EL 84 monoblock

Re: EL 84 monoblock

PostPostao/la harkonen » 10 tra 2012, 22:08

Pa ako koristiš PSUD, onda znaš i koliki ti sekundar treba.
Uzevši u obzir da vjerovatno imaš i neku prigušnicu ili stari izlaznjak za izmjeriti ohmski......
Dok se trafo ne napravi, slijedeći bi koraci trebali biti usmjereni na razumjevanje rada pojačala, dakle
grafove na sunce!
:ugeek:
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Klokan » 11 tra 2012, 15:18

Kakvi grafovi? PSUD?
----------------------------------------------------------------------------------------------
Real Radios Glow in the Dark!
Klokan

PostPostao/la Khadgar2007 » 11 tra 2012, 15:36

Grafovi za ulaznu i izlaznu cijev. Ovdje ( viewtopic.php?f=11&t=129 ) imaš primjer crtanja grafova za pretpojačalo ali princip je isti.
Ča se tiče PSUDa, nisam razumio ča je Harkonen rekao. Mislim možeš se igrati u PSUDu ali dok ne dođe trafo i izmjeriš ga ništa od konkretnih rezultata za tvoj slučaj(barem ja to tako vidim), ali vidim da je rekao u zadnjoj rečenici da dok trafo ne bude gotov ima da malo nacrtaš koji graf/radni pravac za svoje pojačalo.

Iz grafa se onda vidi ulazni i izlazni swing, tj. koliko velik ulazni i izlazni signali(u voltima naravno) mogu biti a da ne dođe do rezanja signala. Izlazni otpor i slične stvari.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la fixxxer » 11 tra 2012, 17:26

harkonen je napisao/la:
Možda ne bi bilo loše da se ovdje postave grafovi obje cijevi i ucrtaju obje radne točke zbog razumjevanja projekta.....
da, kreni od toga pa ćemo pojasniti što i kako na primjeru ovog više manje klasičnog SE ampa, a vjerujem da ćemo doći
do još ponekih sitnih korekcija...

Čika :ugeek:

;)

Pomaze ti se, a ti ni ne citas sta ti se prica :evil:
fixxxer

PostPostao/la Klokan » 11 tra 2012, 20:12

Ma ono je pitanje bilo u nadi da ce mi netko objasniti kako nacrtati graf, odnosno kako odabrati sta i sve opisano. Probati cu po onome za Tube line stage st je khadgar dao.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Klokan

PostPostao/la Khadgar2007 » 11 tra 2012, 20:17

Sve je već dosta puta rečeno o crtanju grafa, pa sada samo treba malo prionuti čitanju. Harkonen je to jako dobro objasnio pa tako ne možeš ne skužiti nakon par čitanja. Ovdje http://www.freewebs.com/valvewizard/index.html također imaš objašnjenja o ispravljačima,raznim spojevima lampi i kako se proračunavaju.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Klokan » 11 tra 2012, 21:05

Evo nesta sam ja nabpravio po onom od harkonena iako mi iskreno i nije previse jasno sta sam napravio. Pa bi netko mogao reci i sta sam tocno nacrtao.

ECC 88
slika

EL 84
slika

Kod EL 84 nisam bio siguran koju krivulju da odaberem.
Klokan

PostPostao/la harkonen » 11 tra 2012, 21:11

Ok, ovaj ucrtani graf El84 je dobar ako je želiš iskoristiti za visokostrujni pentodni line stage, no razlika
je između ova dva stupnja, probaj prvo riješiti drivericu i to što ona zapravo radi.
Izlazni stupanj je sličan, samo je teret drugačije naravi pa se drugačije i konstruira radna linija, ali ajde, redom...
:ugeek:
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Edison » 11 tra 2012, 21:34

Klokane, skini si datasheetove za obje cijevi i dobro prouci. Za EL-84 probaj naci Mullardov datasheet, taj je vrlo opsezan i dobro objasnjava razne vrste spajanja te cijevi. Procitaj to par puta pa ce ti stvari biti puno jasnije. Onda probaj napraviti graf za ulazni stupanj. Za izlazni stupanj imas dovoljno podataka vec u datasheetu pa mozda i ne moras crtati...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la membrana » 12 tra 2012, 17:56

Kad bih ja to radio napravio bih ovako:
slika

Uzeo si krivi graf za EL84, treba ti u triodnom spoju. Dakle po šemi spajaš screen preko 22 oma na anodu.
Nekako mi se 5k čini previše, ispravite me ako sam u krivu, ali taj pravac je ustvari elipsa pa se impedancija u dinamičkim uvjetima još poveća(?)
Pošto je riječ o triodi, ja bih stavio 4k, ostalo piše na slici.
membrana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google Adsense [Bot] i 3 gostiju.