sstrsat je napisao/la:Khadgar2007 je napisao/la:Ja bi mogao skoknuti do Zagreba i pomoći mu oko terana tako da nema problema oko prekidača.
Nebis.Ide on malo lovit poskoke po Istri pa ce tamo to slozit.
bepone je napisao/la:aa , odmor je zasluzeni, gren do nedelje videt kako mi trsi napreduju (druga grana industrije koja se razvija paralelno)pomalo i poispitat pokoji fet i ko bog,
sstrsat je napisao/la:Kadi smo ono stali sa trecinom godisnje proizvodnje?![]()
bepone je napisao/la:ca ni to palo u zastaru??
sstrsat je napisao/la:Kako je tema zasad najavna, da kazen koju o nekim stvarima koje su u fazi planiranja sa njima. Svi znate da ja preferiram SE topologije tako da ce iz moje kovacnice izac nec sa 2SJ27 u SE konfiguraciji od cega ocekujem da ce postic do nekih 25W na 8-omskom opterecenju. Zbog velikih kapaciteta 2SJ27 je driver (zasad) planiran da bude 6C33. Ali nije nemoguce da ce u finalnoj izvedbi poc i puno slabija lampadina. Naravno, ako u praksi bude uspjeha sa nekim dodacima koje ovdi planiram. A ti dodaci su pokusaj lineariziranja parazitnih kapaciteta sa pogodno polariziranim varicap diodama pa u slucaju da to bude uspjesno onda slidi i uvodjenje neutralizacije. Eksperimantalni rad na prvom modelu ce pokazat koliko ce oko toga bit uspjeha. U nekoj projekciji, mozda cak i mala 6C19 bude dovoljna za potirat 2SJ27 u MHz podrucje.
sstrsat je napisao/la:ilimzn je napisao/la:Ja cu za sada staviti samo jednu manju opasku ovdje, koja se prvenstveno odnosi na shemu, a o samim VFET-ovima nesto kasnije.
S ovom shemom je potreban odredjen oprez - za razliku od lampi, nema zadrske izmedju pocetka rada i dolaska bias-a, koji lampi daje grijanje. Drugim rijecima, ovdje treba eksplicitno osigurati da napon za bias gate-a dodje prije napona u krugu D-S.
Naravno. To je i predvidjeno mada nije prikazano u ovoj osnovnoj i manje vise principjelnoj shemi. A kako san vec javil bepu, najjednostavnija varijanta koju mu predlazen je relej koji ce bit pobudjivan direktno sa 120V napajanja (najbolje neki za 110VDC i sa dovoljno jakim kontaktima). Tako da ce se relej moc zatvorit tek ako je bias napon sigurno uspostavljen a preko njegovog NO kontakta ce poc napon na drain 2SK76. Tih nekih 20-ak milisekundi dok relej ne prebaci su i vise nego dovoljni da se osigura da nikad ne dojde napon na drain prije uspostave bias napona. Kako prilikom paljenja nece jos bit signala a amp ce bit u klasi AB onda ce i DC struja koja gre kroz kontakte bit mala pa ne tribaju neki enormni kontakti. A jednom kad je spoj uspostavljen nije vise toliko kriticno kolika DC struja gre kroz kontakte. A za prilikom gasenja jos jedan mali 220VAC relej preko cijeg ce NO kontakta i ic pobuda za ovaj DC relej. Tako da gasenjem 220V odma nestane napajanja na drainu a bias napon je prisutan dok se elki ne isprazne.
joe dalton je napisao/la: bez obzira što je mala vjerojatnost da ikad dobavim VFETove i složim nešto takvo.
ilimzn je napisao/la:Jos jedna stvar - ovako na principijelnoj shemi je jako lijep trik staviti dva konda u seriju kao filtere i avucnik izmedju izlaza slijedila i na tu srednju tocku kondova. E sad ce malo iskustva, na zalost loseg, ovdje govoriti iz mene
U praksi ovo zna biti prilican problem i manifestira se kao brum, jer se radi o kapacitivnom dijelilu gdje je na sredini pola valovitosti filtriranog napona.
ilimzn je napisao/la:(*) u slucaju floating napajanja izlaznog stupnja, pazljivom izvedbom bias lanca se moze donekle izvesti jedna forma DC serva, tako da je dio djelitelja spojen otporima prema srednjoj tocki filterskih kondenzatora. Na zalost inace ova rijesenja nisu idealna i premda pruzaju automatsku DC zastitu za zvucnik, ako se pojavi velik DC offset ili subsonici vrlo niske frekvencije ili tezak asimetricni clipping, cijelo se napajanje 'pomice' u odnosu na AC masu i treba paziti da naponi na elementima ne odu van dozvoljenih granica. Jedna je poslijedica da se na jednom od filterskih kondova povezanih u seriju moze pojaviti napon znatno veci od polovice ukupnog napona napajanja. Inace ovakva 'floating' izvedba podrazumijeva da je napajanje ulaznih stupnjeva (s cijevima ili kakvo vec) izvedeno odvojeno i nije floating.
Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.