USB DSD DAC

Re: USB DSD DAC

PostPostao/la zbotic » 25 pro 2014, 19:51

Imam drugi DAC viewtopic.php?f=14&t=731&start=120 koji ima 24/192 SPDIF ulaz, a sada znam da to i radi. :D Inače većina playera koji su stariji od par godina iako čitaju 24/192 sa DVD-A ili sličnog medija ne mogu to izbaciti vani već konvertiraju na 24/96. Slično je i sa kompjuterskim karticama. Asus Xonar DS kojeg isto imam može dati 24/192 ali nažalost ima samo optički izlaz. ;) 24/192 je inače najviša rezolucija koja se može izbaciti preko optike ili SPDIF. Ostalo preko I2S ili HDMI veze... DSD je posebna priča....
zbotic

PostPostao/la elvis » 26 pro 2014, 23:15

zbotic je napisao/la:
elvis je napisao/la:Počeo sam slagati lego kockice u smislu kako sve posložiti i u kakvu tj. koliku kutiju. Većinu djelova imam, no neke diode tipa 1N5919 (zenerice) nemam, pa nemam čak ni AC filter, mada još ne znam da li bi ga stavljao, no u radionici je čudna situacija sa mrežnim naponom, pa vjerujem da ne bi škodio. U svakom slučaju na slici ispod je popis bazičnih elementa koje će trebati smjestiti na u nekakvo kućište...

prijedlozi i sugestije su naravno dobrodošle...

Tek sada vidim..... Naponi idu obrnuto, veći na DAC, manji na receiver. Da nebi nekog zbunjivalo.....

OK ispraviti ću sliku (basic block shemu), tj staviti ću novu kao logičan slijed postova.

Inače kontaktirao sam Lyubena i pitao što zener diode rade u gretzu ?... kako je prikazano na shemi na web stranicama... nasmijao se i ispričao, veli da trebaju biti 1N5819 ili slično tomu, a ne 1N5919. Znači samo grešaka prilikom upisa oznaka dijelova na shemi. Veli da mu je čudno da to do sada niko nije javio... aj i to je riješeno.
Zadnja izmjena: elvis; 26 pro 2014, 23:18; ukupno mijenjano 1 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 26 pro 2014, 23:17

zbotic je napisao/la:Imam drugi DAC viewtopic.php?f=14&t=731&start=120 koji ima 24/192 SPDIF ulaz, a sada znam da to i radi. :D Inače većina playera koji su stariji od par godina iako čitaju 24/192 sa DVD-A ili sličnog medija ne mogu to izbaciti vani već konvertiraju na 24/96. Slično je i sa kompjuterskim karticama. Asus Xonar DS kojeg isto imam može dati 24/192 ali nažalost ima samo optički izlaz. ;) 24/192 je inače najviša rezolucija koja se može izbaciti preko optike ili SPDIF. Ostalo preko I2S ili HDMI veze... DSD je posebna priča....

Uh kakav pozitivan nered :) Stižem i ja u tu priču, puževim korakom, al stižem :)
elvis

PostPostao/la elvis » 28 pro 2014, 10:43

zbotic je napisao/la:Imam drugi DAC viewtopic.php?f=14&t=731&start=120 koji ima 24/192 SPDIF ulaz, a sada znam da to i radi. :D Inače većina playera koji su stariji od par godina iako čitaju 24/192 sa DVD-A ili sličnog medija ne mogu to izbaciti vani već konvertiraju na 24/96. Slično je i sa kompjuterskim karticama. Asus Xonar DS kojeg isto imam može dati 24/192 ali nažalost ima samo optički izlaz. ;) 24/192 je inače najviša rezolucija koja se može izbaciti preko optike ili SPDIF. Ostalo preko I2S ili HDMI veze... DSD je posebna priča....

Igrom slučaja i ja imam Asus Xonar, ali DG, i taj ima SPDIF izlaz. Hebiga nisu ga izvukli kako priključak, trebala bi mala gimnastika, no sve se to napravi za 15 minuta. Zicer je da je tako i na DS verziji, dapače... Ja sam ovu karticu kupio prije dvije godine sa xy ideja što ću sa njom, a evo nikako da je ugradim u nekakvo računalo... čami čekajući, a tako će izgleda biti i dalje :).
Privitak/ci
fotografija (6).JPG
fotografija (6).JPG (81 KiB) Pogledano 8961 put/a.
elvis

PostPostao/la zbotic » 28 pro 2014, 14:32

Izgleda da ima i ova moja, ali eto nije mi palo na pamet pogledati :D
zbotic

PostPostao/la elvis » 29 pro 2014, 12:37

zbotic je napisao/la:
elvis je napisao/la:Počeo sam slagati lego kockice u smislu kako sve posložiti i u kakvu tj. koliku kutiju. .....

prijedlozi i sugestije su naravno dobrodošle...

