PIC kontroleri u audio tehnici

Re: PIC kontroleri u audio tehnici

PostPostao/la bepone » 18 sij 2013, 21:53

ojla kaligula super post, trebalo bi napravit univerzalni timer.. ono kao sto si ti zamislio na tipkalo ili prekidac. kad se upali sklop tim tipkalom, onda pic odbroji 45 sec- 1 min i upali relej (VISOKI NAPON ). to treba svakome. jedina razlika je output relej - i njegov footprint.

bazna varijanta koja bi pokrila sve ljude i sa skoro svim zahtjevima - PIC sa timerom i dva releja - 1.relej se pali nakon 45 sec, 2.relej se pali nakon 60 sec to bi bilo odlicno..dva releja tipa preamp i izlazni amp.. more se nataknut i na hibrid koji bi prvo postavio lampe pa palio tranzistore itd itd..sa tim se more sve mi se cini
bepone

PostPostao/la Kaligula » 18 sij 2013, 22:22

micro je napisao/la:Ja bih krenuo od one sstrsatove sheme koju je dao u onom drugom threadu. PIC samo mijenja rotacioni preklopnik , odnosno neku elektroniku koja bi to mogla raditi a kostala bi vise od tog pic-a. Tu bi i recimo PIC12f629 ili pic12f675 odradio sve sto treba. U farnelu je isti ispod 1funte ,a na 10-tak komada oko 0,7-0,8funti ima 8 pinova od toga 6 ulaz/izlaz.
Znaci tipka za on/off , 3 releja , jedna ledica za signalizaciju i jedan ulaz preko optokaplera za dojavu greske i to je to, svih 6 pinova je potroseno, 2 ulazna tipka on/off i dojava greske(opciono) i 4 izlaza ,3 za releje i 1 za ledicu.
Vise manje svako ima neki mali trafo od 12 volti, poslije greca i kondenzatora vodimo na releje a stabilizaciju za 5 volti koristimo samo za pic.
Releji nisi toliko kriticni ako napon varira jer je nestabiliziran.

Ma ja mislim da ovaj posa može odraditi bilo koji PIC, pa ne triba predlagati ni jednog drugog. Što se tiće cijene,
http://www.ebay.com/itm/5PCS-PIC16F630-I-P-16F630-DIP-14-Flash-14-pin-MC-DIP14-8-bit-Microcontroller-/260951221674?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cc1e7a5aa16F630 je još jeftiniji, a ima 12 I/O portova, a imam ih doma na bacanje.

Što se tiće sstrsove sheme, osmislija ju je fenomenalno jer je na jednostavan način implementira i rješija svu problematiku oko ON/OFF-a.
Kako sam ja kod 16F630 ima dovoljno input pinova, to sam razlućija onu sstrsatovu seriju optocouplera da ih PIC čita svakog posebno. S time sam samo dobija igrariju da mogu kodom greške na ledici odmah uputiti na problem di je kvar.
No, sad smo se opet takli monitoringa.
Pitanje je da li da osnovni model ima i monitoring ili da bude samo ON/OFF!

bepone je napisao/la:ojla kaligula super post, trebalo bi napravit univerzalni timer.. ono kao sto si ti zamislio na tipkalo ili prekidac. kad se upali sklop tim tipkalom, onda pic odbroji 45 sec- 1 min i upali relej (VISOKI NAPON ). to treba svakome. jedina razlika je output relej - i njegov footprint.

bazna varijanta koja bi pokrila sve ljude i sa skoro svim zahtjevima - PIC sa timerom i dva releja - 1.relej se pali nakon 45 sec, 2.relej se pali nakon 60 sec to bi bilo odlicno..dva releja tipa preamp i izlazni amp.. more se nataknut i na hibrid koji bi prvo postavio lampe pa palio tranzistore itd itd..sa tim se more sve mi se cini

Kad se pokrene ON, odmah se pali prvi relay koji pušta napon grijanja i napon biass-a (ako postoji). Nakon xx sekundi pušta anodni napon, te nakon x sekundi pušta signal na zvučnike. Upravo radi zvučnika je treći relay.
PIC 16F630 ima dovoljno I/O pinova da bi moga dva pina iskoristiti da sa jumperima krajnji korisnik može odabrati jednu od četiri dužine time delay-a. Recimo 45, 60, 75 i 90 sekundi, ili neke druge vrijednosti. Vrijeme zadrške relay-a zvučnika može biti konstantno.
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PostPostao/la pamook » 18 sij 2013, 22:56

Evo, ja svakako zainteresiran barem za 2 komada (kit, pic, bez releja, sa relejima, kako god)... ili 3 kom, vjerojatnije :thumbup:
....nemoj Sirogojno, ja ću....
pamook

PostPostao/la micro » 18 sij 2013, 23:05

Napisao sam kod za onaj pamookov dac samo da ga hardverski ispitam a takodje i za ovaj tajmer sa 3 releja i tipkom on/off vise od 50% koda.

Kod ovog malog pica zbog toliko malo pinova mogu da ostavim promijenu trajanja duzine vremena kasnjenja okidanja releja tako da korisnik koji programira PIC u 0 adresu EEPROMA upise hex broj koji bi bio kasnjenje, broj je u heksadecimalnom formatu. Napisem jos provijeru tih vrijednosti ,ako nesto nije dobro upisano pic ucitava rezervne vrijednosti koje prije dogovorimo koje ce biti.

Ako uzmem da je vrijeme interapta tajmera 0,5 sekundi (oko 525ms) onda ako upise recimo hex 14 sto je decimalno 20 onda dobija oko 10sekundi kasnjenja , max vrijednost je decimalno 255 odnosno oko 2min(ovo normalno mozemo pretvoriti i u sate ako treba).

