tom_hifi je napisao/la:s@ki je napisao/la:
ispr by
saki_zg, on Flickr
to te muči ? dalje znaš sam

Baš i ne to

Nego, ilimzn, saki je pogledao i po literaturi koju doma ima i nije ni njemu jasno kako bi punovalno ispravili trafo s različitim sekundarima i srednjim izvodom i to s duplim schottky diodama .. Dal nam je nešto promaklo? Trafo bi bio, znači 10V-0-7V! A vjerujem da je to dosta bitno pošto si to spomenuo par puta, duple schottky i trafo sa srednjim izvodom
Vidim da ću morat do Jakuševca po svu moguću literaturu vezanu uz elektrotehniku.
Promaklo ti je da nije sekundar s razlicitim izvodima nego istima

Dvije opcije:
A) Sekundar 7V postaje 2x7V sa srednjim izvodom (to se inace interno izvodi kao bifilarni namot 2x7V), sekundar 10V postaje 2x10V (interno isto bifilarno izveden).
B) Naprave se dva bifilarna sekundara od 10V s izvodom na 7V, i spoje se kao jedan sekundar s srednjim izvodom, i po dva 7V i dva 10V izvoda (dakle, gledano s jednog kraja takvog namota, bilo bi 0V, 3V, 10V, 17V, 20V). Za ovaj slucaj namotaj treba biti dimenzioniran za zbroj struja 10 i 7V namotaja.
Za obje opcije se pojedini namotaj (od centra na jednu stranu) dimenzionira za pola struje ekvivalentnog sekundara za ispravljanje grecom. Zasto? Zato jer svaka strana namota radi samo u jednoj poluperiodi mraznog napona, pa je srednja struja kroz njega pola izlazne struje (druga polovica naravno dolazi od druge strane namota).
Napomena o razlijetanju TL431 iz proslog posta je radi toga jer ti je u shemi falio R1

Njega moras dimenzionirati za minimum struje kroz TL431 + struju kroz dijelilo + rezerva, stvarna struja potrosnje prema PS1 je zanemariva.
To sve skupa iznosi nekih 3mA, dakle R1 = (Vulazno - Vizlazno)/0.003
Sto se tice formule koja daje iste rezultate, pa gle, da kad si je nastimao da ispadne isti broj, da je bila druga struja ili drugi naponi, davala bi sasvim krivo, s obzirom da je u startu bila kriva, s nastimavanjem ili bez

Reset... ma ja mislim da se to da izvest s par tranzistrora... ili mozda s kakvim komparatorom i par otpora. Ili, nadjes kakav derutni PSq i iscupas dijelove iz njega, kopirajuci sklop kao u originalu.