GM-70 SE Full DHT monoblokovi

Re: GM-70 SE Full DHT monoblokovi

PostPostao/la sstrsat » 17 sij 2013, 15:09

Potpuno dilim Davorinovu skepsu da li ce relativno mali trafo postic primarni induktivitet potriban za 7K anodne impendancije. A ako ga i postigne sa prilicnim brojem zavoja (i slojeva primara), nece ostat bas puno prostora za p-s izolaciju. Iako danasnji izolacioni materijali imaju veliku naponsku cvrstocu pa sa tog aspekta nima problema, sama debljina tih izolacija ce morat bit prilicno mala a to ce vodit velikom povecanju parazitnih kapaciteta. Ne smi se zaboravit da je kod visokoimpendantnih izlaznih trafi za prijenos visih frekvencija parazitni kapacitet puno dominantniji faktor nego rasipni induktivitet.

Tako da.... velika skepsa ostaje. Bila bi manja da je trafo motan na kakvoj specijalnoj C-jezgri sa dozvoljenom visokom indukcijom ali ovako sa manje vise standardnom EI jezgrom prilicno sumnjam oce li se tu postic dobar prijenos (kriterij je -3dB na punoj snagi) i gornjih i dolnjih ekstrema audio opsega.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la tom_hifi » 17 sij 2013, 15:22

Živi bili pa vidjeli. :)

Uglavnom, rekao sam, ja ću unaprijed predvidjeti, tj. ostaviti dovoljno mjesta na kučištu i za EI-150 koji je trenutno kod Kaligule. Što zbog financija i što zbog vremena trenutno mi je ovo bila najpovoljnija opcija i znam zašto to kažem :) Trafi koji su kod Kaligule su zasigurno kvalitetniji, no, zasad će ostati ovako, a kasnije ja lako promijenim ako će mi se prohtjeti.
tom_hifi

PostPostao/la bepone » 17 sij 2013, 19:35

tom_hifi je napisao/la:. A kvaliteta Krklecovih trafa je također pri samom vrhu i znam da ću biti zadovoljan njima.
:

upravo je suprotno, prenapuhana i bez pokrica, nadam se da ce tvoji svirat preko 13 kHz (kao oni moji koje sam osobno covjeku vratio). Jedan njegov par jos imam doma cuvam ih za uspomenu na to doba (emotivno sam vezan za taj lampas kako god svirao)..
bepone

PostPostao/la bepone » 17 sij 2013, 19:40

tom_hifi je napisao/la:Ne znam točno detalje, sjećam se samo da je rekao 6.3cm x 4cm i to ispada 25.2cm2 i da mota u 17 sekcija te da garantira linearnost minimalno do 40kHz. G. Krklec to radi već godinama i nije ih namotao jednog za 845-cu, već na desetke, tak da, valjda zna kaj radi. :)

je, i on bi htio znat sto radi :lol: :lol:
bepone

PostPostao/la tom_hifi » 17 sij 2013, 19:58

Kak sam rekao, živi bili pa vidjeli ;)
tom_hifi

PostPostao/la davorin » 18 sij 2013, 09:36

Za postizanje dovoljnog induktiviteta u trafu sa EI-120x63 fali prostora u "prozoru" za smještaj namota, koji je dimenzija 6x2cm (2cm je maksimalna debljina namotaja trafa!).
Ako je kalup od 1mm (vrlo vjerojatno je deblji za tako veliki trafo!), a 8 redova sekundara sa pripadajaćim izolacijama zauzme 9-10mm, za smještaj primarnih namotaja sa izolacijama preostane 9-10mm.
Upotreba žice od 0,27mm (smatram ju donjom granicom za potrebne struje i postizanje dovoljno malog Ohmskog otpora primara) koja sa lakom ima 0,285mm debljinu(izmjereno!) realno dozvoljava oko 175-180 zavoja po redu namatanja. Dodamo li i izolaciju od barem 0,2mm (što sa žicom daje 0,485mm po sloju), čistom računicom dođemo do podatka da se u preostali prostor može namotati 9 sekcija po 2 reda primarnoih namota, što u konačnici daje od 3150 zavoja (18x175) do maksimalnih 3240 zavoja (18x180).
Kako je BRUTTO presjek jezgre 4x6,3cm, sa faktorom ispune od 0,9 (optimistična vrijednost, za većinu EI limova je to oko 0,85!) se dobije čisti presjek jezgre od 22,68cm2 (4x5,67).
Kako se radi o rezanim EI-jezgrama, maksimalna dozvoljena gustoća magnetnog polja za audio tehniku (izobličenja!) ne bi trebala prelaziti 0,6-0,8T za protufazne transformatore (gdje nema istosmjerne struje kroz namot koja predmagnetizira jezgru!), odnosno 0,4-0,45T za transformatore sa strujom predmagnetizacije. S takvim postavkama je na 20Hz moguće s tom jezgrom postići u protufaznom pojačalu 25-30W neizobličene snage, a oko polovicu toga (12-15W) u pojačalu sa jednom izlaznom elektronkom.
Kad se tome doda i prilično mali početni induktivitet koji trafo može postići (ograničen veličinom i nemogućnosti smještanja većeg broja zavoja!), donja granična frekvencija za punu snagu neće ići ispod 35Hz.
Kako mi nisu poznati parametri o kvaliteti limova, ne mogu u to ukalkulirati točne padove induktiviteta zbog zračnih raspora, kao i eventualnim saturacijama jezgre na graničnim snagama i frekvencijama.
Zbog svega navedenog mislim da ne bi trebao trošiti novce za trafo(e) s kojim sigurno nećeš biti zadovoljan, a koji pogotovo neće zadovoljiti minimalne tehničke kriterije za HI-FI pojačalo.
davorin

