Bato MM (LM3886 u macola-mostu)

Ovdje možete objavljivati vaše radove

Re: Bato MM (LM3886 u macola-mostu)

PostPostao/la Mate » 23 ožu 2015, 18:37

Pao Pepeo je napisao/la:netrebas otvarat trafoe daj... :D najvjerovatnije jesu zaliveni ili oblozeni cime
sad cu nesto pitat i molim vas da me ne otpisete radi toga...jel moguce da sam negdije procitao da se transformatori znaju zalit i u pcelinji vosak :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Kako ne. Trafoi se stave u košnicu nekoliko dana i onda se izlažu na sajmovima kao ekološki proizvodi zajedno s teglama "Domači med".
Slušaj pepele, da je neki inventivac i zalio to u taj vosak , moguće je posebno u neka davna doba kad nije bilo sintetičkih tvari izolacija i slično, ljudi su činili koješta iz dostupnih izvora. Međutim trebaš se sjetiti da su osim saća ljudi taj vosak koristili ipak za svijeće a to znači da je bio gorivo i da se otapa pri relativno niskim temperaturama. Ima li to kakvog smisla na trafoima?
Danas ne vidim niti potrebe nit pameti za takvom rabotom. A dali je to imalo kojeg smisla ranije ili u smjesi sa nekim drugim tvarima nije mi poznato.
Mate

PostPostao/la mikikg » 23 ožu 2015, 19:29

Pao Pepeo je napisao/la:netrebas otvarat trafoe daj... :D najvjerovatnije jesu zaliveni ili oblozeni cime
sad cu nesto pitat i molim vas da me ne otpisete radi toga...jel moguce da sam negdije procitao da se transformatori znaju zalit i u pcelinji vosak :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Za mrezne transformatore nisam video ali sam video recimo za neke RF prigusnice, stvarno se to mazalo sa voskom! Sto su bas to tako radili nije mi bas jasno. Mada je to sve bilo na delovima do nekih 70' godina …

Transformatori se inace "potapaju" u razne hemikalije iz vise razloga. Prvo zbog drasticno bolje naponske izolacije, dalje zbog bolje razmene toplote izmedju namotaja i spoljasnosti i cesto u tvrde epoxy smole zbog sprecavanja "zujanja" u kucnim varijantama.
Od tecnosti se dosta dugo koristio veoma veoma otrovan Piralen i to se tokom vremena menjalo za drugim sintetickim uljima. Takodje je isto jako dobar u te svrhe Petrolej.
Zadnja izmjena: mikikg; 23 ožu 2015, 23:18; ukupno mijenjano 1 put/a.
mikikg

PostPostao/la elvis » 23 ožu 2015, 23:04

Trafoi ne, no recimo gitaristički pickupovi sa cca 5000 do 8000 namotaja bakrenom žicom od 0,01mm da, i to baš u pčelinji vosak. Znači do tebe je došla malo iskrivljena informacija, no ne i potpuno netočna kako vidiš. Inače pickupovi se potapaju u vrući pčelinji vosak kako bi se smanjila mikrofoničnost istih. Mislim da se taj pčelinji vosak mješa sa običnim, no ne znam omjer.
elvis

PostPostao/la elvis » 25 ožu 2015, 23:12

Ne bu mene niko zahebaval. Stigli otpori za djelitelje napona za nahraniti opamp. Ovo bu ledeno ko led :).
560 omića i 50W. Neće niti kužiti da je napon na njima, a kamoli struja kroz he he he :)
Privitak/ci
image.jpg
image.jpg (135.49 KiB) Pogledano 8134 put/a.
elvis

PostPostao/la NINO.S » 27 ožu 2015, 10:09

Evo samo da prijavim prosvirala 4omska verzija Bate
kod mene na dasci :D
8omska će na dasku danas ili sutra pa javim
Slikica nema jer je to katastrofa kako izgleda :joystick:
Svira odlično :hail: :hail:
Jedino mi čudno što se skoro ništa ne grije :?:

Pozz :admin:
NINO.S

PostPostao/la TDA » 27 ožu 2015, 11:28

Nije to ništa čudno... ;)
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
TDA

PostPostao/la elvis » 27 ožu 2015, 11:36

NINO.S je napisao/la:Evo samo da prijavim prosvirala 4omska verzija Bate
kod mene na dasci :D
8omska će na dasku danas ili sutra pa javim
Slikica nema jer je to katastrofa kako izgleda :joystick:
Svira odlično :hail: :hail:
Jedino mi čudno što se skoro ništa ne grije :?:

Čisto da ne bi bilo zabune, ovo što je napisao Nino gore u smislu 4 ili 8 oma je vezano samo na volte u napajanju koje je upotrijebio (će upotrijebiti). Ne postoje dvije verzije BatoMM-a. Inače nino pretjeruje kada veli da je neuredno, a kako bi to trebalo biti kada se radi samo o testnom paljenju uređaja?? Po meni je ovdje sve 5, za napajanje se koristi solidan toroid, preko 35A gretza sve na Rifa elektrolite (10.000uF, 70V). Nino je škrt na riječima, no pozitivan feedback u smislu kvalitete zvuka je tu, što sam osobno i očekivao obzirom na vlastita iskustva sa ovim ampom. Idemo dalje... treba sada to sve skutijati, šteta bi bila da sve ostane na dasci...
Privitak/ci
IMAG0055 (1).jpg
IMAG0055 (1).jpg (96.49 KiB) Pogledano 8006 put/a.
elvis

PostPostao/la NINO.S » 27 ožu 2015, 13:31

I sad ti pošalji njemu sliku :hammer: :hammer:

NINO.S

PostPostao/la elvis » 27 ožu 2015, 14:00

hi hi hi hi hi :) A gledaj, sva pojačala na dasci izgledaju jenako, ja ne vidim u čemu bi trebao biti problem. Kvaka je da sve mora biti transaparentno :). Drugi put neka se ruka manje trese, i neću više objavljivati tvoje slike obećavam :D
elvis

PostPostao/la mikikg » 27 ožu 2015, 14:54

Evo jedna moja fotka iz "spomenara" (12-22-2013), prva pokrenuta verzija SMD PCB V0.8 :)
Napajanje bilo sa dva razlicita ispravljaca vezana redno, jedno od 5A drugo od 1A :D
To sve bilo na brzinu sklepano samo da se proveri da li je ispravna PCB kako bi izvestio ostale clanove foruma da mogu da krenu u akciju ;)

IMG_4754_1.jpg
IMG_4754_1.jpg (122.63 KiB) Pogledano 7881 put/a.
mikikg

PrethodnaSljedeća

Natrag na Vaši radovi

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.