Najjednostavnije, ali ne malo bitno je krenuti od ispravljača grijanja GM70.
Zbog ovoga nikad zaljubljenici u lampe (a ovu pogotovo) neće nositi majicu na
kojoj piše : "Energetski sam učinkovit!"

- grijanje.JPG (5.38 KiB) Pogledano 6541 put/a.
20V - 3A. Pobogu. Što tek T-klasa radi s tim? A mi samo grijemo lampu. I to jednu....
Kako je ovo direktno grijana trioda, grijanje iste sa 20V AC ne dolazi u obzir čak i uz
metode poništavanja bruma, a ako vam dolazi u obzir onda pod:
a) imate niskoosjetljive zvučnike na kojima je još i pregorio woofer,
b) imate ozbiljnih problema sa sluhom, ali odgađate medicinski tretman i
c) odgađate medicinski tretman koji nije vezan za sluh, ali je blizu

Dakle, trebamo ispravljač. U kutiju u kojoj standardno dolaze "vruće" stvari sad još
moramo potrpati i greatz koji treba hlađenje pa i otpor ili dva koji će smanjiti
napon bruma na podnošljivu razinu.
Kad već ulažemo para koliko ulažemo da imamo i mi ovog monstruma u našoj ergeli,
par zlatnika više ili manje ne znači puno, a znači u konačnici.
Stoga je moj savjet spustiti napon bruma koji ćemo imputirati kroz katodu lampe
ispod 0,5% ukupnog napona grijanja kada postaje jedva čujan. Gm70 ima za jednu rasnu DHT
solidno pojačanje od 8x i to je još jedan od uzroka potrebe za boljim prigušenjem.
S obzirom na struju od 3A, neka vam majstor motač ostavi dovoljno duge izvode da dosegnu greatz,
koristiti što kraće, a min 2,5mm2 vodiče, i dobro, zaista dobro zalemiti te vodove na podnožje lampi.
Na shemi je moj savjet i moja praktična izvedba koja mi se pokazala optimalna, ono što na shemi nije
nacrtano, jest da na samom podnožju lampe stavim par malih zavojnica na oba pola npr. iz PC switchera
koje prigušuju eventualne VF smetnje. Pazite samo na struju i debljinu žice.
Greatz je bilo koji 30-35A, kondenzatori su paralelizirani zbog što manjeg otpora (a i jeftiniji su), prvi su 35V,
a ostali 25V, blidere ne trebate stavljati prvo zbog poveće struje grijača , a onda i jer su tu oni otpori koji
simetriraju i povezuju grijač na masu, odnosno na otpor na kojem mjerimo struju lampe. Ukoliko uključite
pojačalo, tj grijanje bez umetnute lampe, računajte da vam tuda prolazi struja 20V/ zbroj ta dva otpora, pa
ako stavite 47ohm svaki, to je 20V/100ohm, dakle 0,2A , a to je lijepih 2W disipacije kroz svaki. Zato moraju ići
snage 5W minimum. Ili obećajte da nećete bez lampi paliti amp!
Namot sekundara trafoa deklarirati na 20V/5A. Da ne zaboravim, za ovaj amp ćete vjerovatno raditi dva
mrežna trafoa: jedan za grijanje lampi izlaza i drivera te bias napon, a drugi samo za anodni napon,
te eventualni namot grijanja ispravljačice. Tako delay (ili prekidači) mogu uključivati svaki svoj trafo....
[attachment=0]gm70-dc-heater.JPG[ /attachment]
I'm too old for this s...