PSE+SE=BiAmp

Re: PP+SE=BiAmp

PostPostao/la sstrsat » 25 pro 2011, 15:19

harkonen je napisao/la:Zanimljivo je koliko je svako područje (HF -LF) za sebe zvučno detaljnije i dinamičnije, što je doduše i
očekivano, ali ipak, ugodno sam iznenađen.

Pa i ne triba te to previse cudit. Ako si maka onu nakazu od skretnice iz kutije i pustil da posal obavi skretnica isprid pojacala, takav rezultat je sasvim ocekivan
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Kaligula » 25 pro 2011, 21:48

harkonen je napisao/la:Dakle, Kaliguli jedan mali poticaj za nastavak bi-amp priče što je razvija sa Sstrsatom.....

Ovo mi je jedan od tvojih najdražih postova!!! :hail:
Onaj početni skepticizam s tvoje strane i nekolicine ostalih članova ovim postom odlazi u zaborav.
Uvik san govorija da iden do kraja. I idemo do kraja!

Trenutno je zastoj na ovom projektu (shipping djelova, a i prve satisfakcije sa elementima DAH-a.)

Nitko nije komentira moju ideju oko line preampa sa aktivnim skretnicama.
Tribalo bi proračunati transformatore, pa može i to kreniti u izradu.
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PostPostao/la sstrsat » 25 pro 2011, 22:07

Kaligula je napisao/la:
harkonen je napisao/la:Dakle, Kaliguli jedan mali poticaj za nastavak bi-amp priče što je razvija sa Sstrsatom.....

Ovo mi je jedan od tvojih najdražih postova!!! :hail:
Onaj početni skepticizam s tvoje strane i nekolicine ostalih članova ovim postom odlazi u zaborav.
Uvik san govorija da iden do kraja. I idemo do kraja!

Trenutno je zastoj na ovom projektu (shipping djelova, a i prve satisfakcije sa elementima DAH-a.)

Nitko nije komentira moju ideju oko line preampa sa aktivnim skretnicama.
Tribalo bi proračunati transformatore, pa može i to kreniti u izradu.

Naplacat ce se skeptici pive povodom rodjenja Biampa, ako ne vec na ovom TFu 2012-a, onda na iducem sigurno :D

Ca se tice stavljnja skretnice u line preamp, tu su sve opcije moguce i dozvoljene. Ustvari samo o tebi ovisi oces li dat prioritet tome da to bude zasebna (upravljacka) jedinica sa svojim ispravljacem pa time i potpuno nezavisna od pojacala. Ili ce bit u sklopu pojacala.
Ovo ca si i sam iznil (da line stage i skretnica budu zajedno) je siguro prakticnije rjesenje. Ako ce ampi bit ka monobloki onda stvarno ne bi bilo bas prkticno da na svakom monobloku triba bit i volume pot i selektor ulaza. Sa skretnicom u sklopu line preampa ce doduse morat ic dvostruki interkonekti prema svakom monobloku ali to ne minaj nista bitno na stvari (jedino ca ce tribat posvetit duznu paznju izbigavannju petlji u masama)
Je da bi se nec ustedilo na ispravljaima da su skretnice u monoblokima pa mores razmotrit i opciju da one ipak budu tamo a da line stage bude mala samostalna jedinica
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la harkonen » 25 pro 2011, 23:09

Predlažem - Line stage kao poseban komad sa sljedilom (-ima) na izlazu linea, i na njima atenuatori prema svakom monobloku, a LF i HF filteri na ulazu monoblokova..... to mi se čini optimalno, a i uštedit' će ti koju kaloriju da ne trčiš oko kutija i pojačavaš-utišavaš .-)

:ugeek:
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la sstrsat » 26 pro 2011, 07:38

harkonen je napisao/la:a LF i HF filteri na ulazu monoblokova..... to mi se čini optimalno

Paaa, bas i ne. Razlog zac ne je onaj ne bas mali ulazni kapacitet D3a u "VF" SE ampu. Taj prilican ulazni kapacitet je neminovan pratilac svih topologija di se koristi jednostupanjski driver (Miller efekt). Mada sam vec u ranijim postovima navel, ponovit cu da tu ulazni kapacitet D3a iznosi 100-ak pF. On ne predstavlja neki problem kad se takva konfiguracija pogoni iz niskoomskog izvora ali bi mogal (i oce) delat problem ako bi ispred ampa bil visokopropusni filter koji u principu zahtiva visokoomsko terminiranje. Time bi se u velikoj mjeri potisnulo upravo ono ca se dobiva u ovakvoj koncepciji sa optimiziranim trafima, smanjil bi se poprilicno propusni opseg "VF" ampa. Malo bi vridila i sama D3a ka visokostrujni driver sa sirokim propusnim opsegom i optimizrani trafo koji ce izac na virovatno i preko 300KHz-a ako bi se propusni opseg zaklal vec na samom ulazu.

