Imam lagani osjećaj da ćemo svi skupa jako brzo opet tražiti stare dobre Philipse Telefunkene, Siemense, Mullarde, Tungsrame, Tesle, EI i sl.
To me podsjeća na sedamdesete kada smo bili željni svega i u jednom trenutku su , kao dar s neba, počeli dolaziti poljaci i česi , gonjeni neimaštinom i prodavati nam njihove "Hi-tech proizvode" (alat, šatore, camping opremu i ostale "jake stvari").
Gotovo niti jedna stvar nije valjala ništa, ali bilo je to nešto "novo" i jeftino i samo smo čekali kraj tjedna kada su se ti bijednici, nakon tisuću i više km. puta, prevaljenih u starim Škodama, Trabantima i Zaporošcima, pojavili pod mostovima ili na parkiralištima i nudili svoje rabljene svari, ili loš alat kojeg smo toliko bili željni.
Slično je bilo i sa PEVECOM prije desetak godina (pa nadalje).
Ne sjećam se da sam jedan pošteni (a jeftin) komad alata tamo kupio, a kupovalo se...
Zato se već jedno vrijeme držim onoga ... Kupi kvalitetu po razumnoj cijeni (ako ima kakav popust - još bolje), i neće biti previše iznenađenja.
Najgore je kad misliš da imaš nešto, a u stvari nemaš.
Kod ruskih cijevi isplati se kupovati samo njihovu EV seriju, koja koliko-toliko garantira dugovječnost i specifikacije, a bila je rađena za vojsku i slične službe (nešto kao E88CC i sl.).
Sve ostalo je uglavnom lutrija i "žali-bože-novaca" (neka se ne ljute distributeri
).
To govorim iz vlastitog iskustva.
Imao sam sreće prije 6-7 godina kupiti dvije solidne tranše upravo takvih (EV) cijevi (tada nisam niti znao puno detalja o tome).
Razlika u cijeni između EV i standardnih je tada bila minimalna pa sam se onako, instiktivno odlučio za njih.
Kasnije sam još dvaput nabavljao.
Treća runda je bila kako-tako, a četvrta je bila onakva kakva se dobije danas. Prašina i otpaci pometeni s dna.
I rusi su valjda skužili razliku pa su te cijevi sada i po 3-4 i više puta skuplje od standardnih.
U prve dvije runde su "babuške" dolazile zapakirane svaka u svojoj kartonskoj kutiji s "certifikatom", proizvodnja šezdesete-sedamdesete.
Danas možeš nabaviti samo one od 85. na dalje i ti u nekakvim rinfuzama, često sa "skurenim" geterom, ponekadkorištene a zna biti i neispravnih.
Standardne serije cijevi su se inače isporučivale industriji radio-aparata, a one s rubnim specifikacijama ili izvan njih za servisne potrebe i maloprodaju.
Odavno su industrija a i servisi skontali da nije dobro da rezervni dijelovi predugo traju jer onda oni nemaju što raditi.
Zato smo se i ljutili na ruske cijevi koje su se svojedobno mogle kupiti i kod nas.
Da se ne zavaravamo, slična stvar je bila i s ostalim fabrikatima, možda ne u takvoj mjeri.
Ja jednostavno nemam živaca u 100 ruskih cijevi tražiti onih desetak koje će biti unutar specifikacija i pokoravati se krivuljama iz datasheetova.
Badava filozofirati o radnim točkama, raditi SPICE modele kada onaj "glavni" element ne želi surađivati.
Sve se to "može natjerati da radi", ali ne uvijek.
Nekako više volim čak i rabljene, a ispravne "prave" europske i američke cijevi.
Tada barem znam da funkcioniraju
U krajnjoj liniji, zašto ameri daju i po par stotina dolara za par "used but good" telefunkenica ??