GK-71

Re: GK-71

PostPostao/la sstrsat » 06 ožu 2012, 10:16

Eto, sve gre lipim tokom, sa uvidom u petlju histereze (B-H krivuljama) i probnim motanjem vise nista nece stajat na putu da se za taj lim potpuno optimiziraju namotaji.

Osnovni cilj je postizanje potribnog primarnog induktiviteta pri zadatoj struji sa upravo potribnim brojem zavoja i sa nista vise zavoja od toga. Znaci sa neophodnim minimumom zavoja. Razlog za to je jasan, cim je manje zavoja ima se puno veca sloboda u paketiranju / sendviciranju namota tako da se do maksimuma mogu iskoristit manipulacije sa rasipnim induktivitetom i parazitnim kapacitetom.
Ili drugim ricima, sa postignutim zeljenim primarnim induktivitetom koji nam garantira dobro ponasanje trafa na niskim frekvencijama imacemo puno vise mogucnosti da izvucemo maksimum i na visokim frekvencijama.
Cesto se upravo zbog straha da ce primarni induktivitet bit premali namota podosta vise zavoja nego ca triba pa ostane puno manje prostora za optimizaciju sendviciranja i takav trafo onda ima podosta problema na visim frekvencijama.

Kako ce se najvirovatnije moc dobit i B-H krivula za npr EI108 i EI120 limove (ako je objavljena za EI150 onda je valjda i za te druge u slucaju da eventualno ima kakvih razlika u materijalu jezgre), time se u principu pokrivaju sve snage, od recimo 4 do 5W (2A3, polovica babuske...) pa do velikih snaga koje daju 845, 211, GM70....

Ajde gospodo, koga god to zanima neka se uvati citanja npr Turnerovih stranica. Tribat ce vam, iman osicaj da ce ova tema koju je Kaligula pokrenul oko GK71 pretvorit u vrlo opsirnu temu o izlaznim trafima.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la the_bebe » 06 ožu 2012, 10:25

Ja mislim da bi bilo pametno svakako otvoriti novu temu recimo "izlazni transformatori" gdje bi sav prikupljeni materjal i sve preporuke i savjeti bili dostupni na jednom mjestu tako da ako nekoga zanima može lakše pronaći ono šta mu treba ili mu je interesantno... :)
Ja sam bogat čovek
the_bebe

PostPostao/la davorin » 06 ožu 2012, 13:04

Kaligula je napisao/la:Evo Brankovog odgovora:
Branko iz ODEON-a je napisao/la:Pozdrav Ivica

Za lim nemam puno detalja,ali kad Slobodan dođe kod
mene pokazati ću mu dijagram ili petlju histereze
za taj lim.Ovo je što znam:
Tonski lim oznake M6X G.O.(grain oriented) debljine 0,35
20000Hz.Legura obogaćena silicijem i pojačana izolacija.

Debljine žica H klasa dva puta lak 200 stupnjeva
0,3(0,35)
0,355(0,4)
0,4(0,45)
0,45(0,5)
0,5(0,56)
0,55(0,61)
0,65(0,72) u zagradi su dimenzije s lakom
0,7(0,77) postoji još dimenzija(0,75;0,8;0,85;1;1,1) ali ih
0,95(1,03) trenutačno nemam
1,12(1,2)
1,25(1,33)
1,4(1,48)
1,6(1,68)
1,8(1,9)
2(2,12)

Kad dođe lim mogu vam poslati paket radi mjerenja ,a za plaćanje ćemo
lako!

Branko

Znaći, šta se tiće g. Branka sve je dogovoreno: i tip limova i debljine žice i posudba limova za mjerenje.

Oznaka M6 je standardna oznaka za tkzv. IMPERIJALNE mjere za transformatora, odnosno nisu metričke u mm. M6 je oznaka za EI-lim dimenzije 6"(inch-col), što znači da je vanjska mjera 152,4 mm. "Imperijalne" mjere imaju i veće "prozore" od metričkih, što je u ovom slučaju povoljnije jer će omogućiti upotrebu žica koje g.Branko ima.
Hoće li dobiti i pripadajući kalem za te limove M6, bez obzira na širinu paketa (90,100,120mm, ili bilo koju veću dimenziju)?
Vidim da je naveo podatak da ima lak žice za 200°C(jesu li svjetlije crvene boje? "crvena" lak žica ima viši probojni napon!), što je vrlo dobro za motanje primarnih namotaja gdje su visoki naponi. Ima li i "običnih" lak žica (Jednostruka izolacija; Tmax=150°C) debljina 0,80-0,85-0,90mm? Kod sekundarnih namota nije potrebna dvostruko izolirana žice jer su naponi niski, a žica sa izolacijom je tanja pa omogućuje "komforniji" smještaj više namotaja i izolacija.
(npr. "obična" lak zica od 0,20mm je sa lakom debela malo manje od 0,22mm, a "crvena" malo više od 0,23mm)
Samo grijanje nije problem, jer ukoliko i dođe do njega, znači da nešto ne radi kako treba!
davorin

