mulin je napisao/la:
nakon nekog vremena se ugrije.ali ako je napon visok pucanje se cuje nakon samo par minuta od paljenja samog pojacala(dok je trafo hladan).koji stabilizator napona preporucuješ pošto nemam adekvatnog znanja za rekonstrukciju( šta spominje botic) i ne znam ko bi se toga vata i po kojoj cijeni.savakako bi ga kupija jer mi je i harman svašta propatija.kakvi su ovi kineski weiduka regulatori sa ebaya?
Ti kineski su samo neka vrsta filtera, to nebih preporučio, praktično sa tim ništa nećeš dobit. Tebi treba baš pravi regulator kojim možeš sam naštimat izlazni napon. Znači ako je na mrežnoj utičnici recimo 239V, pomoću regulatora ga spustiš na 230V. A takvi pravi regulatori, poput onoga sa linka znaju biti dosta skupi. Međutim, možeš naručiti nešto drugo, recimo da ti se napravi jedan autotrafo koji će imati omjer 1:1 i snagu recimo 1000W (ili 1500W), s tim da pri narudžbi naglasiš da bi želio da ti izlazni napon na sekundaru bude nešto malo niži od ulaznog na primaru. Recimo, napravi neka mjerenja pa pokušaj izračunat neki prosjek mrežnog napona u toku dana, i ako taj bude veći od 235V, recimo između 235 i 240V, naručiš trafo: Prim. 240V : sek. 230V i riješio si problem. Taj autotrafo će imati još jednu prednost a to je da će raditi i kao tzv. DC odvajač, tj. imat ćeš dosta čišću struju za hifu. Naglasiš da treba biti čvrsto namotan i bez bruma, to mnoge firme (kao napr.,
Toroid) koje se bave motanjem trafoa znaju dosta dobro napraviti.
Što se Elektrodalmacije tiče, iako je to možda i jedini službeni način, bojim se da nećeš napraviti ništa, oni ti dođu, stave mjerni uređaj i nakon nekog vremena utvrde da je sve u redu i da su naponi u skladu sa zakonom, što hoće reć plus minus 8%, te da nemaš osnovu za žalbu
Jedino bi njih mogao iskoristiti da ti naprave graf i daju izlistana dnevna mjerenja (platiš pivicu električaru koji ti dođe postavit instrument), pa da možeš pomoću toga odrediti prosječni mrežni napon, što bi pomoglo kod izrade autotrafa.