Grijanje smanjeno s 12,6 na 12 nije izgladnjelo.
Ja sam spomenuo promjenu napona unutar preporučenog, i ne bih ovdje špekulirao oko toga što se događa izvan tih granica.
Kada se cijev stavi u tester i mijenja napon grijanja, jako se dobro vidi što se s njom događa.
Čak i dizanje napona 100 ili više % neće uništiti cijev, već će je vizualno približiti običnoj sijalici
Takav postupak se i koristi za regeneraciju cijevi.
A i sijalica izdrži jedno vrijeme a da ne izgori
Dizanjem napona se povećava emisija i cijev može postati "hiperaktivna", ali sloj oksida od kojeg se sastoji katoda će se brže potrošiti.
Ako je pothladimo, dogoditi će se prilično slična stvar, samo što elektroni s katode neće letjeti veseli, već će biti "isčupani" mrzovoljni.
Tako dolazi do degeneracije pa i otpadanja oksidnog sloja što u konačnici opet dovodi do bržeg "trošenja" cijevi.
Zbog toga se i preporučuje odgoda anodnog napona, pogotovo kod poluvodičkih ispravljača. To posebno vrijedi za izlazne cijevi.
Uvijek se može paralelno s onom diodom u regulaciji staviti prekidač i provjeriti što se događa preklapanjem ta dva napona.
Moja praksa je 12,6 na 12, 6,3 na 6.
Baš ništa značajno se neće dogoditi s emisijom, a cijev će sigurno dulje trajati, i to ne u desetinama, već u stotinama postotaka.
Koliko se sjećam, u zadnjih 6-7 godina niti jedna cijev iz uradaka nije ispustila dušu, pa čak niti izlazna, a rade u 24/7 režimu - bez gašenja (osim kada nestane struje
).