pamook je napisao/la:Bome svaka cast... "imao sam nekih dijelova pa sastavio dva cijevna monobloka u dva-tri popodneva"![]()
wow
Osjećam li to malo ironije?!
Imao sam namotane transformatore (za neke druge projekte), a i sav ostali materijal imam već odavno. Trebalo je samo neke tekuće projekte odgoditi i/ili staviti na "čekanje". U radioni imam i sav potreban alat i potrošni materijal, a da ne moram ići u firmu na posao (gdje sam i sada!), završio bih mono-blokove za 5-6 dana.
Počeo sam sa radom u petak, ali nisam stigao sve slike pripremiti za forum, a nisam imao niti nacrtanu šemu do danas.
Odluku da "jednog dana" napravim nešto sa RS1003 sam donio onog dana kada sam od NIK-a dobio podnožja za njih (prije par mjeseci) te odmah odredio radne točke za triodni i UL spoj.
Izlazni trafo sam izvorno namotao davno za projekat sa 2 komada paralelnih 811A trioda u PSE-konfiguraciji u klasi A2 (Ua=500V; Pout=20W), a primarna impedancija od 2,4 kOhma nije idealna niti za triodni, niti UL spoj RS1003. Ne bih niti išao na opciju preklapanja načina rada (trioda/UL), da impedancija nije "u sredini", dakle kompromisno rješenje za oba režima rada.
Mrežni transformatori su namotani kao univerzalni za gitaristička pojačala 40-50W (2x6L6GC ili 2xEL34, kao i za elektronke koje traže za UG2 polovinu anodnog napona), ali mi potpuno odgovaraju za ovaj projekt.
Prigušnice nisam imao, a namotao sam ih, sastavio, izmjerio i montirao prošlu noć.
U svakom trenutku imam u radioni 30-40 komada namotanih raznih izlaznih i mrežnih transformatora, ali nemam dovoljno vremena za realizacije svih ideja.
U ovakvim projektima uživam jer sam pritisnut samo znatiželjom i limitirajućim vremenom (što i čini dio izazova!) do TRIODE-festivala, pa me neće teretiti niti činjenica da se takava pojačala mogu napraviti i bolje i da ljepše izgledaju.
Drag mi svaki iskreni komentar, sugestija (iako sam tvrdoglav i teško popuštam), pa i šala na moj račun, ali ničim nisam zaslužio omalovažavanje i sumnju pa makar i kroz ironiju.