PostPostao/la Kaligula » 08 ožu 2012, 08:11

@davorine, informira sam g. Branka tvojim zadnjim postom, a evo i njegov odgovor:
Branko iz ODEONA je napisao/la:Oznaka M6 nije oznaka veličine lima,nego to znači debljinu
lima 0,35mm.Tako imate M1 M2 M3 M4 ...itd. što znači da imamo
0,18 ili 0,22 ili 0,25 ili 0,27mm debljina lima.Ja imam lim po EI standardu
što znači EI 150 ili 150mm širina lima.Tanji limovi od M6 nisu dobavljivi osim za
trafoe ogromnih snaga gdje je potrebno imati što tanji lim da se smanje
gubitci u jezgri.
Znači naš lim je M6(0,35mm)
Ako se kaže klasa H i 200 stupnjeva za žicu,onda to znači da je duplo lakirana
i da je njezina dielektrična čvrstoća preko 4kV,a žica F klase ili 155 stupnjeva je
takozvana lemljiva žica i jedanput lakirana i njezin probojni napon je samo 250V
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PostPostao/la davorin » 08 ožu 2012, 09:48

Kaligula je napisao/la:@davorine, informira sam g. Branka tvojim zadnjim postom, a evo i njegov odgovor:
Branko iz ODEONA je napisao/la:Oznaka M6 nije oznaka veličine lima,nego to znači debljinu
lima 0,35mm.Tako imate M1 M2 M3 M4 ...itd. što znači da imamo
0,18 ili 0,22 ili 0,25 ili 0,27mm debljina lima.Ja imam lim po EI standardu
što znači EI 150 ili 150mm širina lima.Tanji limovi od M6 nisu dobavljivi osim za
trafoe ogromnih snaga gdje je potrebno imati što tanji lim da se smanje
gubitci u jezgri.
Znači naš lim je M6(0,35mm)
Ako se kaže klasa H i 200 stupnjeva za žicu,onda to znači da je duplo lakirana
i da je njezina dielektrična čvrstoća preko 4kV,a žica F klase ili 155 stupnjeva je
takozvana lemljiva žica i jedanput lakirana i njezin probojni napon je samo 250V

Zahvaljujem na informacijama!
U prilogu šaljem usporednu tablicu za veličine IMPERIJALNIH i KONTINENTALNIH transformatora na kojoj sam se bazirao.
Iz nekog čudnog razloga nije moguće priložiti datoteku u PDF formatu(?!), pa prilažem u komprimiranom obliku.
Privitak/ci
Partridge 9.rar
(34.07 KiB) Preuzeto 519 put/a.
davorin

PostPostao/la davorin » 11 ožu 2012, 09:40

Radi uvida u američke mjere limova (US lam) evo jedne tablice sa mjerama u milimetrima, te oznakama za debljine i kvalitet.
Možda unese više svjetla u dosta konfuzno označavanje veličina i kvaliteta trafo fimova (ili unese dodatnu zbrku :lol: !).
Privitak/ci
MetricLam's-1.rar
I dalje mi je nejasno zašto se ne mogu umetati datoteke u PDF-formatu, čak i ovako male?!
(50.38 KiB) Preuzeto 472 put/a.
davorin

PostPostao/la Kaligula » 21 ožu 2012, 08:38

Zadnjiha dana sam silom prilika neaktivan, ali svaki dan povirin šta ima novoga.
Jutros ćitam jedan lipi mail:
Branko iz ODEONA je napisao/la:Pozdrav Ivica
Evo samo da vam javim da su stigli
limovi pa ako želite pošaljite adresu
na koju da šaljem lim ili kako vam
već odgovara!
Branko

@davorine, bilo bi bolje da pošaljene direktno k Vama.
Samo triba Branku javiti koliki paket limova.
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PostPostao/la davorin » 21 ožu 2012, 10:14

Kaligula je napisao/la:@davorine, bilo bi bolje da pošaljene direktno k Vama.
Samo triba Branku javiti koliki paket limova.

Kako nemam kontakt sa g.Brankom (ODEON), upitajte ga koliki najveći kalem za te limove ima?
Time bi mi uštedio vrijeme za izradu kalema (kojega uopće nemam :D ), a kalem bih mu vratio, zajedno sa limovima, nakon namotavanja i mjerenja.
Ukoliko ima kaleme od 120mm ili 150mm, to bi bilo idealno, ali i neki manji će zadovoljiti za dobivanje potrebnih parametara kod budućih proračunavanja transformatora.
davorin

PostPostao/la Mate » 21 ožu 2012, 12:37

Tek sad primjetih onu raspravu o C jezgrama par postova i tjedana prije.
Trenutno ne mogu dobiti čovjeka na telefon, ali ako to ima smisla i ako postoji interes rado ću pitati direktora može li se nabaviti od njih koja jezgra, diagrami histereze , cijena i drugo što treba.
Mate

PostPostao/la sstrsat » 21 ožu 2012, 16:31

Mate je napisao/la:Tek sad primjetih onu raspravu o C jezgrama par postova i tjedana prije.
Trenutno ne mogu dobiti čovjeka na telefon, ali ako to ima smisla i ako postoji interes rado ću pitati direktora može li se nabaviti od njih koja jezgra, diagrami histereze , cijena i drugo što treba.

Samo naprid Mate, za te C-jezgre i podatke o njima ima itekako interesa
Krepat ma ne molat
sstrsat

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.