Kaligula je napisao/la:Jeli glupost raditi četverokanalni amp?
Sa dislociranik ispravljaćem.
Gledam kako ušparati prostor jer sam s njim skučen.
PP + SE za BiAmp-
Nije uopce glupost nego moze bit bas suprotno.
Takav pristup podrazumiva da nima vise skretnice u zvucnicima (jedno veliko zlo manje) i da se odvajanje po rekvenciji vrsi ispred ampova sa jednostavnim RC filterima. Vrlo lako izvodljivo s obzirom da je ulazna impendancija izlaznog ampa generalno visoka. Imaju i ti RC filteri svojih faznih okreta ali sve je to daleko manje nego u zvucnickoj skretnici (pogotovo ako je sa vecom strminom rezanja) i kod njih nima onih divljih faznih skokova koji su uobicajena stvar u RLC zvucnickim skretnicama.
Ali to i nije najvaznije, ona kriticna tocka koja daje siroko upaljeno zeleno svitlo za takav pristup je mogucnost optimizacije izlaznih trafa i time postizanje takvih njihovih kvaliteta koji su naucna fantastika za standardne izlazne trafe koji jadni moraju prenit puni audio opseg a naravno i podosta izvan njega.
Ajmo za tipicni primjer uzet da mid bas dela do nekih 2,5kHz a ostatak preuzima visokotonac. Tu za mid bas triba trafo koji za iskljucit ga iz jednadzbe zvucnosti triba ic svega do par KHz-a. Pa neka gre i do 10kHz-a, to je jos uvik prilicno niska frekvencija i omogucava da se trafo izvede sa puno vecim induktivitetom od tipicnog trafa pa ce se spustit i itekako duboko ispod 20Hz. Da vidin toga koji bi rekal da lampas sa takvin trafom ima "tanki bas"
A trafu za visokotonca (isto da bi da se iskljucilo iz jednadzbe zvucnosti) je sasvom dosta da pocne delat od nekih 500 do 100Hz-a. Takav trafo ce zbog malog potribnog primarnog induktiviteta (ca automatski znaci puno manje parazitne kapacitete i rasipne induktivitete) sa lakocom dobacit debelo preko 100kHz-a i nece bit nikakva senzacija ako izadje i na dva ili tri puta vise frekvencije.
Triba li vise argumenata za takav pristup?
Ako se odlucis delat tako nesto, moju pomoc ces siguro imat. Mada u iducih misec dana kad nisan na platformi bas i neces imat neke koristi od mene

zbog malog prisustva na forumu, takav projekt se ionako ne dela preko noci pa vrimenski faktor i nije od neke vaznosti