Grebalica - pls. savjet

Savjeti, rasprave, recenzije , testiranja...

Grebalica - pls. savjet

PostPostao/la pamook » 12 sij 2013, 12:36

kako regresija u proslost ne popusta, kopa me negdje ulovit nekakav gramofon, a buduci da vinila imam tocno nula komada (ok, ne racunajuci LP Mile Hrnica i Mise Kovaca koje sam naslijedio od tete i njenih studentskih dana)... ovo mi je blizu pa mogu otic pogledat, cijena je taman :lol: :lol: ali buduci da se ne kuzim skoro nista - savjetujte - ima li smisla uzet ili da pustim i cekam nesto drugo? Vidim da treba jos igla, i naravno, ploce :lol:

svaki savjet dobrodosao, thx :hail:

http://www.njuskalo.hr/gramofoni/akai-a ... as-6873748
....nemoj Sirogojno, ja ću....
pamook

Re: Grebalica - pls. savjet

PostPostao/la Master of Disaster » 12 sij 2013, 14:58

Danas je lakše doć do gramofona nego do ploča bojim se :)
Gdje ima dima, nema zvuka.
Master of Disaster

PostPostao/la pamook » 12 sij 2013, 17:04

Istina, ali nekako imam dojam da se jos uvijek mogu "snaci" :D .... vise bi se odnosilo na nekoliko albuma ili ponesto na sto naletim pa nek se vrti... a kako cijena ovoga u oglasniku nije visoka, a mogu otic pogledat, cisto me zanima... a opet, nemam nikakva iskustva pa da ne bacam bas lovu tek tako...
pamook

PostPostao/la joe dalton » 12 sij 2013, 21:03

Iskreno, ako nemaš barem 100njak ploča za koje znas da su ok, ne isplati se. Ja prodao i gram i preko 200 ploča prije 10ak godina. Zao mi je za ploče, ali ni u ludilu ne promišljam da ih počnem ponovno skupljat. Nove su skupe i relativno teško dobavljive, a u SH nikad ne znaš sto kupujes, većinom stare i poderane na ko zna kakvim gramovima i iglama.
Najlakše je kupit gram. Onda ide još i ručka, zvucnica, phono... I tako, dosta zezanja i skalamerije da bi slušao 10ak ploča koje uspijes skupit da su ok. I moraš to prilično dobro složiti da bi sviralo bolje od prosječnog cd plejera (ako su ploče u dobrom stanju).
Moja razmišljanja idu vise prema comp. audiu.
joe dalton

PostPostao/la zuzi » 12 sij 2013, 21:21

Moj savjet-kupi. Naravno pod dva uvjeta. Prvi je taj da gramofon održava brzinu vrtnje bez oscilacija što se utvrđuje tako da se gleda u stroboskop. Drugi da automatika povrata ručke u nulti položaj radi. Ako je suditi po priloženim slikama gramofon je u dobrom stanju i vjerojatno je sve o.k. pa obzirom ti je blizu pogledaj i isprobaj.
Nova zvučnica - Ortofom OM 3 ili 5 ili Audio technica AT95. Cijena - oko 300 do 400 kn. Rok trajanja uz normalno korištenje od 5 do 10 godina.
U "ono vrijeme" taj gramofon se svrstavao u gornju srednju kategoriju.
Think pozitiv stay negativ
zuzi

PostPostao/la Khadgar2007 » 12 sij 2013, 21:31

Hej Precedniče, falili ste nam, a baš sam se i nadao da ćeš se javiti na ovu temu. :)
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la pamook » 12 sij 2013, 21:50

Thx za savjete i misljenja :hail:

Probat cu u ponedjeljak otic do VU i vidjeti kako se ponasa, pa na licu mjesta odluciti.... uzet cu ga ako je ispravan, makar samo da moji klinci za 10 god opipaju uzivo, u medjuvremenu ce se i poneki LP nabavit ...

Joe - savrseno se slazem, puno je lakse i komfornije gurat comp audio - i sam sam vise-manje se potpuno okrenuo tome (WDtvLIVE hub - optika - DAC), ali ovo me bas vuce da se jos malo "vratim" tamo negdje prije...

gdin exPrecjednik, zahvaljujem na preporuci, ucinit cu tako, a rezerviram teglicu visnja-jam i donosim na TF uz pripadajucu zahvalnicu :thumbup:

prokletstvo... jos jedna "kutija" :lol: :lol:
pamook

PostPostao/la Khadgar2007 » 12 sij 2013, 21:53

Kažem ti ja se polagano vraćam pločama, možda kod mene ne zvuči tako dobro kao cd, ploče koje imam nisu cvijeće,ali ima nešto u tome dok igla lagano pleše po vinilu. :zuzi:
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la bepone » 12 sij 2013, 22:38

joe dalton je napisao/la:Iskreno, ako nemaš barem 100njak ploča za koje znas da su ok, ne isplati se. Ja prodao i gram i preko 200 ploča prije 10ak godina. Zao mi je za ploče, ali ni u ludilu ne promišljam da ih počnem ponovno skupljat. Nove su skupe i relativno teško dobavljive, a u SH nikad ne znaš sto kupujes, većinom stare i poderane na ko zna kakvim gramovima i iglama.
Najlakše je kupit gram. Onda ide još i ručka, zvucnica, phono... I tako, dosta zezanja i skalamerije da bi slušao 10ak ploča koje uspijes skupit da su ok. I moraš to prilično dobro složiti da bi sviralo bolje od prosječnog cd plejera (ako su ploče u dobrom stanju).
Moja razmišljanja idu vise prema comp. audiu.

vuce na poprilicno jaki negativni stav :twisted: imas i gramofona koji ne grebu toliko i ne ostecuju..
bepone

PostPostao/la joe dalton » 12 sij 2013, 23:45

@ bepo - Nisi me skužio, pisao sam o rabljenim pločama koje kod nas možeš naći u prodaji u SH shopovima. Za njih ne možeš znati prije kupnje kroz što su prošle i na čemu su svirane. A kod nas je nažalost većina svirana na plastičnim mini linijama. Inače upravo naprotiv, moj stav nije uopće negativan. Da nisam prodao ploče danas bi sigurno imao i gramofon.

@ pamook - Pisao sam općenito, tek sam poslije pogledao link koji si stavio. Uglavnom kada zbrojiš 550 za gram + 300 za novu zvučnicu + phono dođeš lako do 1500 kuna i onda ti skuplja prašinu jer nemaš ploča. Po meni bacanje novaca. Ako želiš moj savjet, za početak pokušaj pronaći barem 10ak ploča, može i rabljenih u dobrom stanju. Mislim da je teže sakupiti kolekciju ploča nego složiti gramofonsku integraciju.
joe dalton

Sljedeća

Natrag na Tvornički uređaji i komponente

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.