Kalifornijske morske sirene opjevale Aleph 5

Kalifornijske morske sirene opjevale Aleph 5

PostPostao/la zbotic » 11 ruj 2011, 19:08

Evo jedna recenzija u kojoj se recenzent oduševio Alephom 5.
Međutim to je davno poznato pa nije ni interesantno, ali me nasmijalo nekoliko tipičnih audiofilsko fetišističko-megalomanskih zabluda.

Najprije, da se ne može kopirati originalni Aleph i je li Passova shema autentična.
Pa nije to svemirski brod već jednostavno pojačalo. Sva pojačala imaju svoj servisni manual sa shemom i nije Pass pravio nikakav kit već su samograditelji iz sheme iz manuala jednostavno kopirali uređaj. Na isti način može se kopirati bilo koji audio uređaj kojemu su dijelovi dobavljivi na tržištu. A takvih je barem 99%.
Jedino što mi samograditelji ne možemo imati u kopiranom Alephu je noćni pjev Kalifornijskih sirena kakav je imao Nelson Pass.
Ali na sreću možemo ugraditi bolje dijelove i dobiti kopiju bolju od originala. U konačnosti bilo bi i glupo ne napraviti tako budući se za petinu cijene koštanja novog može sve "pozlatiti". A i Nelson Pass se do sada nije pretjerano ljutio na samograditelje (meni je na forumu nudio posvojenje :lol: ). Sve ima svoju cijenu i ulogu tako i Passova popularnost. Živjeli audiofili zlatouhi i neuki :lol: :lol:

Pozdrav recenzentu, sada će on vidjeti ovo, istražujući odakle dolaze posjetitelji. Ako se prijavi na forum ima šanse da ga pomalo i educiramo :lol:

http://www.audiopuls.hr/testovi/pojacal ... eview.html
zbotic

Re: Kalifornijske morske sirene opjevale Aleph 5

PostPostao/la zuzi » 11 ruj 2011, 19:27

Mislim da se Pass zaista ne ljuti na samograditelje, konačno on je i sam samograditelj i ima duha i humora. Evo upravo on sam radi svoje slot loaded open bafle, prikaz je na Enjoy the Music com. Probao sam staviti slike na topic Zvučnici ali nešto ne štima (nešto s bmp mapama) , odnosno ja nešto ne kužim sa uploadom. :mrgreen:
Isplati se otvoriti i pogledati, posebice Nelsona sa alatom u ruci.
Think pozitiv stay negativ
zuzi

PostPostao/la harkonen » 11 ruj 2011, 19:28

Čitajući recenziju, vidim da je sam autor nekoliko puta sam sebe demantirao.
Prvo je amp dobar, pa nije dobar, pa je dobar, pa opet nije dobar.... a na kraju je - fantastičan.

Ali zaključak, zaključak je direktno usmjeren protiv onih koji se okupljaju na ovom forumu, te bez obzira
što nisam "poluvodički" već lampaški klan, Passova mi se filozofija uvijek sviđala, i vjerujem prilično
da ni on ne bi odobrio ovakvo ponižavanje samograditelja, kakvim se i sam (još uvijek) osjećam.
Moramo biti iskreni pa priznati da postoji mnogo, mnogo samogradnji Passovih ampova kada samograditelj
niti je dorastao projektu, niti je uložio u kvalitetne dijelove kakve Nelsonova pojačala koncepcijski, strujno i
"atmosferski" trebaju, niti razumije što radi, te konačni rezultat nipošto ne možemo svrstati u kategoriju koja
ponosno nosi ime Passovog klona. Vjerovatno je recezent naletio na takve primjere i stekao lošu sliku.
Moj palac dolje takvom mišljenju o samograditeljima kakav je ovaj tekst prikazao.
:ugeek:
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la zbotic » 11 ruj 2011, 19:32

Evo majstora. :D
Privitak/ci
NP_SAW.jpg
NP_SAW.jpg (23.07 KiB) Pogledano 10049 put/a.
zbotic

PostPostao/la zbotic » 11 ruj 2011, 19:40

Parafrazirat ću jednog kolegu sa srpskog foruma (Sipi) pa ću kazati da je osnovni problem onih koji s podsmijehom gledaju na samograditelje slijedeći: "Kako to da ja ovako pametan ne mogu napraviti neki uređaj, a tamo neki samograditelji mogu. Tu sigurno nešto nije u redu i to što oni rade sigurno nije dobro i jedino što se skupo plati to i valja.
zbotic

PostPostao/la harkonen » 11 ruj 2011, 19:49

To je očigledan primer belosvetske zavere proizvođača audio divajsa usmerene protiv
samograditeljske zajednice! Uspeli su da ga uvere u to i sad je njihov agitator! :-)
Ali da se ne može od hrpe zaista dreka napraviti fina torta i to je istina. Koji mnogi zaboravljaju.
I onda se razočaraju. Na veliko oduševljenje gore navedenih.....
Ovo nije jeftin sport .Umjerenost i realnost, znanje i intuicija, volja prije svega.
I spremnost da se iskustvo podijeli bez interesa. To krasi diyere na ovom forumu. Bar većinu.
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la LesFaul » 11 ruj 2011, 20:09

harkonen je napisao/la:
I spremnost da se iskustvo podijeli bez interesa. To krasi diyere na ovom forumu. Bar većinu.

