I sad, pitanje drivera. Ovaj sam dio počinjao pisati nekoliko puta i svaki put neka intervencija na poslu.
Valjda ćemo sad doći do neke poante....
Osnovni problem nije pojačanje ili ljepota balona driverice nego poveći kapacitet s kojim se driverica mora nositi.
Ulazni dinamički kapacitet triode je Ct = Cgk + Cgp*(A+1) što ako uvrstimo podatke za 6c33 iznosi Ct= 30pf+31pf( neka je u=2 +1)=123pf. Sa spojnim vodovima i kapacitetima podnožja lampe dobijemo oko 150pf bez po frke.
Treba obratiti pažnju da je ovaj kapacitet kod 300B upola manji. To je toliko puno da kad bismo za driver stavili ECC83 sa npr. 47K anodnog tereta, na 11Khz bi već počinjao pad prema 22Khz(-6dB) i dalje nagibom 6dB po oktavi.
Koliko izgubljenih nota? Ali i dalje se po netu slične koncepcije prodaju kao ultimativne.
Sve u svemu, nema šale sa driverom za babušku.
Znamo da je taj kapacitet u paraleli sa otporom opterećenja driverice, znači da ćemo za postizanje zadovoljavajuće frekventne karakteristike trebati što manji anodni otpor, no koji će istovremeno biti dovoljan za zadržati linearnost, ali i uzrokuje dovoljan DC pad napona za potreban swing unutar A klase.
Ako malo zanemarimo paralelan gridleak otpor koji je uvijek nešto veći (ali ne i potpuno zanemariv, no da pojednostavimo) i predpostavimo (ja tako razmišljam, ali svako neka tu stavi svoje granice(!)) da nam za kvalitetan prijenos signala treba minimum 50-60Khz prenosnog opsega na mrežici izlazne cijevi do pada 3db (20Khz signala + 20Khz prva viša oktava za prijenos rezonantnih harmonika, plus pola slijedeće oktave do pada na 3dB, cijela oktava do -6dB) i uvrstimo sve podatke u 1/(2 x pi x 150pf x 60Khz) dobijemo maksimalni anodni otpor za ovaj frekventni opseg od 17,7K pri ovakvom ulaznom kapacitetu.
Unutar toga potreban je i pad napona od bar 140V( 2,82 x Veff) koji će dakle na ovom otporu biti ostvariv sa 8mA anodne struje.
E, sad smo već bliže.
Driverica pojačanja 50x (za osjetljivost 1V), anodne struje od bar 8mA(ili više) na anodnom otporu 18K (ili manje), po mogućnosti da radi na 100V anodnog napona i ostvari dobru linearnost te bar 1V negativnog prednapona.
Time bismo iskoristili samo jedan ispravljač na pojačalu. Malo tijesno, ali nije nemoguće. Jedan izvor anodnog napona i jednostupanjski driver. A ima li kandidata? Naravno. Pogotovo ako u driver ubacimo prigušnicu kao anodni teret. Od toga ne treba bježati, dapače, i za informaciju - vjerovatno da će do Žarula festa i od jednog VŽ forumaša biti gotov jedan SE 6c33 amp koji će imati na izbor LC i RC drive za 6c33.
Naravno, ja cijelo vrijeme spominjem namjerno jednostupanjski driver. Dvostupanjski se može konstruirati na stotine varijanti sa desetinama lampi, pogotovo kad upogonimo i dodatan izvor anodnog napona......
Evo, ovaj tren sam vidio da se i SStrsat ubacio u temu i unijet će vjerujem bitne korekcije i naputke.