Bato MM (LM3886 u macola-mostu)

Ovdje možete objavljivati vaše radove

Re: Bato MM (LM3886 u macola-mostu)

PostPostao/la Roko » 03 lip 2014, 13:41

TDA je napisao/la:Dobar dan!
Da se predstavim. Ja sam TDA.
Par ljudi me već zna sa drugih foruma.
Pojačala pravim sa sebe i svoj merak a ujedno kao antistres terapiju od svakodnevnice.

Namerno sam u izabrao ovu temu sa svoj prvi post ovde zato što sam danas završio Bato MM Amp. :)
Moj je urađen sa pločicama V0.8 koje su i ujedno prva serija koja su urađena u SMD verziji.
Evo par sličica. Možda nekome posluže kao inspiracija. :)

slika

Kutiju je radio Miodrag Lutovac, poznatiji kao Zero na drugim forumima.
Moja modifikacija je u tome što sam na gornjoj i donjoj poloči napravio proreze water jet mašinom.
Prednju tablu je on obrusio u diy izvedbi i preprskao providnim lakom.

TDA, imam jedan prijedlog, odnosno malu sugestiju za slijedeću samogradnju. Nastoj ulaze za lijevi i desni kanal što više približiti jedan drugome a ne ovako razmaknuto kao kod prethodnog. Na taj način se smanjuje polje u kojem tako veliki centralno postavljeni napajački trafo svojim rasipnim poljem inducira neku struju koju sigurno ne želiš da bude pojačana u pojačalu. Također iz istog razloga, dobro bi bilo i interkonekte međusobno preplesti u par blagih navoja prije nego dođu do samih ulaznih terminala (chincheva). ;)

Detaljno objašnjenje možeš pročitati ovdje: viewtopic.php?f=21&t=914 , to je jedan izvrstan osvrt koji je Željko (ilimzn) još pred nekoliko godina postavio sa slikama i razradom problema. Vrijedi pažljivo pročitati. ;)
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la TDA » 03 lip 2014, 14:41

Hvala na sugestiji!
Nastojaću da sledeći odradim pravilnije. :)
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
TDA

PostPostao/la zbotic » 03 lip 2014, 16:11

Mrzi me takve stvari pisat, ali eto kad je već tema bilo bi bolje da je trefo naprijed jer bi tada još manje inducirao u osjetljiviji ulazni dio.
zbotic

PostPostao/la Mate » 03 lip 2014, 17:15

Potvrđujem za trafo naprijed. Niz je primjera da je tako izvedeno. Moja pojačala su tako rađena (ne da mi se sad kopat slike) Vod 220 se lako uplete i vodi nekom putanjom di ne utječe, a ako ide još i pot naprijed, također interkonekti L-R tamo i natrag se vode blizu jedan drugog, eventualno blago upleteni.

Inače torusni trafo srećom ne rasipa puno kao EI pa ovo sve i ne mora doći do izražaja.
Mate

PostPostao/la TDA » 03 lip 2014, 20:52

Počinjem lagano sa pripremama za izgradnju još jednog pojačala sa Remote FB, ali ovaj put sa LME49810 i MJ15024/15025 tranzistorima u izlazu.
Pločicu je nacrtao Dude.
Dude LME49810 EF Home ver 2 Pairs TO3.JPG
Dude LME49810 EF Home ver 2 Pairs TO3.JPG (74.73 KiB) Pogledano 7984 put/a.

Njega ću malo pedantnije uraditi i probaću da ispoštujem sve što bi trebalo...
Kod ovoga sam imao malo problema sa prostorom i možda sam malo brzopleto isplanirao rameštaj.

Svakim pojačalom sam sve bolji... :D :P
Zadnja izmjena: TDA; 10 lip 2014, 11:38; ukupno mijenjano 1 put/a.
TDA

PostPostao/la Rade » 08 lip 2014, 20:30

Mate je napisao/la:Potvrđujem za trafo naprijed. Niz je primjera da je tako izvedeno. Moja pojačala su tako rađena (ne da mi se sad kopat slike) Vod 220 se lako uplete i vodi nekom putanjom di ne utječe, a ako ide još i pot naprijed, također interkonekti L-R tamo i natrag se vode blizu jedan drugog, eventualno blago upleteni.

Inače torusni trafo srećom ne rasipa puno kao EI pa ovo sve i ne mora doći do izražaja.

ma nego šta , transformator napred , hladnjaci okrenuti tako da prave barijeru prema transformatoru , tako da elektrnonika dođe skoro zalepljena za zadnju stranicu i samim tim i kablovi za ulaz i izlaz su kraći ...potenciometar nazad pomoću ' produžne' osovine ......a kabel za napajanje .....pa ako su nožice visoke kao što obično umeju , onda rupa od dole , tamo negde oko transformatora .....i nema problema , mislim zujanja po visokotoncima .

PS ovo je čini mi se rekord po broju što se tiče pravljenih pojačala
Rade

PostPostao/la TDA » 08 lip 2014, 21:30

Potpuno se slažem sa vama, mada ni ovako nemam nikakve smetnje.
TDA

PostPostao/la 44250 » 10 lip 2014, 06:36

kako misliš rekord Rade?
.
kod nas u Srb. u prvoj turi kupljeno je oko 40 pločica,ne znam tačno. u drugoj je bilo 66 a evo u trećoj će biti 90. od toga skoro pola ide u Hr. jedan dobar dio u Makedoniju a ostatak ide opet u Srb. i pored tako velikog broja kupljenih pločica koliko znam samo su n.pejcic, mikikg i TDA pokrenuli svoje primerke i slušaju ih,ostali ili nisu sastavili ili ne prijavljuju mada mislim da je ovo prvo u pitanju. ubijeđen sam da će za kratko vrijeme u Hr. biti daleko više pokrenutih i skutijanih primjeraka nego ovde kod nas a vrijeme će to pokazati / dokazati.
.
danas bi trebao dobiti ponudu iz Ei.
44250

PostPostao/la Rade » 10 lip 2014, 07:11

44250 je napisao/la:kako misliš rekord Rade?
.
kod nas u Srb. u prvoj turi kupljeno je oko 40 pločica,ne znam tačno. u drugoj je bilo 66 a evo u trećoj će biti 90. od toga skoro pola ide u Hr. jedan dobar dio u Makedoniju a ostatak ide opet u Srb. i pored tako velikog broja kupljenih pločica koliko znam samo su n.pejcic, mikikg i TDA pokrenuli svoje primerke i slušaju ih,ostali ili nisu sastavili ili ne prijavljuju mada mislim da je ovo prvo u pitanju. ubijeđen sam da će za kratko vrijeme u Hr. biti daleko više pokrenutih i skutijanih primjeraka nego ovde kod nas a vrijeme će to pokazati / dokazati.
.
danas bi trebao dobiti ponudu iz Ei.

200 štampi je popriličan broj za jedan uređaj , pogotovo kod DIY zajednice koja je onako , kako da kažem , sujeverna ...pa svi misle da neko pojačalo sa nekim njihovim delovima i prepravkama radi bolje od nekih drugih . To što ih ima relativno malo napravljenih , ne mora da znači da neće biti urađeni ...kriza je , a i pojačala se ne prave sada pa sada ...treba to malo vremena , mislim para da to bude urađeno kako treba .
U principu bolje je i tako nego da bude sbudženo na brzaka i već posle mesec dana bude raskupusano jer ima neko 'bolje' pojačalo .
Rade

PostPostao/la 44250 » 10 lip 2014, 10:55

slažem se u potpunosti sa tobom.
44250

PrethodnaSljedeća

Natrag na Vaši radovi

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.