Ako imaš 8 komada mica, onda da, definitivno...
Odnosno, meni treba 4, a vjerujem da i Schultzu 4...
Ili 2+2 polystyrena...
Schultz je napisao/la:Ilimzn kao da zna što ću ja slijedeće pitati.
Uprvano sam razmišlja malo o kabelu do buffera, tj. žici...
Sa kojom žnjorom doći od DACa do ulaza u buffer?
Da li neka 0.5 do 0.75 mm2 pa ufrkana?
Da li neki koaksijalac pa uzemljiti samo jedan kraj, onaj od strane signala ili uzemljiti oba kraja?
Da li kupiti metar Beldenovog UTPa pa izvući par vodiča iz njega, pa ufrkati to dvoje?
Evo, novi element smutnje u nepreglednim diy vodama.
A istina je voda duboka....
ilimzn je napisao/la:Schultz je napisao/la:Ilimzn kao da zna što ću ja slijedeće pitati.
Uprvano sam razmišlja malo o kabelu do buffera, tj. žici...
Sa kojom žnjorom doći od DACa do ulaza u buffer?
Da li neka 0.5 do 0.75 mm2 pa ufrkana?
Da li neki koaksijalac pa uzemljiti samo jedan kraj, onaj od strane signala ili uzemljiti oba kraja?
Da li kupiti metar Beldenovog UTPa pa izvući par vodiča iz njega, pa ufrkati to dvoje?
Evo, novi element smutnje u nepreglednim diy vodama.
A istina je voda duboka....
Za pocetak, kamo spojiti mase je pitanje ispravnog vodjenja masa. Ako je koaksijalac, ne vrijedi pravilo da se umasuje samo jedna strana, samo zato jer je negdje nekad netko to napravio tako- nego vrijedi isto pravilo kao i za sve drugo, prema onom sto je lokalni power a sto signal ground.
Sto se tice samog kabela, svakako cim manji kapacitet, no isto tako signal i njegov povrat (=signal ground u najvecem broju slucajeva) moraju ciniti cim manju povrsinu petlje inace se se inducirati smetnje od ostatka uredjaja pored kojih kabel prolazi. Opcije oko konstrukcije su onda dosta ocigledne - uvijek ce biti simetricna, a sad, parica (twisted pair) ili koaks ili paralela (twinax) je vise pitanje izbora korisnika i onog sto je na raspolaganju.
Veci je problem sto duljina kabla nije trivijalna za odredjene vrste konvertera, konkretno bitstream daje ovisno o konstrukciji signal reda MHz (neki cak i desetke MHz) i takav signal nije bas samo tako slati po kablovima, pogotovo radi toga jer je izlazna impedancija konvertera nije ni blizu karakteristicnoj impedanciji kabela a maksimalna struja koju konverter moze dati pak ni blizu potrebnoj da bi se kabel propisno terminirao. A bez toga nastaju refleksije, izoblicenja signala, zvonjava i slicni problemi.
Radi toga treba malo preraspodjeliti komponente kako kabel ne bi postao problem:
1) Najlosije rijesenje je spojiti kabel na stranu DAC-a a ostaviti cijeli filter sa strane buffer-a. Ovdje ce i uticaj tipa kabela biti najveci ali istovremeno koji god kabel da se stavi rezultat je zapravo los. Ovdje se od DAC-a zahtijeva da tjera kapacitet kabela direktno (dakle kapacitet je direkt izmedju izlaza DAC-a i mase), a PWM ili PPM signal koji daje k tome se jos reflektira od suprotnog kraja kabela jer impedancije nisu ni blizu pogodjene niti ima terminacije (RC filter na kraju je tu posve zanemariv). Ovo svakako treba izbjegavati za bitstream DAC. Za klasicni multibit DAC pogotovo u non-OS modu obo nije problem s obzirom da signal iz njega pada u podrucje audio frekvencija plus koja oktava, a sam kapacitet kabela u slucaju da se radi o DAC-u sa strujnim izlazom predstavlja formu filtera (ta vrsta DAC_a je ionako predvidjena da salje struju u 'kratki spoj').
2) Bolje rijesenje je staviti otpor iz RC filtera na stranu DAC-a. Na taj nacin kapacitet kabela dolazi na stranu kondenzatora i spaja se s njime. Radi povelikog iznosa otpora, sam kabel predstavlja filter tako da na ulazu u kabel vecina VF komponente izlaza bitstream DAC-a vise nije prisutna i samim time se vrlo znacajno smanjuje problem slanja brzog signala u neterminirani kabel - signal jednostavno vise nije brz. Ovdje ce nesto bolje rezultate pokazati koaks, moja bi preporuka bila nesto tanko za UHF, ti su kabeli najcesce izvedeni s srebrom ili posrebrenim zicama i teflonskom izolazijom, ili jos bolje, teflonskom pjenom. Kvaliteta izolatora je dakle prilicno visoka pa je kapacitet kablea dobar i linearan kondenzator, bas onakav kakav nam treba biti u filteru.
3) Najbolje rijesenje je RC filter staviti na stranu DAC-a. U tom slucaju signal je uglavnom filtriran i na DAC kraju kabela je kondenzator, koji za VF predstavlja kratak spoj, tako da eventualni ostaci VF-a koji se uspiju reflektirati od buffer strane kabela, nailaze na relativno 'umrtvljen' kraj kabela ako dospiju nazad do DAC-a. Signal koji prolazi kroz kabel je najvecim dijelom NF i za njega duljina kabela nije vise kriticna dok god se kapacitet kabela uracuna kao dio filtera.
Alternativne igre mogu biti stavljanje pola kapaciteta RC filtera na svaki kraj kabela i sl, ali razlika u odnosu na filter na strani DAC-a, ako je bude, ce biti vrlo suptilna (naravno ako ostane isti efektivni kapacitet u filteru i istog tipa).
Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.