Tek sada vidim..... Naponi idu obrnuto, veći na DAC, manji na receiver. Da nebi nekog zbunjivalo.....

Evo ispravak blok sheme.
Privitak/ci
i2soverusb_basic_diagram.jpg
i2soverusb_basic_diagram.jpg (38.95 KiB) Pogledano 8915 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 30 pro 2014, 10:44

Malen al tehničar... to su te dvije riječi utjehe... he he he, nadam se da to vrijedi za ovaj dac koji je jučer uspješno stigo iz Bugarske. Moćno "govance" od jedva 7 cm, ali na dva kata. Dijelovi su tako sitni da ja to uz najbolju volju nikada ne bi uspio polemiti, pa sav moj respect onomu ko je to slagao. Kada sve to vidim cijena od 100 eura možda i nije tako pretjerana, još kada se tomu pridoda hrpa sitnih djelova i chipova koji imaju svoju cijenu, ispada sve super povoljno bez obzira što je sve tako maleno... Da ne duljim, DAC je uspješnio stigao u Zadar, velika kutija, hrpa zaštitnih omotača, antistatic vrećica i unutra mali tehničar. Evo par sličica kako to izgleda neposredno nakon što sam izvadio iz kutije. Hebiga trebao sam snimiti unboxing video, to je sada sada u trendu he he he...

fotografija 1.JPG
fotografija 1.JPG (131.78 KiB) Pogledano 8790 put/a.

fotografija 2.JPG
fotografija 2.JPG (137.87 KiB) Pogledano 8790 put/a.

Crvenim sam ožnačio niz led dioda koje označavaju vrstu signala... to bi bilo idealno dovući na prednju stranu uređaja (u onaj prorez na prednjoj strani), no sve je tako sitno da se neću usuditi po tome lemiti, tako da ledice ostaju na dacu, a proziran poklopac ili poklopac sa prozorčićem postaje sve izvjesnija opcija.

Zorane... da li treba predvidjeti hlađenje, tj. rupice iznad i ispod DAC-a? Koliko se to grije?

fotografija 3.JPG
fotografija 3.JPG (119.27 KiB) Pogledano 8790 put/a.

Eto, sada imam dobar razlog ubrzati priču oko izrade napajanja i završetka kućišta.
elvis

PostPostao/la zbotic » 30 pro 2014, 13:24

Moj je u potpuno zatvorenoj kutiji koja je inače duplo manja volumenom od tvoje i nakon dugotrajnog rada kutija taman malo mlaka. Rekao bih da ne treba. Onaj napon od 4.2V ga uglavnom grije jer je tu nekoliko regulatora. Svi su oni LDO pa napon ne treba biti velik. Kod mene je na 3,95V.
Zadnja izmjena: zbotic; 30 pro 2014, 13:35; ukupno mijenjano 1 put/a.
zbotic

PostPostao/la zbotic » 30 pro 2014, 13:25

Molim te pročitaj koja ti je oznaka na digitalnom trafu (SPDIF izlaz). Prva slika DA1???

BTW kada budeš spajao pročitaj uputstva, za početak se sjećam da treba skinuti taj jumper na USB-u ako koristiš eksterno napajanje......
zbotic

PostPostao/la elvis » 30 pro 2014, 14:59

Tiskao sam upute pa ću ići korak po korak, te ću svakako pripaziti na ovaj jumper koji spominješ. Kada dođem večeras u lab pogledati ću koja je oznaka na trafou pa ti javim. Što se tiče grijanja... ok, neću onda forsirati neka extra hlađenja i strujanja zraka...

Danas sam se čuo sa Ninom, pa mi je skrenuo pozornsot na to kako poredsvake signalne Led diode postoji rupica za zalemiti kabel. Poslati ću upit Lyubenu da li bi bio problem paralelan rad dvije led diode... sumnjam da je to problerm no sve je ovo nekako sitno pa pušem na hladno.

evo ih jasno se vide na slici... bila bi fora to u perspektivi odvući na prednju stranu...
Privitak/ci
zaled.png
zaled.png (110.06 KiB) Pogledano 8655 put/a.
elvis

PrethodnaSljedeća

Natrag na Digitalni izvori zvuka

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.