Transcendent Sound OTL - The Beast

Re: Transcendent Sound OTL - The Beast

PostPostao/la harkonen » 06 vel 2012, 19:36

Btw OTL-a snagatora u RH, zna li netko nešto o ovim našim gorama listovima ?

http://www.hifi-products.com/VDN,OTL,Tu ... Front.html

a tvrtka je :
http://www.bonline.hr/hr/bonitet/VDNELE ... TRGOVI-UVO

Vrag će ga znati da li je subjekt "živ" jer je zadnji update bio 2008 godine (što mi ne daje nade da više postoji),
ali ako je - bilo bi ga zanimljivo čuti ....
:ugeek:
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la sstrsat » 06 vel 2012, 20:50

VDN sa tim modelom OTL-a se pojavil negdi uoci rata. To se sican da san tu sliku ampa vidil u nekom casopisu ali ki se vise sica kojem. Mozda Audiotrend ili AV magazin.....

Nije bas virovatno da postoje i danas. Zapravo je puno virovatnije da su se pocetkom rata ugasili, u to vrime su ljudi uglavnom kupovali Kalasnjikove tako da hifi trzista zapravo nije ni bilo.
Da li je uopce bila pokrenuta proizvodnja ili se tu radilo o samo tom jednom primjerku koji je tribal probit led, tesko je rec. Ali kako se, barem koliko znan, na nijednom forumu nitko ni oglasil da ima taj amp onda virovatno prave proizvodnje nije ni bilo. Ali ki ce znat

Bilo bi lipo ako netko od ljudi koji su u to bili umjesani cita ove stranice pa se logira i rece nam koju vise o ciloj prici
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la sonny » 07 vel 2012, 14:30

Ja se sjećam da je recenzija tog pojačala bila u časopisu HiFi...
To je bilo negdje tijekom rata, ne prije sigurno...
Kad neko spomene OTL, meni je pred očima upravo slika pojačala s gornjih linkova...
Iako mislim da je bilo u drugačijim "bojama" kućišta...
Kad se vratim za vikend u Gorski kotar, mogu potražiti i skenirati članak...
A nekad je ovdje bilo dobro.......... Šteta.......
sonny

PostPostao/la harkonen » 07 vel 2012, 14:44

A do tada članak o Mladenovom OTL-u:
http://www.sound-carrier.com/dox/Vjesnik%20ATTACA.pdf

S obzirom da je jedno vrijeme vladala očigledna zainteresiranost ua OTL-ima, ne bih rekao baš potražnja,
više je to sama konstruktorska radoznalost pa ako naiđe i kupac, kud veće sreće.......
harkonen

PostPostao/la sstrsat » 07 vel 2012, 17:06

harkonen je napisao/la:A do tada članak o Mladenovom OTL-u:
http://www.sound-carrier.com/dox/Vjesnik%20ATTACA.pdf

Dobaaaaaar. Sa jednom ECC82 ganja banku od 12 izlaznih PL519. Ma da, pa opce je poznato PL519 su tako lagani teret da im i ne triba nista jace u driveru :lol: :lol: :lol: Pa lakse je gonit njih 12 nego jednu 2A3 :lol: :lol: , mos mislit

c/p iz linka:

Snaga: 100 W
Frekventni raspon: 4,5 Hz  56 kHz
Lampe: 12 x PL519 Ei; 1 x ECC82 1 x ECC83
Dimenzije: 440 x 440 x 250 mm
Masa: 28,4 kg
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la harkonen » 07 vel 2012, 17:25

Je, a šta ako koristi par PL-jki za drajv ostalih 10? 8-)
harkonen

PostPostao/la sstrsat » 07 vel 2012, 18:16

harkonen je napisao/la:Je, a šta ako koristi par PL-jki za drajv ostalih 10? 8-)

