Mugen hybrid amplifier

Ovdje možete objavljivati vaše radove

Re: Mugen hybrid amplifier

PostPostao/la Khadgar2007 » 01 ožu 2012, 21:30

Žao mi je ča čujem ovo u vezi smrtnog slučaja, i istina je da rad najbolje tjera raznorazne misli iz glave.

Jedno pitanjce u vezi ove epoksidne mase, znam da epoksidna ljepila u tubicama dođu k svetog petra kajgana pa me zanima kolika je cijena ovoga? Inače super izgleda jedino imam malo fobiju prema zalivenim stvarima jer ako/kada vrisnu onda imamo belaja...
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la the_bebe » 01 ožu 2012, 21:37

Mislim da ovo nije epoxi nego obična smola za stakloplastiku??
Ja sam bogat čovek
the_bebe

PostPostao/la sonny » 01 ožu 2012, 21:39

Ne pitajte me koliko sam platio smolu...
1 litra ( u biti 0,75 smole i 0,25 utvrđivača ) košta 200 kuna...
Natezao sam se s poznanikom da mi donese tih 4-5 dcl koliko mi je trebalo jer je on kupio cijelu bačvu, pred godinu-dvije, ali me je zavlačio 2-3 tjedna, pa sam p******* i otišao kupiti u trgovinu... I to je najmanje pakiranje naravno... I rijetko tko drži epoxi smolu u Ri...
Tako da imam cca pola litre viška, pa ako nekome bude trebalo, dogovorimo se sve :D

Što se tiče zalijevanja u smolu... I ja sam sličnog razmišljanja jer na poslu imam cijelu hrpu pločica iz raznih uređaja za zavarivanje s finim i egzotičnim dijelovima, ali zalivene ili u epoxi ili u silikon... I onda ja ne mogu ništa odlemiti :D Ali za ovaj trafo me baš briga... Dobio sam ga na poklon i osim što sam razvuko' cijelu hrpetinu bakra kroz stan dok ga nisam namotao, čak i da krepa imam drugi u rezervi :)
A nekad je ovdje bilo dobro.......... Šteta.......
sonny

PostPostao/la Dean » 01 ožu 2012, 21:44

Odlično je ispalo :hail:
Dean

PostPostao/la ilimzn » 02 ožu 2012, 13:09

sonny je napisao/la:Nisam baš najzadovoljniji kako je ispalo na kraju, ali obzirom da sam imao i smrtni slučaj u bližoj familiji prije par dana, dobro je i ispalo... Morao sam nešto ići raditi da prestanem razmišljati o smislu života i ne padnem u depresiju :( Život ide dalje....

slika

Samo jadan mali savjet za ubuduce.
Kad se zalijeva s epoxy-jem, treba voditi racuna da je reakcija polimerizacije takva da stvara toplinu, i zato nije pametno zalijevati s velikom kolicinom odjednom (iako to ovisi o otvrdjivacu, tj. brzini djelovanja) jer je toplinska vodljivost smole relativno losa, tako da veliki dijelovi puni smole mogu radi reakcija doslovno zakipjeti pri cemu bude svakakvih spektakularnih efekata. Dakle, osim na ono sto se zalijeva, paziti i na kanticu iz koje se zalijeva, ako reakcija pocne brzo, moze se dogoditi da vecina smole jos bude u kantici neupotrebljena, u slucaju panike jednostavno je treba negdje razliti na siroko.
Srecom, u vecini slucajeva je otvrdjivac spor (npr. kod smole za rad s stakloplastikom jer inace nitko ne bi stigao nista napraviti), no kao sto znamo, pretpostavka (da je uvijek tako) je majka jednog potencijalno velikog.. znate vec. Dakle oprez!
Jedna druga varijanta koja se moze pokazati zgodnom i dosta dobro brani od ovakvog slucaja je ispuna smole necim, npr. pijeskom. Inace postoje sredstva za ispunu (od tzv. mikrobalona pa do staklenog 'perja' tj. rezanog vlakna). U svakom slucaju, ako se radi s pijeskom, bolje je ako je grublji i mora biti apsolutno suh (pecnica pomaze... ali bez da zna WAF :) ).
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la sonny » 02 ožu 2012, 16:31

Prva ideja je i bila da pomiješam smolu s kvarcnim pijeskom i zalijem samo središnji dio trafa...
Međutim, ovako kako je sada, pijesak bi jako zgusnuo smolu, tako da ne bi sigurno doprla do svih šupljina ispod trafoa...

