totalno ste me snervali s ovim gramofonima.
odlućio izvuć staru ragu s vrha ormara (znaš ono kad te žena pita šta ima na televiziji pa kažeš - prašina...) i nakon manje količine sredstva za čišćenje recimo da je bio spreman za probno podešavanje.
Kako dugo nije korišten, nije mi bilo sumnjivo (a trebalo je) što je uteg bio namješten na max gaznu silu, a antiskating na nulu, to je bilo riješeno za minutu. Kako je zvučnica Ortofon VMS20E MKII (ko im je radio u marketnigu..), piše da je gazna sila cca 1g, pa je tako i podešeno (i antiskating). Malo podesit ovjes, prošlo ok.

- gram1.jpg (108.25 KiB) Pogledano 10728 put/a.
Nekoć davno, prilikom spremanja, stakleni tanjur je napravio točno ono što stakleni tanjuri rade kad ispadnu iz ruke s metra visine na pločice, pa je nabavljen plexi tanjur istih dimenzija (*vidi točku 4).
Iskopa se neka ploča, spoji neko staro pretpojačalo (radi MM sekcije), namjestim remen i rezultat je bio - loš/katastrofalan. Zvuk je bio nikakav, iz više razloga (nisu poredani nekim bitnim redom):
1. remen, dosta star, krut ispucao, a ne bi dao ruku u vatru da je i idealnih dimenzija (naručen novi)
2. zvučnica, djelovala ok, upitna, u razmatranju nove, ali zbog ostalih stvari ne mogu procijeniti stanje
3. motor struže, čuju ga i susjedi. kako ima dosta iskustva po netu s zamjenama tih motora, mislio sam da je i ovome došao kraj, ali idem probat s onim što najmanje košta (sprej s molibden disulfidom) i gle čuda, tih i miran ko janje iz dječje uspavanke.
4. tanjur, možda i najveći problem u ovoj priči - ispao "malo" ekscentričan, toliko da cijela subšasija vibrira, ne baš lagano. Nažalost, trenutno nije izvedivo tokarenje istog (bar 10-tak dana), isto kao što narudžba novog nije instant opcija (bar 2 tjedna čekanja), tako da će sve ovo morat malo pričekat.
Šta je tu je, korak po korak!

- gram2.jpg (129.57 KiB) Pogledano 10728 put/a.
p.s. ima li šanse da se ovo ograničenje fotografija malo poveća. bar da se dozvoli i 600x800 ne samo 800x600.