se 6s4p-6p7s

Re: se 6s4p-6p7s

PostPostao/la midruzin » 01 ožu 2013, 05:53

Shvatio sam i uradit ću tako. Do sada sam to radio tako, da sam uzeo nešto veće vrijednosti katodnog i anodnog otpora pobudne cijevi, pa ih postupno smanjivao, dok ne bi dobio najbolji zvuk. Na primjer s 6N3P se događalo, da je najbolji zvuk davala kog katodne struje između 3 do 4 mA, veća struja dala je grublji, tvrđi ton, a manja dosta tanak zvuk. Kod prevelikog anodnog otpora znala je cijev zaoscilirati i prelaziti u cliping, a kod premalog anodnog otpora imala je premalo pojačanje, te sam morao do maksimuma pojačati izvor signala (PC i SAT prijemnik).
midruzin

PostPostao/la midruzin » 01 ožu 2013, 06:33

Nadam se da s 6s4p biti manje problema, jer je snažnija i većeg pojačanja, pa bi se morala pokazati se kao dobar driver za 6p7s. Fiksni bias ću svakako probati, naći ću mjesta za trafić u kutiji ispravljača. Vidim da rusi u svojim ampima koriste uglavnom fiksni, a ne automatski bias, pa njegovo podešavanje trimerom nakon određenog vremena sviranja nije nikakav problem. Jedino se bojim prevelikog napona na G2, tvornički je on 250V, do koje granice smijem ići kod te cijevi bez opasnosti za trajnost cijevi? Ipak je ona malo drugačija od 807.
midruzin

PostPostao/la davorin » 01 ožu 2013, 07:08

midruzin je napisao/la:Nadam se da s 6s4p biti manje problema, jer je snažnija i većeg pojačanja, pa bi se morala pokazati se kao dobar driver za 6p7s. Fiksni bias ću svakako probati, naći ću mjesta za trafić u kutiji ispravljača. Vidim da rusi u svojim ampima koriste uglavnom fiksni, a ne automatski bias, pa njegovo podešavanje trimerom nakon određenog vremena sviranja nije nikakav problem. Jedino se bojim prevelikog napona na G2, tvornički je on 250V, do koje granice smijem ići kod te cijevi bez opasnosti za trajnost cijevi? Ipak je ona malo drugačija od 807.

6P7S je vrlo slična (gotovo identična) sa 6BG6G i nešto je manje osjetljiva od 807-ice. Zajednički napon Ua+g2 u triodnom može ići do 400V, a u pentodnom spoju Ug2 može ići do 350V.
Zadnja izmjena: davorin; 01 ožu 2013, 07:27; ukupno mijenjano 1 put/a.
davorin

PostPostao/la midruzin » 01 ožu 2013, 07:18

Hvala, znači da nema brige, ostajem na triodnom spoju, jer mi se on u sva tri ampa koje sam napravio, pokazao sonično puno bolji od pentodnog. Ta snaga od približno 2x3W bit će mi sasvim dovoljna za tjeranje 91 dB zvučnika u sobnim uvjetima.
midruzin

PostPostao/la midruzin » 02 ožu 2013, 07:08

slika
midruzin

PostPostao/la midruzin » 02 ožu 2013, 08:00

Evo, ovo je konačna verzija ampa za automatski bias, koji je već napravljen u stereo izvedbi na jednoj univerzalnoj pločici za cijevna pojačala prema izračunu ing. Davorina. Bit će vjerojatno i malih korekcija, ali samo u swingu. Sada mi slijedi ono što najviše mrzim, a to je gradnja ispravljača sa svom onom mehanikom i željeznarijom, bez koje se izgleda ne može. To će radi toga i kod mene potrajati. Trebam predvidjeti i mjesto za mali trafić za verzija ampa s fiksni biasom koji ću svakako isprobati prema preporuci ing. Davorina, zbog premalog napona napajanja. Bit će gužve u kutiji ispravljača, krvavih ruku, tankih živaca, pokoja blago intonirana psovka trećim harmonikom, ali to su sve čari našeg hobyja. Puno važniji je trenutak kad čuješ rezultat svoje muke i truda, zvuk od kojeg ti zatitra želudac, zasviraju pluća, a mozak pređe u beztežinsko stanje, osjećaj koji je bolji od onog, onog koji ja neću opisivati, jer ga je netko od naših forumaša jako dobro već opisao. Hvala svima na pomoći, javit ću se kad napravim ispravljač.
midruzin

PostPostao/la midruzin » 07 ožu 2013, 06:45

Sad sam slučajno prekapajući po podrumu našao jedan mrežni trafo koji ima napone 2x280V, 2x6,3V i 4V. Nešto je veći od onog 2x270V - 60mA, tako izgleda da će biti dobar za ispravljač za ovaj amp. Vidjet ću koliki ću anodni napon dobiti nakon ispravljanja i priključenja pojačala, pa ću prema tome podesiti radne točke. U svakom slučaju će bit prikladniji od onog 230V za optimalne radne točke 6P7S!
midruzin

PostPostao/la midruzin » 16 ožu 2013, 06:09

Konačno sam dovršio mali ispravljač s trafoom 2x280V, 6,3V i stavio ga u malu odvojenu praktičnu kutiju spojenu s dva kabla s ampom. Odustao sam od velike kutije švas aparata s prigušnicama i ostalim trafoimai, te je ostavio za kasnije, kada ću graditi SE sa GU50 koji treba jače napajanje. Na žalost u kutiji nije bilo mjesta za trafić za napon za fiksni bias, pa će amp ostati na automatskom biasu. Ispravljač daje po ispravljanju 388V vršnog napona, koji padne po priključenju pojačala na 316V. Statičke radne točke bez signala su po ovoj shemi gore : 6S4P - 145V, 10,5 mA i 1,7V na katodi, 6P7S - 288V, 65 mA i 17V na katodi. Vezni kond je povećan s 0,22 na 0,33 mF. Na moje veliko zadovoljstvo, amp je proradio od prve bez problema, bez bruma i mikrofonije. Prvi slušni dojam s novim neusviranim cijevima je vrlo pozitivan. Vrlo je linearan po cijelom zvučnom području, ne fali niti basa, ni srednjih, ni visokih tonova. 6P7S u triodi daje karakterističan, vrlo lijep, topao zvuk, nešto drugačiji od PL504. Ono što me iznenadilo i razveselilo kod prvog slušanja, je veća dinamika i živost ovog ampa u odnosu na dosadašnje koje sam gradio. Valjda je to zasluga pobudne 6S4P, ali i očito je da se ove dvije cijevi odlično slažu. Sada slijedi još fino uštimavanje radnih točki, odnosno swinga, pa kad ga dovršim, stavit ću konačnu shemu i slike na naš forum.
midruzin

PostPostao/la grunf » 16 ožu 2013, 20:33

6S4P je odlična lampa i čudi me šta se baš ne koristi često
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."
grunf

PostPostao/la midruzin » 17 ožu 2013, 09:59

Sad baš testiram amp i dogodila mi se mala nezgoda. Prilikom vađenja jedne 6P7S iz oktalnog podnožja, odvojio se stakleni dio od bakelitnog, valjda zbog slabijeg ljepila kojim je slijepljena. Da li se može ponovo zalijepiti i kojim ljepilom ili se mogu pozdraviti s tom lampom? :helper:
midruzin

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.