I mislim da svi miješate epoxi i poliester smolu... Ovo s čime sam ja zalio trafo je epoxi smola i daleko je kvalitetnija od poliester smole...
Da ne pričam da je epoxi smola 4-5 puta skuplja od poliester smole... Poliester smole su obično i predubrzane, pa kad se započne rad i doda katalizator stvrdnjavanje smole puno brže nego kod epoxi smole... Ja pričam iz nekakvog svog iskustva, odnosno iz iskustva s materijalom koji sam mogao kupiti u trgovinama za obične smrtnike... Imao sam i ja slučaj gdje sam radio jedne panele za svoj auto po zimi, pa sam dodao malo (pre)više utvrđivača, lijepo poslagao staklomat i krenuo sa smolom.. Bio sam gotov relativno brzo i onda je tako naglo počela reakcija i stvrdnjavanje da sam trčao baciti panel u snijeg koliko se je zagrijao :D
Ovdje je ipak reakcija puuuuuno sporija i nema tolikog zagrijavanja ako se poštuju upute za miješanje (1:2)... Tako da se ima vremena poprilično prije stvrdnjavanja... Ako se radi na sobnoj temperaturi... Napisao sam prije da je vrijeme stvrdnjavanja na istoj cca 24 sata...
A nekad je ovdje bilo dobro.......... Šteta.......
sonny

PostPostao/la s@ki » 02 ožu 2012, 16:45

Neovisno o tome gdje si kupio smolu poliester smola ima jednako vrijeme stvrdnjavanja., promjereno, radio sam sa smolama iz dućana, iz tvorinca kada , odavdje odandje..
Razlika je eventualno u količini ubrzivača, a poliester smolu možeš kupiti i preubrzanu ili vulgaris pa uz nju uzeti ubrzivač i katalizator.
Ubzrivač se dodaje u vrlo malom postotku i najčešće je ljubičaste/plave boje i od njega poliester smola bude "ofarbana".Ubrzana smola ima kraći vijek trajanja.
Katalizator se pak dodaje neposredno prije rada, bezbojan je i ako se pretjera smola se u roku keks može stvrdnuti kako i ti i ilimzn navodite.
Ono što treba nadodati jest da ako se uzima neubrzana smola NIKAKO ne mješati ubrzivač i katalizator istovremeno jer smjesa time postaje "eksplozivna" (nije da ćete raznjet zgradu s time, al ako poklopite kanticu i promučkate uredno se može rasprsnut posvuda koliko se zagrije)
Sama poliester smola je u pravilu relativno krhka pa se dodaju staklena vlakna (staklomat) kako bi se povečala čvrstoća.

Epoksi smola je kako sonny veli daleko skuplja, prozirna je, kvalitetnija i uglavnom se koristi za rad sa karbonskim vlaknima i sl kvalitetnijim tkanjima.
U pravilu se za rad koriste kalupi i vakum no ako govorimo o ulijevanju u nešto ili ako se koristi radi izgleda naravno može proć bez toga.

Ono što me zapravo sad malo mući jest zašto si sonny išao sa epoksijem koji je gro skuplji ?
mislim da apslutno nikakve razlike nebi bilo da si stavio poliester smolu.
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PostPostao/la Khadgar2007 » 02 ožu 2012, 16:48

moguće je ovo miješanje epoxi i poliester smole, isto kao ča znam ča sve prodaju pod "pleksiglas" a nema nikakve veze sa pravim plexsiglasom. Znam da ima raznih dvokomponentnih tuba koje nose naziv epoxi pa sada koliko je to istina druga priča, Recimo kod kuće imam dvije vrste tube jedna koja se stvrdnjava ko mutava dok druga dok se stvrdne možeš otići u penziju. Stari mi to koristi pri zalijevanju spoja zraćećeg elementa i kabela pri izradi antena jer epoxi ima dobra svojstva na VFu i tako se jednom desilo da je zalio sa nekim dvokomponentim ljepilom a SWR otišao u 3pm(antena nije valjala), tako je vjerojatno upitno i ča prodaju "uradi sam" trgovine pod epoxi.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la s@ki » 02 ožu 2012, 16:51

malo smo offtopic al mislim da si ti sad otišao skroz u krivom smjeru.
pleksiglas je materijal prozirne boje, sličan staklu

spoj staklomata i poliester smole se naziva fiberglass iltiga stakloplastika.

jedno nema nikakve veze s drugim
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PostPostao/la Khadgar2007 » 02 ožu 2012, 16:54

Znam ali pokušao sam reči da kod nas prodaju sve i svašta pod raznim krivim imenima, i to ljudi onda kupe i čude se kako ne valja ili je jeftino ili pak nešto treće.
Khadgar2007

PrethodnaSljedeća

Natrag na Vaši radovi

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.