GainWire

Re: GainWire

PostPostao/la dadod » 31 sij 2013, 12:16

Malo sam pregledao ponudjene linkove, to je puno toga i ponekad je prekomplicirano za rezultat koji daje.
Za sada u simulaciji ostajem kod jfet CCSa. Evo kako izgleda izlazni napon s promjenom ulaznog s 40V na 45V, kakva je izlazna impedancije.
dado

slika

slika
dadod

PostPostao/la dadod » 02 vel 2013, 19:35

Vracam se malo na zenerice. Svi vjerovatno znaju da se tranzistor moze koristiti kao zenerica. Najcesce se koristi reverzno polarizirani spoj baza emiter i zener napon moze biti od 6 do 8 V. Ali i reverzno polarizirani kolektor emiter(baza nije spojena) se ponasa kao zenerica i to temperaturno kompenzirana, pogledaj ovo gdje govori o referentnom elementu: http://waltjung.org/PDFs/Dont_Shun_the_ ... ulator.pdf.
Ja sam izmjerio nekoliko nekoliko tipova tranzistora i ovisno o tipu zener napon varira od 6,5 V do 11V. Neznam nista o sumu.
dadod

PostPostao/la aparatusonitus » 02 vel 2013, 19:46

Poznato mi je to, također neznam ništa o šumu, ustvari možda nešto i znam ali sam zaboravio :mrgreen: :mrgreen: Imaš o tome u Walt-ovoj knjizi...čekaj idem vidit kako se zove :mrgreen: , evo me nazad...knjiga se zove IC Array Cookbook, imaš je online. Ako se dobro sjećam, tako spojen Tr mi nije radio u LTSpice kao zenerica.
aparatusonitus

PostPostao/la dadod » 02 vel 2013, 23:55

aparatusonitus je napisao/la:Poznato mi je to, također neznam ništa o šumu, ustvari možda nešto i znam ali sam zaboravio :mrgreen: :mrgreen: Imaš o tome u Walt-ovoj knjizi...čekaj idem vidit kako se zove :mrgreen: , evo me nazad...knjiga se zove IC Array Cookbook, imaš je online. Ako se dobro sjećam, tako spojen Tr mi nije radio u LTSpice kao zenerica.

Mozes li mi pomoci, gdje online?
dadod

PostPostao/la aparatusonitus » 03 vel 2013, 00:48

Izgooglao na brzinu...nema je :-o ali sam je našao na svom HD :beer: pa ću ti je poslati.

Btw, CCS J-fet s otporom kao naponskom referencom ima i drugo ime: "Norton equivalent zener diode"
Stavi otpor umjesto J-fet CCS pa vidi što će sim izbaciti, a onda prilagodi shemu za "drugo ime" :lol:
aparatusonitus

PostPostao/la dadod » 03 vel 2013, 13:28

aparatusonitus je napisao/la:Izgooglao na brzinu...nema je :-o ali sam je našao na svom HD :beer: pa ću ti je poslati.

Btw, CCS J-fet s otporom kao naponskom referencom ima i drugo ime: "Norton equivalent zener diode"
Stavi otpor umjesto J-fet CCS pa vidi što će sim izbaciti, a onda prilagodi shemu za "drugo ime" :lol:

Pa sto se tice piva moze kad god ti odgovara.
dadod

PostPostao/la dadod » 03 vel 2013, 14:28

Pregledao sam na brzinu IC Array Cookbook, ali sam nasao onu istu shemu iz mog linka i klasican spoj tranzistora kao zenerice(zenerica je reverzno polarizirana basa prema emiteru-kolektoru, kaze kad jednom dodje do zener proboja tranzistor vise nije dobar kao pojacalo, pojacan sum) ali nista ne objasnjava reverzno polarizirani tranzistor s bazom u zraku.
dado
dadod

PostPostao/la ilimzn » 03 vel 2013, 22:40

Reverzno polarizirani kolektor-emiter s odspojenom bazom je slican jednostavnom shunt regulatoru, koji se sastoji od tranzistora kojem je izmedju kolektora i emitera spojena zener dioda. Proboj zenerice daje struju baze koja shuntira zenericu uzimajuci struju s kolektora i vodeci je prema emiteru. U ovom slucaju je tranzistor spojen reverzno (E i C su zamjenjeni) pa je pojacanje vrlo malo, tipicno jednoznamenkasti broj, sto je donekle dobro za struju zenerice jer bi inace s odspojenom bazom bila premala za iole stabilan rad. No, zenerica je tu zapravo parazitni element radi cega se djelomicno (ovisno o konstrukciji tranzistora) sve skupa moze ponasati i vise kao dvije antiparalelno spojene diode (od kojih je jedna zener) nego kao tranzistor. Sto se tice simulatora, svaka nada da ce to u simulatoru raditi kao i reverzno polariziran B-E je uzaludna, kao sto je vec receno vise puta modeli u simulatoru su predvidjeni za rad tranzistora u normalnom aktivnom podrucju i donekle u zapiranju i zasicenju, s time da se sve blize tim ekstremima ponasaju sve losije u odnosu na stvarni tranzistor. Osnova modela (Gummel-Poons) niti ne pomislja na reverzno podrucje, to je jasno iz jednadzbi, a kamo li na zener proboj.
Koliko je takva zenerica dobra sto se tice shuma, neka vam kaze podatak da se redovito kao najbolje shumne diode upravo koristi reverzno polarizirani B-E malosignalnih tranzistora. K tome, tranzistor koji je tako radio s iole vecim strujama u probojnom modu postaje neupotrebljiv kao tranzistor. Zakljucak: radije to zaboravite.
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la dadod » 03 vel 2013, 23:05

Tako nesto sam i mislio. Znaci jedina prednost nad zenericom sa slicnim naponom je temperaturna stabilnost(zenerica u serioji s diodom).
Hvala na iscrpnom objasnjenju ilimzn.
dadod

PostPostao/la dadod » 04 vel 2013, 13:01

Ovo bi trebala biti konacna verzija shunt regulatora.

slika
dadod

PrethodnaSljedeća

Natrag na Tranzistorska tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.