Sheytan from Mahala, alias Đurđa von Haikurikonen je napisao/la:
E vidiš, baš i mene zanima kako će se naše birokrate i zakonodavci snaći u tome kada jednom krenu ebay pošiljke van Hrvatske.
Za sada je to mučenje, em' izvozni carinski postupak da utvrde da to što šaljete nije "problematično" (dobro može i skraćena ubrzana varijanta, ali svejedno), em' naša pošta opako "dere" kad se nešto šalje van, za osiguranje paketa ne da "dere" nego "odere" na kvadrat , em kad dođe ( a nikad se ne zna) do povrata robe ....... užas.
Silni problemi, samo za primjer kako bi to izgledalo da je obratno? - Dođe prije nekog vremena par kg socketa, ništa strašno i gdja na lijevoj nozi mi javi na telefon da što ja mislim, što će meni toliko nekih "keramičkih rupičastih svačeg nečeg" i da se to mora cariniti. Rekoh - dobro, gdjo, sad vi to vratite u Kinu. Sigurno ?- ona će na to.
Sigurno - velim ja (mislim si - što da ti objašnjavam što je DAH1 i da su ljudi gladni cjevnih pojačala i trgaju se za njih ) i pošaljem mail kinezu da mi paket podijeli u dva manja i svaki pošalje sa razmakom od tjedan dana.....
I što se dogodilo? Kinez poslao tako i nisu ni carinili ni pitali više za te "keramičke rupičaste svašta nešto".
E sad, kako bi se odradilo da je obratno? Meni je jedini je trošak (ustvari ušteda) bio ekstra plaćenih 10 USD za dodatnu poštarinu.
Pitao ja jednom u pošti za slanje u Ameriku paketa lampi do 2 kg. Ha,ha,ha,ha............ha,ha,ha......ha,ha....ha.
Evo, provjerio sam po HP web kalkulatoru da naplaćuju 242kn ili oko 45 USD. U Kinu pak nešto manje - 220Kn odnosno
40USD. Sve to bez osiguranja i ne označeno kao lomljivo. Ustvari, probajte sami :
http://www.posta.hr/main.aspx?id=194
Smanjilo se u zadnje vrijeme, priznajem.
Ali i ovo nas stavlja u jako loš položaj kao sellere na ebay-u. Totalno loš položaj.
Ovo nekak više spada u Kafić nego u cijevnu tehniku.
Baš nedavno sam pitao jednog Kineza kak mu se opće 'splati slat paket "free shipping" i on veli da je kod njih dosta jednostavna procedura, treba podnijet zahtjev i kineske vlasti ti odobre status izvoznika i onda ti svu lovu za shipping država vrati kod prijave poreza. Dakle, on također plati shipping ali mu se to refundira. Zato oni mogu na svoje artikle stavit "free shipping", zemlja ima jako puno proizvoda i tzv. pozitivnu izvoznu politiku.