My point exactly...ninja je napisao/la:Pojasnjenje, stoji na dnu ali na resetci ali samo iz prekticnosti, moze stojati i bez resetke. Malo je pre teska za resetku negdje na sredini.
Ovako se i zacas napravi 10tak pizza, ja ih napravim na aluminijskoj foliji pa onda sa folijom ubacim na stijenu. Prekticno, jednostavno i cisto i ne treba lopata.
http://bagarenochkocken.se/baksten-ugnsten-pizzasten
Na slici je kruh iu formama, bijeli obicno pravim u formi a crne bez, nego direktno na stijenu. Crni mi rastu u pletenim formama, tijesto dise bolje i puno ljepse bude.
ninja je napisao/la:Nema tu puno mudrosti, kupio obicnu granitnu plocu u Bauhausu i malo je isprao pa stavio na 250C par sati, od tada je ne vadim. Stoji dole na nekoj starijoj resetci da ne grebe donji dio rerne.
Nema tu naglih temperaturnih promjena, i grije i hladi se sa rernom, ja je ne vadim i koristimo je za sve, bolje se pece i stabilnija je temperatura. Prskam uvijek vodu po kruhu kad stavim. Ima ovakvih stijena u specijalizovanim prodavnicama ali onda kostaju 10-20 puta vise.
Kod vas je to puno jeftinije i moze se naruciti stijena tacne velicine rerne i zeljene debljine. Nema potrebe za 4 cm, bolje je i sasvim dovoljno sa 2 cm.
Ne vidim zasto ne bi mogla i u plinskun pec.
zika je napisao/la:ninja je napisao/la:Ne vidim zasto ne bi mogla i u plinskun pec.
Plinska pećnica je pomalo drugačija od strujne jer toplota dolazi samo odozdo i drugačijeg je rasporeda i siline...
Ne kažem da ne može, dapače...ninja je napisao/la:zika je napisao/la:ninja je napisao/la:Ne vidim zasto ne bi mogla i u plinskun pec.
Plinska pećnica je pomalo drugačija od strujne jer toplota dolazi samo odozdo i drugačijeg je rasporeda i siline...
Opet ne vidim zasto ne bi moglo,.... 'silina' se regulise, a trebala bi biti regulacija laksa posle kada je stijena ugrijana. Samo ute janje stijene moze biti i brze na plin? Krusne peci na drva imaju stijene. Mislim da treba probati pa onda polako traziti kako se rekulise temperatura.
Moze se staviti i termometar za regulaciju dok se ne nauci.
ninja je napisao/la:U zadnje vrijeme se rijetko rucno mijesi, od kada sam uzeo KöksAssistenta ide to puno bolje. Granitna stijena pretvori obicnu rernu u krusnu ... problem je da joj trebe vremena da se zagrije.
Ja sam u jednom dobu zivota izbacio preko 100k pizza ... svojim rukama
sonny je napisao/la:Može i drvena peć, samo koliko dugo
zika je napisao/la:Jedino što i dalje mislim da ne može je drvena peć...
.
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.