Zato je ovdi prakticno obavezno da iza filtera u skretnici budu sljedila. Tako da je nekako najlogicnije da raspored bude onakav kako je Kaligula predlozil, da skretnice (sa izlaznim slidilima) budu u sklopu line preampa
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la harkonen » 26 pro 2011, 10:12

Pisao pola sata post i nestao...kriva tipka. Uvijek me ljuti kad to napravim, pa ću samo kratko. Da ne nestane opet.
Ovdje je rez u području ženskih formanata (muška je populacija posebno osjetljiva na tu frekvenciju :-) ), prilično visoko i taman tu gdje su nam ušesa prilično osjetljiva na fazne neusklađenosti, rupe u karakteristici ili interferencije, ne sumnjam da ćete to odraditi, samo sam htio spomenuti kao specifičan moment.
Kako će i u interkonektima biti oko 100njak pf (koliko sam razumio, namjera je staviti monoblokove do kutija), ja bi išao sa sljedilom i prije (odvojiti signal za svaki filter) i poslije filtera (ako je u lineu - to se podrazumjeva) , no gdje god on fizički bio, to je ustvari nebitno. Svakako bi razmislio i o master volume atenuaciji, kao i pojedinačnom kanalu, jer omjere HF-LF u zavisnosti od svakodnevne glasnoće, neujednačene osjetljivosti drivera, čupavih i manje čupavih apsorbera u prostoru itd...
će trebati svakako posebno podesiti.

Usput, za friške imaoce Fostexa - razmisliti kako zvuči kad mu se na ovaj način "olakša" reprodukcija ispod npr. 100Hz?
harkonen

PostPostao/la zika » 26 pro 2011, 11:36

harkonen je napisao/la:Pisao pola sata post i nestao...kriva tipka. Uvijek me ljuti kad to napravim, pa ću samo kratko. Da ne nestane opet.
Probajte Textarea Cache, add-on za Firefox, ako koristite taj browser. Ako ne, ima slično(g) i za druge...
Ako Vam je potrebna zaštita pasword-om, tu je Lazarus: Form Recovery...
No use permitting some prophet of doom to wipe every smile away. Come hear the music play. || In a search for the best simulacrum...
zika

PostPostao/la harkonen » 26 pro 2011, 11:39

Fala, prsti mi lete kako starim (valjda nekud žurim, ali kud?) i slučajno i neželjeno otkrivam razne
funkcionalnosti" koje se kriju u kombinacijama tipki :-)
Probat ću ovo, keš menadžer - znači, kak mi to nije palo na pamet....
harkonen

PostPostao/la sstrsat » 26 pro 2011, 11:58

harkonen je napisao/la: Svakako bi razmislio i o master volume atenuaciji, kao i pojedinačnom kanalu, jer omjere HF-LF u zavisnosti od svakodnevne glasnoće, neujednačene osjetljivosti drivera, čupavih i manje čupavih apsorbera u prostoru itd...
će trebati svakako posebno podesiti.

To se podrazumiva da takva skretnica mora bit opremljena posebnim regulatorima nivoa za svaki kanal. Jedino je za diskusiju oce li ti level potovi bit izvedeni vanka da ih se moze u nekim prilikana korigirat (recimo mozda kod neke snimke) ili ce bit ka trimeri koje se jednom podesi i vise ne dira. Osobno bin bil da ipak budu vanka ali i da ne budu bas toliko dostupni ka volume pot. Mozda da budu pod kakvin poklopcem ili da budu na zadnjoj strani kutije. Cisto da ne "provociraju" svakodnevno igranje sa njima. :lol:

Inace, tocno je da je proizvodjac zvucnika izabral malo nezgodnu frekvenciju reza ali ca je tu je. Tako da nece bit lose da se u skretnici predvidi preklapanje 6dB / 12dB po oktavi a i da se stavi odredjena mogucnost variranja rezne frekvencije. Ne mozda previse ali toliko da se moze parsto Hz gori ili doli podesavat
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Kaligula » 26 pro 2011, 13:44

Drago mi je da je opet oživila ova tema!
Pratim sve, ali sam se okupira jutros sa DAH-om pa nisam ništa pisa.

Sad smo izgleda istomišljenici da aktivne skretnice budu u line ampu.
Takva sam rješenja već viđa na internetu.
Malo sam bija u dilemi dali da se rade monoblokovi ili posebno PP i SE. Što se tiće interkonekta i prije i posli ampova i u jednom i u drugom slučaju je to ista količina i ista metraža kablova. Jedino bi kod monoblokova mrežni transformatori bili malo zahtjevniji jer bi morali imati više različitih napona.
Ali nije to ništa problematično. A i lipće bi izgledali monoblokovi!
Što se tiće level potova u skretnicama volija bi da budu dostupni a sakriveni, može multiturn na zadnjoj ploći bez gumba.
Pametna je, dapaće, i pomicanje crossovera i to posebno sakriveno, jer kad se jednom namjesti nema više micanja.

Već sam reka da sam nabavija sve za phono i line preampove i ispravljač. A poćeja sam i slagati, a i neke su kutije gotove. (phono i power suply)
Line preamp kućušte nisam još radija jer nisam definira šta će sve sadržavati, pa neznam konačne gabarite, a evo uplele su se i lampe za crossover.
Zajednički Power Trans koji imam, sad neznam hoće li biti dovoljan.
100VA
Sekundar 1: 6,3V - COM 1,5A
Sekundar 2: 290V - 270V - 250V - COM - 250V - 270V - 290V 70mA
Sekundar 3: 12,6V - 6,3V - COM 3A
Sekundar 4: 13V - COM 1A
i jedna prigušnica 8H 70mA.
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.