Na ove zadnje dvije rijeci se svodi cijeli tvoj post. I takvih ima ovdje nazalost. Mozda misle da bi im svaka informacija koju podijele s nama izbila po jednog Starcevica iz dzepa? Bljak....
Hebeš ampa ak' je bez lampa!
LesFaul

PostPostao/la zuzi » 11 ruj 2011, 20:22

Drek,torta,skupo,jeftino? Sve je to vrlo sklisko.Po meni osnovno pitanje je šta se zapravo želi. Koja je osnovna ideja,potreba,misao vodilja?
Biti sam sa sobom i svojim "uratcima" u odnosu ravnoteže i samokritike? Pokazati se pred drugima? Natjecati se sa uređajima na tržištu? U čemu? Izgledu,zvuku? Napraviti nešto što još nikom nije palo na pamet? Napraviti biznis bez znanja pravila koja vrijede u njemu? Imati utisak da si genije i ni po koju cijenu nikom pokazati što si napravio, osim nekoj velikoj firmi koja će to prepoznati. Ljutiti WAF a i njegovu potrebu da ti stavlja cvijeće na zvučnike. ....
Ukoliko ste od volje rasprava može početi. Jest Velo misto dobro ali dva puta?
Think pozitiv stay negativ
zuzi

PostPostao/la sstrsat » 11 ruj 2011, 21:24

harkonen je napisao/la:Ali zaključak, zaključak je direktno usmjeren protiv onih koji se okupljaju na ovom forumu

A oli te to cudi? Pa iz aviona se vidi da je autor jedan od onih koje su izdrilali casopisi, od onih sa kojima "niki ne moze manipulirat" :lol: :lol: Cisti hajendista. I sad bi se ti, tamo neki opskurni diyer koji se igra sa zaruljetinama, suprostavil isljenju takvog "autoriteta" :lol: :lol:

A da otvorimo temu o psiholoskom profilu takvih recenzenata i hajendista? :lol: :lol:
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Edison » 11 ruj 2011, 22:06

harkonen je napisao/la:Čitajući recenziju, vidim da je sam autor nekoliko puta sam sebe demantirao.
Prvo je amp dobar, pa nije dobar, pa je dobar, pa opet nije dobar.... a na kraju je - fantastičan.

Oteo si mi rijec iz usta...

harkonen je napisao/la:Ali zaključak, zaključak je direktno usmjeren protiv onih koji se okupljaju na ovom forumu

Tako nekako se icitava. Malo mi je to cudno za Pecotica, jer je u pocetku po sajmovima predstavljao ALB zvucnike s nekakvom samogradnjom, ili preradom od pojacala. A ako cemo pravo, i ALB zvucnici, koje reklamira na svojoj stranici, su DIY. OK, mozemo reci i prizvod male manufakture, covjek ima firmu, i zucnici mu dobro izgledaju i zvuce. Ali koliko ih je do sada prodao? Mozda bas zbog stavova koji se provlace kroz ovu recneziju?

Napravio sam Aleh 3 monoblokove ima vec koju godinu, i mogu reci da izvrsno sviraju. Prijatelj je imao Aleph 5, originalni, i u direktnoj usporedbi nije bilo nikakve razlike izmedju ta dva pojacala sve dok je trojkinih 30W dovoljno. Toliko o razlikama tvornickog i DIY uratka. Peticu sam i rastavio. Prijatelja i mene zanimalo je kako je slozena ta "grijalica". I slozena je zaista genijalno. Hladnjak-kuciste sve drzi na okupu i istovremeno hladi. Raspored toroida i velikih kondenzatora je bas kako inzenjerski i treba. Na vrhu je plocica s elektronikom, a izalazni tranzistori su vertikalno uz 4 stranice kucista. Ne moze se sloziti bolje na tako malo prostora. Tko je ovo projektirao, zasluzuje naklon do poda...

Da li se to pojacalo moze kopirati? Naravno, nema nekih specijalnih dijelova, i ako bi pronasli sve komponente koje koristi Pass, nikakav problem ne bi bio napraviti nesto takvo. No kuciste je prakticno nemoguce, ili neisplativo, kopirati u DIY-u. Bilo bi strahovito skupo za jedan primjerak...

Svaka cast Nelsonu sto podrzava DIY zajednicu. Zna on da se to i njemu isplati, ali ocito je covjek nesebican i vrlo sirokih pogleda.

Da li se DIY i tvornicki uredjaji mogu i trebaju li uopce usporedjivati? To svatko mora odgovoriti za sebe. No ja vec godinama ne slusam tvornicka pojacala, nego vlastita. I kad ih odnesem kod prijatelja audiofila, obicno nadsviraju njihova vrlo skupa tvornicka pojacala. Uvjek bude malo ceskanja po bradi...

No dobar DIY uredjaj je prilicno skup, i treba dosta truda, znanja i odricanja da se napravi. Da sam sav novac sto sam ulozio u DIY potrosio na tvornicke uredjaje, danas bih imao respektabilan sistem. A ovako imam samo respektabilan zvuk... ;)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

Sljedeća

Natrag na Offtopic

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.