micro je napisao/la:Ja bih krenuo od one sstrsatove sheme koju je dao u onom drugom threadu. PIC samo mijenja rotacioni preklopnik , odnosno neku elektroniku koja bi to mogla raditi a kostala bi vise od tog pic-a. Tu bi i recimo PIC12f629 ili pic12f675 odradio sve sto treba. U farnelu je isti ispod 1funte ,a na 10-tak komada oko 0,7-0,8funti ima 8 pinova od toga 6 ulaz/izlaz.
Znaci tipka za on/off , 3 releja , jedna ledica za signalizaciju i jedan ulaz preko optokaplera za dojavu greske i to je to, svih 6 pinova je potroseno, 2 ulazna tipka on/off i dojava greske(opciono) i 4 izlaza ,3 za releje i 1 za ledicu.
Vise manje svako ima neki mali trafo od 12 volti, poslije greca i kondenzatora vodimo na releje a stabilizaciju za 5 volti koristimo samo za pic.
Releji nisi toliko kriticni ako napon varira jer je nestabiliziran.
Ma ja mislim da ovaj posa može odraditi bilo koji PIC, pa ne triba predlagati ni jednog drugog. Što se tiće cijene,
http://www.ebay.com/itm/5PCS-PIC16F630-I-P-16F630-DIP-14-Flash-14-pin-MC-DIP14-8-bit-Microcontroller-/260951221674?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cc1e7a5aa16F630 je još jeftiniji, a ima 12 I/O portova, a imam ih doma na bacanje.
Što se tiće sstrsove sheme, osmislija ju je fenomenalno jer je na jednostavan način implementira i rješija svu problematiku oko ON/OFF-a.
Kako sam ja kod 16F630 ima dovoljno input pinova, to sam razlućija onu sstrsatovu seriju optocouplera da ih PIC čita svakog posebno. S time sam samo dobija igrariju da mogu kodom greške na ledici odmah uputiti na problem di je kvar.
No, sad smo se opet takli monitoringa.
Pitanje je da li da osnovni model ima i monitoring ili da bude samo ON/OFF!
bepone je napisao/la:ojla kaligula super post, trebalo bi napravit univerzalni timer.. ono kao sto si ti zamislio na tipkalo ili prekidac. kad se upali sklop tim tipkalom, onda pic odbroji 45 sec- 1 min i upali relej (VISOKI NAPON ). to treba svakome. jedina razlika je output relej - i njegov footprint.
bazna varijanta koja bi pokrila sve ljude i sa skoro svim zahtjevima - PIC sa timerom i dva releja - 1.relej se pali nakon 45 sec, 2.relej se pali nakon 60 sec to bi bilo odlicno..dva releja tipa preamp i izlazni amp.. more se nataknut i na hibrid koji bi prvo postavio lampe pa palio tranzistore itd itd..sa tim se more sve mi se cini
Kad se pokrene ON, odmah se pali prvi relay koji pušta napon grijanja i napon biass-a (ako postoji). Nakon xx sekundi pušta anodni napon, te nakon x sekundi pušta signal na zvučnike. Upravo radi zvučnika je treći relay.
PIC 16F630 ima dovoljno I/O pinova da bi moga dva pina iskoristiti da sa jumperima krajnji korisnik može odabrati jednu od četiri dužine time delay-a. Recimo 45, 60, 75 i 90 sekundi, ili neke druge vrijednosti. Vrijeme zadrške relay-a zvučnika može biti konstantno.