PSE+SE=BiAmp

Re: PP+SE=BiAmp

PostPostao/la sstrsat » 10 pro 2011, 09:50

Ma ima tu dosta komercijalnih igara sa terminologijom.
Ca moze npr znacit termin 3,5 way? Broj jedinica i broj izlaza iz skretnice moze bit jedino cili broj i tu sva fizikalna prica prestaje. Ali kako su danas zakoni trzista ocito jaci i od fizikalnih zakona onda takve jezicne bravure ni ne cude previse.

Ovi zvucnici su deklarirani ka "biwiring" jer (po mom misljenju) da su deklarirani ka "biamping) to bi moglo odbit ponekog kupca jer bi pojam biamping automatski podrazumival upotribu dva pojacala. Mislin da je izbor tog naziva cista marketinska strategija.
Ali nije ta bratija znala da mi ovdi imamo Kaligulu koji se nece libit od intervencija na njihovom proizvodu :D

Ako u ovom konkretnom slucaju vidimo ocima da ima dvi bas jedinice (zanemarimo zasad ono gore) a dati su podaci o preklopnim frekvencijama od 800 i 3200Hz onda mogu bit ove kombinacije:

-Jedna jedinica dela od najnizih frekvencija do 3,2kHz a druga pocima delat od 800Hz i zavrsava na 3,2kHz
-Jedna jedinica dela od najnizih do 800Hz a druga od 800Hz do 3,2kHz
-Jedna jedinica dela od najnizih do 3,2kHz a druga zavrsava na 800Hz

Ali sve to i nije toliko bitno jer najveci dio tih skretnica nece ni bit u funkciji. Biamping projekt upravo i ima za cilj da se skretnica u cim vecoj mjeri makne od zvucnike i time cim vise eliminiraju njezini fazni skokovi. A ti fazni skokovi upravo i jesu ono ca svi proizvodjaci kriju ka zmija noga. Iako se na frekventnom planu skretnica moze lipo ispeglat, cak i u slucaju takve lopate RLC komponenti, pa podaci o frekventnoj linearnosti skretnice izgledaju impresivno (i stvarno mogu bit takvi), fazni skokovi su nazalost neminovnost. Nezgoda je u tome ca se oni i cuju.

Zato ne triba previse razbijat glavu o tome kako je to u originalu organizirano. Dovoljno je usvojit par cinjenica:
-Ako je u originalu jedna preklopna frekvencija 3,2kHz onda to znaci da su bas jedinice u stanju delat do nje.
-Ako su bas jedinice jednake (ovo triba provirit da ne bi ispalo da je slucajno jedna npr neka MK2 verzija i da ipak nisu jednake) onda nima prepreke da obadvi delaju do tih 3,2kHz
-Tih 3,2kHz ce bit preklopna frekvencija skretnice prije SE / PP ampa i naravno da ce bit predvidjeni regulatori nivoa za gornji i dolnji frekventni pojas
-kako ce ta skretnica prije ampa vec obavit prakticno skoro sav posal (i uz pretpostavku da ce bas jedinice poc paralelno), onda ce u samoj kutiji ostat jedan jedini kond za prema ribon tweeteru.
-eventualno igranje sa tim diljenjem 800/3200Hz spada u fine tuning za kojim virovatno nece uopce ni bit potribe. Je da je sluh skroz individualna kategorija ali bi sa objektivno tehnicke strane same jedinice tribale pokazat najvise upravo onda kad su rasterecene bilo kakve skretnice direktno vezane na njih.

Mislin da usvajanjem tih 3,2kHz mozemo ic na planiranje ampa. Kaligula, svidjaju li ti se babuske (6C33), ukupno 6 komada za obadva SE / PP kanala? Ili bi ti mozda bilo draze veci broj malih 4P1L cijevi? Obadvi ove mogucnosti nude izvanredne rezultate a i jedne i druge cijevi su vrlo jeftine. Bilo je i drugih cijevi u razmatranju (EL34, 6P3C, EL156, 300B, 829B i jos neke) pa cu u kasnijim postovima obrazlozit zac dajem apsolutnu prednost babuskama i malim 4P1L
Naravno, konacna odluka je tvoja ali nekako virujen da ces se slozit sa predlozenim izborom a malo kasnije cu napisat razloge zac ti bas to predlazem
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Kaligula » 10 pro 2011, 10:08

Sve lipo ali u tom slucaju ostaje otvoreno ca predstavlja podatak o 800Hz. Zato je potribno skinut shemu skretnice i njezine spojeve prema zvucnicima (a po potribi napravit i nec malo mjerenja ali to tek ako se pokaze potriba).

Ako bude potrebe za kakvim mjerenjima, molim te da to obavimo danas jer mi je žena dežurna pa tako mogu napraviti dar-mar u dnevnom boravku.
A za potencijalna mjerenja imam samo laptop i osciloskop. :?:

Naravno, konacna odluka je tvoja ali nekako virujen da ces se slozit sa predlozenim izborom a malo kasnije cu napisat razloge zac ti bas to predlazem

A ja bi rađe najprije čuja razlog preporuke, pa neka onda slijedi zajednička odluka.
Ne zaboravi da imam dvije KT88-ice. Možda one budu interesantne.
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PostPostao/la grunf » 10 pro 2011, 10:12

ja isto navijam za 6C33 :hail:

mislim i ja nešto raditi s babuškama ili s GM-70 pa bi bilo dobro kad bi bilo malo rasprave oko babuški ;)
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."
grunf

PostPostao/la tom_hifi » 10 pro 2011, 10:13

grunf je napisao/la:ja isto navijam za 6C33 :hail:

mislim i ja nešto raditi s babuškama ili s GM-70 pa bi bilo dobro kad bi bilo malo rasprave oko babuški ;)

