Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la Zedu » 04 pro 2014, 16:48

Ne treba se bojati malo basa kod ESL slusalica.
Ja imam relativno jeftine STAX 307 (ista masina kao i 507) i sa A.Ciuffoli shemom pojacala sa D3a bass je najbolji na svijetu...
Kad je usput mozete navratiti u Zagrebu.
Zedu

PostPostao/la elvis » 04 pro 2014, 17:43

Zedu je napisao/la:Ne treba se bojati malo basa kod ESL slusalica.
Ja imam relativno jeftine STAX 307 (ista masina kao i 507) i sa A.Ciuffoli shemom pojacala sa D3a bass je najbolji na svijetu...
Kad je usput mozete navratiti u Zagrebu.

U biti paše mi ova informacija, pa je sa zadovoljstvom uzimam kao istinitu.Inače D3a nemam, ali znam gdje ih ima, par kilometara od mene :). Mislim da imam E280F, možda bi i to išlo. Ako nije problem link za A.Ciuffoli D3a projet. Potražio sam ali nisam uspio pronaći.

Ako još netko ima instant info kolika je uobičajena debljina spacera na esl slušama ... staor-spacer-membrana-spacer-stator
Ja se mogu "igrati" od 1 do 1,5 mm, takvih traka imam, mada trake nisu ograničenje.. da se to sve naštimati prilično precizno.
elvis

PostPostao/la Roko » 04 pro 2014, 20:23

elvis je napisao/la:
Ako nije problem link za A.Ciuffoli D3a projet. Potražio sam ali nisam uspio pronaći.

Tu ima nešto o tome...
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la zmajz » 04 pro 2014, 21:33

zmajz

PostPostao/la my_name » 05 pro 2014, 02:45

Mislim da imam ja neke mrežice,cak i različitih perforacija...probat cu sutra poslikat pa ti pošaljem slike... mislim da su od inoxa,dal ti to paše?
my_name

PostPostao/la elvis » 05 pro 2014, 12:43

my_name je napisao/la:Mislim da imam ja neke mrežice,cak i različitih perforacija...probat cu sutra poslikat pa ti pošaljem slike... mislim da su od inoxa,dal ti to paše?

Hvala ti puno, no pronašao sam nešto što će biti više nego dobro. Perforacija je oko 3mm, dosta je ima, rekao bi i 40%. Kupio sam jučer i PCB, no to će biti za drugi korak ako prvi test proradi. Tnači idem sa ovom perforacijom, dimenzije membrane o kojima sam dvojio su na slici ispod. odlučio sam se za desno nacrtano, znači 6cm x 8 cm. Čitava slušalica će biti velika 10 x 12 cm. Razlika u veličini cijena je spacera, no ukoliko bi njih prepolovio mogao bi svesti na 8 x 10 cm. Vanjski gabariti me ne brinu puno, brine me da li je 8 x 6 cm dovoljna površina membrane. Sugestije su dobrodošle.

Ukoliko metalni stator (koji će biti ofarbani bojom za sitotisak) budu ipak "malčice" peckali uho, u istim dimenzijama ću to odraditi na PCB-u s tim da ću ovu metalnu perforaciju koristiti kao kalup za bušenje rupica na sva četiri statora od jednom, a to će biti cca 300 rupica sa 3 mm svrdlom.. znači jedno ugodno popodne he he he he
Privitak/ci
fotografija 1.JPG
fotografija 1.JPG (99.12 KiB) Pogledano 6263 put/a.
fotografija 2.jpg
fotografija 2.jpg (135.42 KiB) Pogledano 6263 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 05 pro 2014, 12:56

Zmajz hvala na linku, počeo sam i ja intenzivnije tražiti informacije po netu tako da sam pomalo kolektiram bitno. U slučaju da idem sa stepup trafoima, a zicer je da za prvu ruku hoću, dobro je da sada mogu raditi samo jedan HV sklop, a ne dva, sve se to polemi za pola sata. Kod stepup trafoa na sekundaru se traži uvjetno rečeno "CT" izvod na koji se dovodi HV. Kako je takvih trafoa ipak manje na policama, na donjoj slici je alternativa kako dovesti HV na statore, naročito zgodno ako se koristi izlazni trafo za SE cijevaše. Osobno ću nastojati da to ipak bude prva varijanta, sa omjerom bar 1:50.

