Postao/la Mate » 12 stu 2012, 17:20
U mom kraju se kaže "punistra" malo dalje, "funistra", a mali prozor ""finestrin" ili"funestrin" a sve to dolazi preko mora di se kaže "finestra".
Kako je ovaj topic nastao zato što sam ja objašnjavao Ziki i Nesreći svoje stavove, uzimam slobodu da Khadgaru dam savjet (bemti sunce di najdete ove Nickove, slomih jezik)
Dakle dragi Khadgar, bez obzira što ja pisao za sebe, ostani ti sa W7 jer ćeš inače upasti u nevolje a onda ćeš proklinjati mene.
Ništa te dakako ne sprečava da isprobaš što god hoćeš ali svoju radnu okolinu ostavi za sada na sigurnom.
Naime, ta slikica koju sam ja pokazao, di sve radi pod Linuxom nije baš bez truda a nije ni bez mana. Kako smo mi svi ovdje DIY genetski izvitopereni, onda su takvi expermenti dušu dali za nas. Međutim govorim ti i kao profesionalac u ovom poslu. Ja ne isključujem windoze 100% jer sam svjestan kao što sam rekao da su u nekim stvarima postali nezaobilazni.
Drugim rječima, za svaki posao koristi alate koji su za njega najpodesniji, naprikladniji.
Ti imaš Catiu ako se dobro sjećam. Sumnjam da će ti raditi ispravno pod linuxom. Čak su ozbiljni projektanti i bogate tvrke nakon godina basnoslovnih ulaganja u RISC, SPARC, AIX sustave i Unix, koristeći catiju prešli ili prelaze na windoze kako bi istu mogli iskoristiti u punom kapacitetu i brzini. Jer jednostavno ona je kodirana za windoze.
Zgodno i daleko manje opasno je na osnovni sustav instalirati virtualnu okolinu u kojoj onda vrtiš i neki drugi os pogotovo ako ti isti treba radi nekih alata koji su bolji pod tim drugim sustavom.
Virtualne platforme pališ i gasiš po potrebi a tvoj osnovni sustav ti je uvijek tu.
Vritualne platforme traži među vmplayer(VMware) ili VirtualBox(Oracle) ili original Mcrosoftov.
Jedino ti je vrijedno da ti dam neke tips and trics glede windoza.
Temeljno - ne instaliraj krekirane windoze nego vlastiti original.
Ne vrti ih bez uredno ažuriranog Antivirusa..
Kao drugo ne klikaj na sve moguće i nemoguće linkove na koje naiđeš.
Treće ne instaliraj bespotrebne aplikacije, pogotovo ne neprovjerene.
Ne instaliraj proizvode trećih strana za tobože čišćenje računala, optimiranje registraya, i kojekavka čuda. 90% istih su spyware, maliciozni kod.
Ne instaliraj sve moguće plugine na Firefox, IE, Chrome ili Thunderbird. Samo najnužnije.
Koncentraciju posvetiti backupu podataka i sadržaja.
Ako te interesira nešto specifično vezano za linux, samo naprijed pitaj, rado ću ti odgovoriti ako znam. A ima ovdje i drugih geekova.