Ja se već s Draženom dogovorio da ću napraviti s babuškama, tako da sam i ja u tom krugu :)
tom_hifi

PostPostao/la sstrsat » 10 pro 2011, 11:13

Kaligula je napisao/la:Ako bude potrebe za kakvim mjerenjima, molim te da to obavimo danas jer mi je žena dežurna pa tako mogu napraviti dar-mar u dnevnom boravku.
A za potencijalna mjerenja imam samo laptop i osciloskop. :?:

Najeba je znaci dnevni boravak? :lol: A tek da ti bolja polovica zna u kakve se sve radove spremas virovatno bi u tvoju ebay narudzbu za babuske ubacila i jednog Makarova :lol: :lol:
Ma nekih mjerenja mislin da nece tribat jer ce skidanje sheme skretnice manje vise rec sve ca tu tribamo znat. Ali ako bas zelis, mozes provirit prema kojoj jedinici gre koji dio spektra. Na laptopu (ako imas neki odgovarajuci program) mozes generirat sinusoidalne signale sa frekvencijama recimo 200Hz, 2KHz i 8kHz, dopeljat te signale na neki amp i sa skopom mjerit na izlazima iz skretnice prema kojim jedinicama gre koji od njih. Proc ce nesto i prema ostalim jedinicama a ne samo prema ciljanoj ali to ti ni bitno, na onom izlazu iz skretnice di ti skop pokaze najvecu amplitudu signala, taj je onaj koga trazis.
Jedino pazi na doziranje signala da slucajno ne unistis koju jedinicu tako da uzmi najmanji moguci nivo signala. Sasvim ti je dovoljno da na najositljivijem settingu sklopa dobijes amplitudu visine jedne kockice. Zavisno od skopa i omjera djeljenja sonde, to ce bit do maksimalno 100mV a kod vecine skopova i manje.
Ali kako kazem, nima neke vele potribe za takvim mjerenjima jer mislin da onaj podatak o 3,2kHz mozemo uzet ka siguran. A ako bas bude tribalo, lako ce se u skretnici ispred ampa predvidit odredjeno variranje preklopne frekvencije (fino podesavanje)

Kaligula je napisao/la:A ja bi rađe najprije čuja razlog preporuke, pa neka onda slijedi zajednička odluka.
Ne zaboravi da imam dvije KT88-ice. Možda one budu interesantne.

Razlog izvire iz toga ca takav sistem puca na najvise rezultate. A kako se najvisi rezultati u principu ostvaruju sa najlinearnijim cijevima i sa najmanjom mogucom kolicinom povratne veze (tek tolikom da se postigne zeljeni izlazni otpor jer u slucaju vrlo linearnih cijevi ne triba uopce dodavat povratnu vezu za dalnje povecanje linearnosti) onda vec to samo po sebi upucuje na cijevi koje ce imat cim manji unutrasnji otpor i bit cim linearnije. Povratna veza ce bit potribna samo u PP ampu a SE amp za vise frekvencije ce bit bez nje.
kako je babuska (pogotovo kad se koristi samo jedan grijac) izuzetno linearna i ima vrlo mali unutrasnji otpor, manje vise je odgovor u tome. Male 4P1L su isto izuzetno linearne a kako ih ovdi triba bit vise paralelnih (radi postizanja zeljene snage), dobit ce se i sa nima niski izlazni otpor ampa.

Dobili bi se naravno odlicni rezultati i sa npr 300B ali kako zivimo di zivimo, triba gledat i financijsku stranu. Ali i bez nje bi ovaj ruski pristup imal prednost. Osim ca je visestruko jeftiniji nego 300B pristup, nudi i jos bolje rezultate

Kasnije cu napisat nec ka tabelarni prikaz ca je sve bilo u razmatranju i zac dajem apsolutnu prednost ovom ruskom pristupu.

KT88 nisu lose lampe ali za ciljeve ovog projekta malo nedostatne
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Kaligula » 10 pro 2011, 11:40

Brain Salad Surgery Started
Kaligula

PostPostao/la Kaligula » 10 pro 2011, 11:45

Tweeter Modul:
DSC01759.JPG
DSC01759.JPG (182.64 KiB) Pogledano 4404 put/a.

DSC01760.JPG
DSC01760.JPG (184.93 KiB) Pogledano 4404 put/a.

DSC01761.JPG
DSC01761.JPG (229.8 KiB) Pogledano 4404 put/a.

Na ribbon tweeteru ništa ne piše.
A naša san podatak u recenziji HiFimedie da on siće iznad 14.000Hz.
Kaligula

PostPostao/la Kaligula » 10 pro 2011, 12:05

Gornji Bas/Mid:
DSC01762.JPG
DSC01762.JPG (203.63 KiB) Pogledano 4400 put/a.

DSC01763.JPG
DSC01763.JPG (214.73 KiB) Pogledano 4400 put/a.

DSC01764.JPG
DSC01764.JPG (224.88 KiB) Pogledano 4400 put/a.
Kaligula

PostPostao/la Kaligula » 10 pro 2011, 12:12

Donja Bas/mid jedinica je potpuno ista kao gornja pa nema slija.
Ali zato ima:

Bas refleks - USVIRANI
DSC01765.JPG
DSC01765.JPG (152.12 KiB) Pogledano 4399 put/a.

... ali nije spojen na skretnicu! :lol:
Kaligula

PostPostao/la Kaligula » 10 pro 2011, 12:24

TA DA DA DAAAA!
Izvadija san mu i criva! :D
DSC01767.JPG
DSC01767.JPG (233.66 KiB) Pogledano 4395 put/a.
Kaligula

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.