Znači osnovna blok shema spajanja:
Privitak/ci
schematicA.jpg
schematicA.jpg (72.3 KiB) Pogledano 6262 put/a.
schematicB.jpg
schematicB.jpg (63.56 KiB) Pogledano 6262 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 05 pro 2014, 12:58

Roko je napisao/la:
elvis je napisao/la:
Ako nije problem link za A.Ciuffoli D3a projet. Potražio sam ali nisam uspio pronaći.

Tu ima nešto o tome...

Roko, kratko sam pogledao sinoć pa zaspao kao klada... no koliko sam vidio to je amp za obične sluše do 600 oma. Neka me netko ispravi ako griješim.
elvis

PostPostao/la Roko » 05 pro 2014, 13:43

Je, sorry, stavio sam po inerciji samo dio linka. To je Andreova inačica headphone ampa za Stax sluške sa 6BX7 elektronkom, koja se može preraditi da radi sa D3a.
Znači, ideš gore klik na: http://www.audiodesignguide.com zatim klik na: My Projects ...zatim Headphone amp. ...pa biraš dole: Stax amp mod.

I dođeš tu. ;)

Kad se vratiš natrag, na My projects, slijedeći link: New headphone amp. te dovede na inačicu sa D3a...
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la elvis » 05 pro 2014, 15:07

Roko hvala, snašao sam se... no to je tek drugi dio priče, a sada ću se fokusirati na samu izradu statora, izolaciju istih, spacere, membranu i nekakvu hardversku konstrukciju koja će nositi te statore oko glave. HV je kako sheme gore pokazuju zapravo jako jednostavan za napraviti, gotovo banalano, a kako će aktiva biti bazirana na stepup trafoima trebati će odabrati i jezgre. Obzirom da prva inačica u testu ipak ide prvo na SS amp, tako će biti napravljeni i stepup trafoi. Još dvojim oko omjera transformacije, no prije odluke možda i padnu nekakvi testovi koji će dati odgovor na to što bi bilo dovoljno za pokrenuti membranu na normalnu glasnoću i širinu frekventnog spektra. Prvi ciljani napon za elektrostatsko polje biti će negdje oko 500 do 600V, a ostaviti ću prostor za povećanje obzirom da će izolacije moći trpjeti dosta više od toga. Naletjeh na podatak da brko sa slike sve to gura i sa 1200V.... malo nelagodan podatak obzirom da je sve na glavi, no srećom struje su simbolične. Na kraju krajeva na ESL-ima ne trese HV na statorima kako većina misli, to je u biti ništa, trese AC zvučnog signala poslije stepup trafoa no za to prekrasno iskustvo trebaš držati prste na oba statora istovremeno i malčice pojačati pojačalo... ... nije ugodno vjerujte mi...... da samo znate kako Patricia Barber može protresti u punom smislu riječi... ajme :)

Između uha i statora bez obzira na izolaciju sa sitotisak bojom išao bi sa tankom spužvom. Jučer sam istu isprobavao sa klasičnim slušalicama i osobno nisam mogao primijetiti razliku kada zvuk ide preko te tanke spužvice i kada je bez. Doduše AB test nije bio idealan, ipak ne može biti trenutna AB zamjena situacije. Na tren mi se činilo da spužva ipak malo ubije fine detalje, no nekako sam sklon vjerovati da je to ipak bilo subjektivno jer sam znao da je spužvica između drivera i uha.

Kakvi su običaji kod tvorničkih esl sluša .. vjerujem da nešto u smislu zaštite između membrane tj. unutarnjeg statora i uha ima, ako ne zbog napona onda zbog nečistoće...
Privitak/ci
ESL_headphones_diy_test_stators.JPG
ESL_headphones_diy_test_stators.JPG (48.42 KiB) Pogledano 6240 put/a.
elvis

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.