani u red :ugeek:
tom_hifi

PostPostao/la sstrsat » 12 vel 2012, 22:31

harkonen je napisao/la:Nadam se ipak da bude, ipak je TF za TOČNO 3 MJESECA, dakle, gospodo - start the engines!

Upravo tako, ono ca je bilo daleko sada je vec blizu i TF ce zacas doc. Ajmo, krampove i lopate u ruke :lol: :lol:
Krepat ma ne molat
sstrsat

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.