Stari papir

Re: Stari papir

PostPostao/la Dean » 28 srp 2011, 21:18

Ja vjerujem da postoji samo ono što mogu napraviti... :lol: :lol: :lol:
Dean

PostPostao/la zuzi » 28 srp 2011, 23:48

Ako se ne varam ima ona stvar od naših novovalovaca ..... jer mi smo totalno drugačiji od drugih..... vjerovatno stvar ne svira niti bolje niti lošije od SONY tranzistora na terasi ali možda ipak malo drugačije..... ah ta stalna želja za promjenom .... možda od staračke dosade,
Think pozitiv stay negativ
zuzi

PostPostao/la zuzi » 29 srp 2011, 00:11

Eh, da na fotkama to doduše nije vidljivo,ali onaj štuplin od pluta je zaljepljen na centar zvučnika, proveden kroz rupu na poprečnom uporu i zaljepljen na ovu membranu od starog kalendara tako da zvučnik služi kao pogon ovih "napuhanih sranica".
zuzi

PostPostao/la Gašo » 30 srp 2011, 10:46

Zgodna je tema, samo da u njoj ima koji smisleni projekt koji daje rezultate da se čovjek zamisli.

Recimo kao tu.

http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudsp ... udspeakers
Gašo

PostPostao/la zuzi » 30 srp 2011, 16:24

Smisao igre je u igri samoj.
Gašo nemoraš stalno biti zamišljen, prepusti se igri.
Alternativa je skupljati novce i dati puno para za nešto što je drugi "smisleno zamislio" služeći se vrlo skupim igračkama u vrlo skupom okolišu (gluhe komore, B&K mikrofoni, drajveri po narudžbi i sl.)
A onda od tih "smisleno zamišljenih" projekata ostaju u povjesti ove muške igre za velike dečke jedno pet, šest "smislenih" a ostali nestaju još brže no što su se pojavili.
Inače od previše smišljanja i računanja zna se zamutiti pred očima i brojke tako zavodljivo obećavaju ili što je još gore odbijaju i samu pomisao da se nešto prikopča, zalemi zašvasa.
Ovaj moj sistemić za ljetni opušteni, nepretenciozni i dvadeset dana u godini radeći me potsjeća na onu priču sa analizom bumbara temeljem naših aerodinamičkih i inih znanja i računa, a taj je: BUMBAR NE MOŽE LETJETI.
Tako i ovo moje pojačalo sa zamisli EF12 Wermacht cijevima treba jedno 50 koma na primaru trafoa i tko bi se to mogao zaigrati i spojiti ga na 7 koma i to još iz starih prezrenih Ei Simfonija radio aprata.

I još nešto. Kako sam je već u dosta "godinama koje ne dozvojavaju igru" to sam se okružio mlađima sa zdravim ušima pa njima s vremena na vrijeme pustim to ili oni sami upale kad su na ljetovanju. I kartaju uz to i ne bune se. Stave neku razinu glasnoće i slušaju svoje. Eto tako.

Tebi preporučam da slobodno otvoriš svoju rubriku i možeš ju glatko nazvati "Za zamisliti se projekt" ili " Smisleni projekt" i samo slobodno i dalje proučavaj i analizraj rezultate prikopčanih recimo Mundorfa, Goertza i slične ezoterije na percepciju gitare Ante Gele i saksofona Vojkana Jocića.

Dobru zabavu ti želim i izvijesti nas o dosezima na gornjem planu.
zuzi

PostPostao/la Gašo » 31 srp 2011, 23:47

Nebi htio biti negativan i neka baba, ali pod smisleno smatram nešto što se radi promišljeno. Ne moraš biti ovisnik o proračunima, mjerenjima i simulacijama da bi radio nešto promišljeno. Ovo navedeno je samo baza na kojoj se može dalje poigravati.
Nisam ja nešto zamišljen ali iskustvo mi govori da ako se u bilo što ulazi promišljeno to može uz uštede dati i vrlo dobre rezultate a bit ovog hobija i jesu dobri rezultati uz manje ulaganja.

Osim ako se vi nemate pristup "glavno da radi", ono, zašarafim bilo kaj na komad daske i to proizvodi zvuk, koturaju mi se tri lampe po ladici, gle neki trafo, ja to zalemim i radi. Tak se igraju mala deca na satu tehničkog odgoja i to nema veze sa hifijem.

To sa Mundorfima i sl. je druga krajnost.
Gašo

PostPostao/la zuzi » 01 kol 2011, 11:40

Moje eksperimentiranje sa "starim papirom" najbliže je onome što je rečeno na stranici German vintage speakers u malom eseju njemačkog člana tog sajta. Da li u tom eseju kojeg preporučam pročitati ili negdje drugdje je napisano: život je u sredini. Ako je sredina zvučne reprodukcije točna onda po mom mišljenju uho dograđuje ono što mu fali a po svom prethodnom iskustvu a to je u mom slučaju prisustvo koncertima svih bitnijih žanrova u glazbi: rocka,jazza,zahtjevne glazbe,seoskih zabava,folklora ...
I sad k vragu i navođenje iskustva ali yebi ga mora se. Previše sam se naslušao sustava koji su imali pretenziju vjerno i točno reproducirati cijeli spektar i pri tome me dobrano izživcirali, pogotovo u reprodukciji toliko željenog BASA da sam odustao. Ne branim nikome da istražuje u tom pravcu niti želim svoj stav nametati drugima.
I još nešto.Veliki mi je užitak oživjeti odbačenu stvar i staviti ju nazad u funkciju, malo na drugi način. Ako je i tehnički odgoj meni pruža zadovoljstvo i ne libim se to pokazati drugima. Ako netko u mom pristupu nađe nešto zanimljivo ok ako ne - u doba Interneta smo. Guglaj narode.
zuzi

PostPostao/la Dacho » 02 kol 2011, 13:56

Podrzavam kolegu Zuzi u svojim tezama I istrazivanju na svim poljima zvuka. Mozemo to uzeti kao voznju biciklom, mozes stici do cilja zestokom voznjom, energicnom da bi imalo opravdanost I svrhu glede fizicke pripreme, sto kracim putem, idealnim putanjama s ljutim biciklom od 3 soma eura it'd..., aaaa mozes se I voziti na nekoj drlji, sporednim puteljcima I uzivati u prirodi I samoj voznji ne mareci za performance svog vozila, rezultatom voznje it'd... Poanta je u voznji, a kako I na koji nacin to je individualna stvar, tako je I ovome poanta stvaranje zvuka I individualno shvacanje da li zvuk treba biti sto savrseniji ili tek ugodan uhu. I jednom I drugom cilju dovodi samo igranje I eksperimentiranje, zar nije to cilj bilo kojeg hobija...!
Dacho

PostPostao/la Dacho » 30 ruj 2011, 11:04

Da ne otvaram novu temu...
bil sam na buvljaku u nedjelju I snimio THORENS zvucnike, zaboravih oznaku. Zaista nisam znao za njihovu proizvodnju, design tipican za 70te, poput starih kefa izgledaju u jako lijepom furnir finishu. Drivere nisam mogao vidjeti zbog grila koji se ne skida. Cijena 600 kn.
Dacho

PostPostao/la Dean » 02 lis 2011, 17:51

G. Precjedniče !
Zadatak na nepresušnom izvoru "vintage" repromaterijala je izvršen. Oval od 34 cm i dva satelitića gratis.. Fotku nemam, jer nisam napunio fotić... :mrgreen:
Dean

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.