Khadgar2007 je napisao/la:meni se neki ciplići peku u roru,sada će me zatući dalmoši a bome i ja sebe, ja htio vani na roštilju a ostatak ukućana kaže da nema smisla pa ga hebi...
Neće. Cipal u roštijeri sa povrćem je cijenjeni specijalitet. Probaj ovako: Cipla (bolje ako je veći recimo od oko 1kg) fino očisti (izvadi utrobu i škrge), posuši te dobro namaži sa unaprijed pripremljenom smjesom od peršina, nagnječenog česna češnjaka, krupne morske soli, limunovog soka i maslinovog ulja. Iznutra (u trbuh) i izvana. Jednu veću roštijeru (protvanj, tepsiju) namaži lagano sa običnim (recimo suncokretovim) uljem, te na nju smjesti tog cipla i oko njega ugrubo na srednje velike kocke narezano povrće. Od povrća može gotovo sve što ti se nađe pri ruci, krompir, tikvice, patliđani (balancane), mrkva, pa recimo malo cvjetače (kaula), brokule itd... Lagano posoli i to povrće (pazi, ne previše). Nareži jedan limun, onako na ploške, a može i koja naranča ili mandarina te koju tu ploškicu uvali ciplu u trbuh a ostale poslaži okolo po povrću, to će malo dodatno aromatizirati ribu i povrće. Zalij sve to još malo sa deci-dva bijelog vina. Sve to lijepo prekriješ alu-folijom (pazi da lijepo zatvara sa svih strana) i pečeš otprilike 50min do jednog sata (za ribu od kile), na temperaturi od 200 C. Pred kraj možeš malo otkriti foliju i još 5 min zapeći na 230 C da riba dobije malo boje od pečenja, ali nije nužno. Na taj način se cipal zapravo peče i kuha u svom soku koji prožima i povrće, tako da na kraju neznaš jeli ljepša riba ili povrće. Kad ribu izvadiš na tanjur, preliješ je sa malo maslinovog ulja i sa sokom u kojem se pekla-kuhala. Uz to jako lijepo ide puno vrsta bijelog vina, ma gotovo što god nađeš, od raznih Graševina (najbolje Kraljevina, ako je nađeš), preko Malvazija, Traminaca, Žlahtine, Maraštine itd...
I da, osim cipla, ovako možeš prirediti jako puno raznih ribetina

Napr. tzv. Salmoniziranu pastrvu (izvrstan i vrlo zanimljiv križanac lososa i pastrve), koju se ponekad nađe na ribarnici vrlo povoljno a izvrsna je riba fine teksture mesa i bogatog okusa (uzgaja se u moru, u morskim ribogojilištima).