Kada pic ocita vrijednost koju smo mu upisali u EEPROM on je recimo za 100% uveca za visoki napon i zvucnik , recimo ako je grijanje 20 sekundi , upisali smo 40 odnosno hex bi bilo 28, okida visoki napon poslije 40 sekundi a zvucnik poslije 60 sekundi.
Zadnja izmjena: micro; 18 sij 2013, 23:07; ukupno mijenjano 1 put/a.
micro

PostPostao/la Kaligula » 18 sij 2013, 23:07

Evo još jedan prijedlog:
Kompletan C_Port PIC-a 16F630 (šest pinova) i VCC i GND i obavezno RA2/INT staviti na jedan 9-pinski konektor i neka to služi za ekstenziju pločice za monitoring.
PortA iskoristiti na nači:
Tipka ON/OFF na RA2
Led1 na RA0
Led2 na RA1
Relay1 na RA3
Relay2 na RA4
Relay3 na RA5
Ovako imamo osnovnu verziju ON/OFF-a i ekstenziju za monitoring (tko želi)
Kaligula

PostPostao/la Kaligula » 18 sij 2013, 23:09

micro je napisao/la:Napisao sam kod za onaj pamookov dac samo da ga hardverski ispitam a takodje i za ovaj tajmer sa 3 releja i tipkom on/off vise od 50% koda.

Kod ovog malog pica zbog toliko malo pinova mogu da ostavim promijenu trajanja duzine vremena kasnjenja okidanja releja tako da korisnik koji programira PIC u 0 adresu EEPROMA upise hex broj koji bi bio kasnjenje, broj je u heksadecimalnom formatu. Napisem jos provijeru tih vrijednosti ,ako nesto nije dobro upisano pic ucitava rezervne vrijednosti koje prije dogovorimo koje ce biti.

Ako uzmem da je vrijeme interapta tajmera 0,5 sekundi (oko 525ms) onda ako upise recimo hex 14 sto je decimalno 20 onda dobija oko 10sekundi kasnjenja , max vrijednost je decimalno 255 odnosno oko 2min(ovo normalno mozemo pretvoriti i u sate ako treba).

Kada pic ocita vrijednost koju smo mu upisali u EEPROM on je recimo za 100% uveca za visoki napon i zvucnik , recimo ako je grijanje 20 sekundi , upisali smo 40 odnosno hex bi bilo 28, okida visoki napon poslije 40 sekundi a zvucnik poslije 60 sekundi.

Hej, @micro, pa kud si ti već pobogu ubrzo?
Pa najprije da vidimo šta ljudima najviše treba. Lako ćemo ukucati software, možda i unikatan za sve! :D
Kaligula

PostPostao/la micro » 18 sij 2013, 23:13

Ma ja sam da stancamo ko kinezi pa kome sta odgovara :D
micro

PostPostao/la Kaligula » 18 sij 2013, 23:25

micro je napisao/la:Ma ja sam da stancamo ko kinezi pa kome sta odgovara :D

Evo, da ne dužim ni ja više, a ti si mi ovdje najaktivniji.
Podržavaš li slijedeće?

Varijanta 1: (za one koji žele sami raditi pločice sa relay-ima i/ili monitoringom)
Ispravljač za 12V i 5V
PIC 16F630
9-pin konektor PortA+12V+5V+GND
9-pin konektor PortC+RA2+5V+GND

Varijanta 2: (za one koji žele komplet pločicu sa relay-ima i ekstenzijom za monitoring)
Ispravljač za 5V
PIC 16F630
3 kom relay-a
9-pin konektor PortC+RA2+5V+GND

Varijanta 3: (ekstenzija za monitoring)
6 kom optocouplera za monitoring.
Kaligula

PostPostao/la audio kutak » 19 sij 2013, 00:49

i ja sam zainteresiran za bar 2 pločice i 2 pica, ako ne i kitova sa relejima.... imam 12 malih 12v takamisava.. stoje... i još
nekih maleckih 4,5v omrona.. liče mi na smd releje kak su mali.... slično ovom:
http://www.omron.com/ecb/products/pry/1 ... 2f_rf.html

pic, pica, kit, kitovi....malo mi sve ovo vuče na sex!? a vama? :lol: :lol: :mrgreen:
Jedan trenutak sreće vrijedi tisuću godina slave
audio kutak

PostPostao/la Kaligula » 19 sij 2013, 07:51

audio kutak je napisao/la:i ja sam zainteresiran za bar 2 pločice i 2 pica, ako ne i kitova sa relejima.... imam 12 malih 12v takamisava.. stoje... i još
nekih maleckih 4,5v omrona.. liče mi na smd releje kak su mali.... slično ovom:
http://www.omron.com/ecb/products/pry/1 ... 2f_rf.html

pic, pica, kit, kitovi....malo mi sve ovo vuče na sex!? a vama? :lol: :lol: :mrgreen:

Pogleda sam karakteristike OMRON-ovih relay-a sa prethodnog linka. Mislim da su ti relay-i neupotrebljivi u ovom projektu jer su deklarirani za preklapanje maximum 125V/0,3A. Osim toga su DPDT sa dva preklopa pa je i to šteta za trošiti u ovom projektu. Dovoljni su relay-i sa jednim preklopom, a pogu biti i obični SPST. Za 12V Takamisava nisi naveja ostale podatke pa ne mogu komentirati.
Kaligula

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google Adsense [Bot] i 3 gostiju.