Caffe bar

Re: Caffe bar

PostPostao/la ninja » 27 pro 2012, 16:43

Zaboravih napisati da stijene ne treba polirati, bolje je kad su malo 'hrapavije' i ne skroz glatke, da tijesto ne prione skroz za stijenu.
ninja

PostPostao/la zika » 27 pro 2012, 17:34

ninja je napisao/la:Pojasnjenje, stoji na dnu ali na resetci ali samo iz prekticnosti, moze stojati i bez resetke. Malo je pre teska za resetku negdje na sredini.

Ovako se i zacas napravi 10tak pizza, ja ih napravim na aluminijskoj foliji pa onda sa folijom ubacim na stijenu. Prekticno, jednostavno i cisto i ne treba lopata.

http://bagarenochkocken.se/baksten-ugnsten-pizzasten

Na slici je kruh iu formama, bijeli obicno pravim u formi a crne bez, nego direktno na stijenu. Crni mi rastu u pletenim formama, tijesto dise bolje i puno ljepse bude.
My point exactly...
Pitao sam jer ste me veoma zainteresovali... Volim da ono što pečem (meso i slično) pečem na „tišoj vatri“ ali (po)duže, u posudi sa posudicom za vodu na poklopcu... Ovaj bi mi (da kažem) buffer kao zalog postojanosti mogao dobro pomoći...
ninja je napisao/la:Nema tu puno mudrosti, kupio obicnu granitnu plocu u Bauhausu i malo je isprao pa stavio na 250C par sati, od tada je ne vadim. Stoji dole na nekoj starijoj resetci da ne grebe donji dio rerne.

Nema tu naglih temperaturnih promjena, i grije i hladi se sa rernom, ja je ne vadim i koristimo je za sve, bolje se pece i stabilnija je temperatura. Prskam uvijek vodu po kruhu kad stavim. Ima ovakvih stijena u specijalizovanim prodavnicama ali onda kostaju 10-20 puta vise.

Kod vas je to puno jeftinije i moze se naruciti stijena tacne velicine rerne i zeljene debljine. Nema potrebe za 4 cm, bolje je i sasvim dovoljno sa 2 cm.

Ne vidim zasto ne bi mogla i u plinskun pec.

Plinska pećnica je pomalo drugačija od strujne jer toplota dolazi samo odozdo i drugačijeg je rasporeda i siline...
No use permitting some prophet of doom to wipe every smile away. Come hear the music play. || In a search for the best simulacrum...
zika

PostPostao/la ninja » 27 pro 2012, 18:04

zika je napisao/la:
ninja je napisao/la:Ne vidim zasto ne bi mogla i u plinskun pec.

Plinska pećnica je pomalo drugačija od strujne jer toplota dolazi samo odozdo i drugačijeg je rasporeda i siline...

Opet ne vidim zasto ne bi moglo,.... 'silina' se regulise, a trebala bi biti regulacija laksa posle kada je stijena ugrijana. Samo ute janje stijene moze biti i brze na plin? Krusne peci na drva imaju stijene. Mislim da treba probati pa onda polako traziti kako se rekulise temperatura.

Moze se staviti i termometar za regulaciju dok se ne nauci.
ninja

PostPostao/la Khadgar2007 » 27 pro 2012, 18:09

E dobro me Zika podsjetio na ovo da plinska grije samo odozdo. Kod električne ti staviš da grije i gore i dolje jer većina peći ima opciju da se ugasi jedan grijač.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la zika » 27 pro 2012, 18:38

ninja je napisao/la:
zika je napisao/la:
ninja je napisao/la:Ne vidim zasto ne bi mogla i u plinskun pec.

Opet ne vidim zasto ne bi moglo,.... 'silina' se regulise, a trebala bi biti regulacija laksa posle kada je stijena ugrijana. Samo ute janje stijene moze biti i brze na plin? Krusne peci na drva imaju stijene. Mislim da treba probati pa onda polako traziti kako se rekulise temperatura.

Moze se staviti i termometar za regulaciju dok se ne nauci.
Ne kažem da ne može, dapače...
Jedino što i dalje mislim da ne može je drvena peć... ;)
Javljam se sa utiscima čim se project nalaženje ploče i proba sa uobičajenim (poznatim) postupkom bude obavio „na novi način“...
No use permitting some prophet of doom to wipe every smile away. Come hear the music play. || In a search for the best simulacrum...
zika

PostPostao/la sonny » 27 pro 2012, 20:59

Može i drvena peć, samo koliko dugo :D
A nekad je ovdje bilo dobro.......... Šteta.......
sonny

PostPostao/la micro » 27 pro 2012, 21:40

ninja je napisao/la:U zadnje vrijeme se rijetko rucno mijesi, od kada sam uzeo KöksAssistenta ide to puno bolje. Granitna stijena pretvori obicnu rernu u krusnu ... problem je da joj trebe vremena da se zagrije.

Ja sam u jednom dobu zivota izbacio preko 100k pizza ... svojim rukama :-)

Dok sam bio klinjo baba je imala pec od zemlje, lozila se kukuruzovinom ili drvetom i ispeceno u njoj je imalo poseban ukus, bilo krompir , neko pecivo, slanina itd.

Kod stavljanja kruha na pecenje moze se voda politi po nekoj ugrijanoj povrsini da voda momentalno ispari u peci, ovo je zbog lepse boje koja dobija korica, u profi pecima se pusta u metalne cijevi koje su ugrijane, omeksana voda koja u momentu ispari kod stavljanja kruha u pec.
micro

PostPostao/la micro » 27 pro 2012, 21:44

sonny je napisao/la:Može i drvena peć, samo koliko dugo :D

Jednokratna upotreba , kao i vecina robe iz kineskih ducana :lol:
micro

PostPostao/la micro » 27 pro 2012, 22:18

Evo o starter tijestu, link
http://leitesculinaria.com/79243/recipes-biga.html

takodje o starter tjestu i ne znam kako bi preveli Sourdough koji smo spominjali
http://en.wikipedia.org/wiki/Sourdough
micro

PostPostao/la ninja » 27 pro 2012, 22:36

zika je napisao/la:Jedino što i dalje mislim da ne može je drvena peć... ;)
.

... po istoj logici ne moze ni plinska pecnica ... ;-)
ninja

PrethodnaSljedeća

Natrag na Offtopic

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.