Tube Line stage

Re: Tube Line stage

PostPostao/la tom_hifi » 24 ožu 2012, 12:30

Sve ok, al nisi baš u 5 temi trebao napisao jednu te istu stvar ... vidjet će i onu prvu temu i prvi post.
tom_hifi

PostPostao/la Sonda54 » 24 ožu 2012, 12:35

tom_hifi je napisao/la:Sve ok, al nisi baš u 5 temi trebao napisao jednu te istu stvar ... vidjet će i onu prvu temu i prvi post.

Izvinjavam se,....zato administratori neka sve prebace ako ima potrebe u jednu temu. :oops:, posto imam izradjrenu kutiju i anadno napajanje koje moze se podesiti na +B=(150....250V)/30mA.
Radim na trazenju odgovora za najkvalitetnijeg i najoptimalnog resenja dizajna buffer-a ili converter-a! :hail:
Zadnja izmjena: Sonda54; 24 ožu 2012, 13:43; ukupno mijenjano 1 put/a.
Ljudska glupost je bezkonacna, svemir i ja,...svemir mi je malo sumnjiv?!!!
Sonda54
Banned

PostPostao/la harkonen » 24 ožu 2012, 13:34

Mnogu sakam fanovi od Makedonija 8-) ,
stoga evo jedan "posvećeni" proljetni tube line, koji uz male prilagodbe ulaznog dijela (filter)
i gaina može poslužiti u tražene svrhe. Kako je posljednji posvećeni - Boris Line imao uspjeha, neka isti
prati i Ubava Sonda Line Stage. Ovo ima dovoljno struje da samo tako oslika cijelu zvučnu sliku.
Od ECC85 nema sreće u ovoj uporabi, izobličenja bi bila prevelika na radnim točkama s napajanjem koje imamo
na raspolaganju.
:ugeek:

ubava-sonda-tube-line.JPG
ubava-sonda-tube-line.JPG (69.26 KiB) Pogledano 6845 put/a.
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Sonda54 » 24 ožu 2012, 13:49

Harkonen da izbacim el. kondenzator u katodi prve triode od 680uF, pa na taj nacin da smanjim pojacanje na pristojnih (5...10)x ili to ne ide tako?!
Na ulaz ovog predpojacala hocu da priklucim CD-player ili tuner, a sve to znaci ulazni audio signal sa (1,5...2)V!? :roll:
Hvala na suradnji!

P.S.
Razlika PCC88 i ECC88 je u naponu grejanja vlakna. Kod PCC88 je napon 12,6V/300mA, a kod ECC88 napon je 2x6,3V/300mA ili mozda se varam?
I za kraj, PCF80 gde moze se uporabiti? :?
Zadnja izmjena: Sonda54; 24 ožu 2012, 14:00; ukupno mijenjano 4 put/a.
Sonda54
Banned

PostPostao/la harkonen » 24 ožu 2012, 13:53

Ne, ovdje je primjenjeno smanjenje pojačanja atenuacijom anodnog tereta prve lampe,
o čemu se nedavno počelo pričati na ovom forumu, pa da pokažem praktičnu primjenu,
tako da ovaj line što se tiče prvog stupnja ima zero feedback, što osigurava punu dinamiku,
što se uz pomenuti mali anodni teret i zavidnu struju itekako čuje....
A parni harmonici? Uf, na kile! Ma što kile - na tone!! ;)

p.s. za sve podatke o lampama, za napone grijanja, za karakteristike pa iz njih zaključivanje gdje
bi se koja mogla primjeniti www.tubedata.org i udri!
harkonen

PostPostao/la Edison » 24 ožu 2012, 14:32

Harkonen, smanji malo stuje. Covjek ima na raspolaganju samo 30mA, a to mu je, valjda, za stereo.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la harkonen » 24 ožu 2012, 14:38

Ako je tako, onda nema pomoći, ili lampe u radne točke gdje će taj kriterij zadovoljiti (uz sonični gubitak)
ili recimo SRPP (za to ima i napona i struje ukoliko koristi 88-ce) ... Ili pak korištenje samo jednog stupnja pojačanja
bez sljedila, ova lampa ima Z- out tada nešto iznad 2K što je i dalje vrlo dobro.
Kako je ipak traženi uvjet - korištenje dotične lampe, kako se raspolaže sa ograničenim napajanjem,
kako je pak ograničenje na ulazni swing do 2V, možda može ići i na paralelu u radnoj točki 110V/7mA po sekciji,
ukupni izlazni otpor bude 1,7K , a tada ima i dovoljan prednapon za traženu osjetljivost.... Eto. Znate dalje.
harkonen

PostPostao/la Sonda54 » 25 ožu 2012, 09:37

harkonen je napisao/la:Ako je tako, onda nema pomoći, ili lampe u radne točke gdje će taj kriterij zadovoljiti (uz sonični gubitak)
ili recimo SRPP (za to ima i napona i struje ukoliko koristi 88-ce) ... Ili pak korištenje samo jednog stupnja pojačanja
bez sljedila, ova lampa ima Z- out tada nešto iznad 2K što je i dalje vrlo dobro.
Kako je ipak traženi uvjet - korištenje dotične lampe, kako se raspolaže sa ograničenim napajanjem,
kako je pak ograničenje na ulazni swing do 2V, možda može ići i na paralelu u radnoj točki 110V/7mA po sekciji,
ukupni izlazni otpor bude 1,7K , a tada ima i dovoljan prednapon za traženu osjetljivost.... Eto. Znate dalje.

Znaci odprilike za stereo bice mi potrebna anodna struja od oko 100mA !
Dobro promenicu trafo sa jacim koji moze isporuciti struju od najmanje 100mA.
Sonda54
Banned

PostPostao/la harkonen » 25 ožu 2012, 10:55

Ako to možete, onda dobro, vraćamo se na prvobitni - Ubava Sonda projekt.
Napraviti zajedničko napajanje tako da daje +230V na izlazu pa onda iz te točke prema svakom
kanalu staviti RC član - 820ohm/2W i elko 22-47uF/350V. Tako ćete napraviti dovoljno odvajanje
da potisnete preslušavanje kanala preko izvora napajanja. A i dodatno filtriranje dobro dođe.
harkonen

Re: Tube Line stage-napajanje!

PostPostao/la Sonda54 » 25 ožu 2012, 11:26

harkonen je napisao/la:Ako to možete, onda dobro, vraćamo se na prvobitni - Ubava Sonda projekt.
Napraviti zajedničko napajanje tako da daje +230V na izlazu pa onda iz te točke prema svakom
kanalu staviti RC član - 820ohm/2W i elko 22-47uF/350V. Tako ćete napraviti dovoljno odvajanje
da potisnete preslušavanje kanala preko izvora napajanja. A i dodatno filtriranje dobro dođe.

Napravicu shemu sa tranzistorskom stabilizacijom anodnog napona od +230V/100mA, a za grijanje "vlakna" cevi PCC88 uradicu stabilisano napajanje od +12,6V/600mA . Mislim da sam u pravu ili,....
Sada radim na dizajn sheme napajanja,...prikazacu je ovde kad je sredim, pa cemo malo "procaskati" u vezi te sheme.
Ziveli! :wynar:

P.S.
Harkonen :ugeek: razmisljam,.... koji bolji sound daje ECC82 ili PCC88, posto ti vidim imas mnogo iskustva i znanja u vezi el. cevima, zato hocu da te pitam sta mislis u vezi ovog razmisljanja?
Da ne ispadne ono nati dajmi, u ovo razmisljane moze da ucestvuje svako ko razume ove stvari,...
Sonda54
Banned

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.