PostPostao/la tom_hifi » 18 sij 2013, 10:49

Izlazni transformatori su već plaćeni. Nema smisla dalje o tome jer, ako idemo 'by the book', takav trafo niti Branko trenutno nije uspio namotati jer mu nije sve stalo na 45cm2 jezgru koja čeka mjerenje. Rekao je, također, da će vrlo vjerojatno opet morati motati trafo nakon mjerenja. A tu pričamo o dobitku u par Hz naniže i nešto kHz naviše i par tisuća kuna razlike :) A ako idemo još realnije, čiji zvučnici zadovoljavaju potpunu linearnost 20Hz - 20kHz. No, ukoliko imamo i to zadovoljeno, rijetko koja prostorija ima potpunu linearnost (ne izdiže niti ne "upija" neki frekventni raspon), tako da, mislim da ovdje nepotrebno sitničarimo i samo ganjamo puke brojke.

Znači, rasprava oko izlaznih transformatora je zaključena. Možemo nastaviti dalje.

Došle su još neke komponente pa ću danas poslikati.
tom_hifi

PostPostao/la Kaligula » 18 sij 2013, 10:57

Evo sheme PIC pločice i objašnjenja kako sam zamislija logiku:
(nemojte zamirit na kvaliteti, ali stvarno neznam načina kako iz protela exportirati shemu, osim sa PrintScreen, pa Crop iz bitmapa i transform u jpg 800×600. Sve ispadne mutno... :roll: =

TOM_HIFI.jpg
TOM_HIFI.jpg (131.97 KiB) Pogledano 7099 put/a.

Ispravljać, klasika, 12VDC za napon relay-a i 5VDC za sve ostalo.
Imam 12-voltne relay-e pa da ih se riješim.

Odabra sam PIC16F630 jer ih imam gomilu. Ima 12 IO portova (dovoljno za ovaj projektić), interni oscilator.
Zamislija sam da se sve odvija preko pin-a RA2 setapiranog kao external interrupt. U biti PIC ništa ne radi dok se nešto ne desi na tom pin-u.
Odnosno u main programu vrti sekvencu stand_by ili sekvencu normal_run. I u jednoj i u drugoj sekvenci samo ćeka external interrupt.
Interrupt direktno na pin-u RA2 uvjetuje ON/OFF taster, a preko dioda bilo koji input na Cport-u, na kojem su očitanja prisutnosti napona grijača i biass-a.
Uključivanje i isključivanje napona izvedeno je preko tri relay-a, upravljanih optocouplerima. Svaki od Relay-a ima pripadajuću ledicu na pcb-u.
Tom_hifi je zahtjeva da ima jedan prekidač ON/OFF, (skriven) za aktiviranje sklopa, i jedno tipkalo na prednjoj ili gornjoj ploći za ON/OFF. Također je zahtjeva da ima dvije ledice za indikaciju rada i alarma.
Tome, onaj ON/OFF prekidač nije na shemi i ide ispred puštanja napona 230V na pločicu. ON/OFF taster i ledice su na shemi koliko je uopće vidljivo.
Zelena (ili plava) ledica ima stanja kad je ugašena, treperi ili svijetli, ovisno o sekvencama time delay-a. Crvena ledica u slučaju alarma daje kod greške žmigajući od 1 do 6 puta.

Eto, ne fali malo komentara oko sheme i zamisli, pa da krenem sa izradom pločice.
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PostPostao/la tom_hifi » 18 sij 2013, 11:00

Kaligula, slobodno meni pošalješ sliku visoke rezolucije, pa ću je ja uploadati na forum na malo drukčiji način :) Inače, puno hvala na trudu :hail:
tom_hifi

PostPostao/la Kaligula » 18 sij 2013, 11:18

tom_hifi je napisao/la:Kaligula, slobodno meni pošalješ sliku visoke rezolucije, pa ću je ja uploadati na forum na malo drukčiji način :) Inače, puno hvala na trudu :hail:

Ja radim u Protelu99SE i on ima samo export u dwg. Ako to nekome koristi... u Acadu postati shemu? :x
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.