Teoretski nije nemoguce ali kad se sagledaju faktori pojacanja PL519 u triodnom spoju (malo je virovatno da ih koristi u pentodnom spoju jer bi tu zbog potribnog izlaznog otpora moral stavit vrlo jaku npv za koju sa samo toliko cijevi tesko da bi imal dovoljnu rezervu pojacanja). onda je sve to na jako klimavim nogama.
Ako su PL 519 vezane ka triode u spoju slidila (najvirovatnije) onda njihovo "pojacanje" (ustvari slabljenje) iznosi oko 0,5 puta. Kako za 100W snage triba zvucnicima dovest 80Vp-p to znaci da izlaznom stupnju triba privest cca 160Vp-p.
Ako jesu dvi PL519 iskoristene ka driveri (kako pretpostavljas) onda tu mogu bit dvi mogucnosti. Ili su te driverske u spoju slidila pa i one imaju "pojacanje" od oko 0,5 puta ca znaci da bi takvom driveru ECC82 morala isporucit cca 320Vp-p. Je ti se cini moguce da ce te zahtive jedna ECC82 ispunit kako triba (pritom ne zaboravi da ulazni kapacitet slidila sa PL519 ni bas beznacajan), pa cak i da se koriste neki trikovi ka npr bootstrapiranje. Druga mogucnost bi bila da su triodno vezane PL519 stavljene u spoj zajedniocke katode pa ostvaruju pojacanje od recimo oko 1,5 puta. U tom slucaju bi ECC82 morale dat i preko 100Vp-p a vidile bi iza sebe i vrlo veliki ulazni kapacitet takvog ZK spoja sa PL519. Tesko bi se ECC82 nosila sa time
Eventualno bi mogle driverske PL519 bit u pentodnom spoju ali to bi tek zahtivalo dalnju decibelazu npv za peglanje njihovih nelinearnosti.

A kako ovi amp bez ikakve sumnje koristi npv (i to ne bas malog iznosa) jer bi mu bez nje izlazni otpor bil debelo prevelik (da ni ne spominjem THD koji bi tu zalazil i u dvocifrene iznose) a prema podacima sa linka ima propusni opseg od svega 56kHz-a onda nije tesko zakljucit kakva mu je open loop frekventna karakteristika.

Ili oces da to kazen jos jasnije, koristenje jedne ECC82 za drive ovakve 12-clane banke PL519 (bez obzira da li su dvi od njih driverice ili sve delaju u izlazu) je obicna glupost. Neka se uvridi ki god oce ali stvari stoje tako.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la zmajz » 15 vel 2012, 02:58

Da se i ja oglasim malo, kad sam već i pokrenuo ovu temu.
Da ste me ubili u pojam, bome jeste, ali znam i ja biti tvrdoglav (pa šta košta...) pa još ne odustajem. Daklem, prije svega, da se zahvalim svima na trudu i angažmanu oko ove teme, posebice Ilimznu koji je toliko vremena utrošio na pojašnjenja i grafofe i račune i na sve, ali ni drugi tu nisu izostavljeni.
Evo kako Ivica zamišlja Maricu, tj. ja OTLja:
Prema Željkovim objašnjenjima i ja bih volio da to ispadne, ugrubo, ovako: 2X8 EL504 po kanalu, na cca +-170V, pa snage koliko ispadne (u ovom koraku će me zadovoljiti cca 50W), a ako od toga treba nešto raditi u A klasi bit će dovoljno 5 do max 10W, kod QUAD 405 je u A klasi radilo 5W a dalje su se uključivali damperi itd. To se pokazalo u praksi sasvim dovoljno (bar u mojem slučaju) pa mislim da netreba više. Eto, u tom smislu trebam modificirati oriđiđi projekt. Nakon par godina i novaca, doći će na red puna konfiguracija sa 509 lampama. To može čekati.

Ima još nešto, na engleskom DIYAUDIO forrumu se dosta razglabalo o OTL projektu Tim Mellow-a sa 6C33C-B, koji isto koristi totem-pole izlaz i vrlo je sličan Rozenblitovom rješenju (bar meni) ali nisam na kraju skužio dali to radi u A klasi (25W) i dali je moguće poduplati lampe na izlazu za veću snagu i sve što ide s time. Da podsjetim one koji su to zanemarili, okačit ću šemu ovdje (na njihovom je forumu okačena bar 6-7 puta), uz jedno pitanjce: jel se te babuške stvarno tako jako griju bez obzira na režim rada?
OTL sa 6C33C-B_1.jpg
OTL sa 6C33C-B_1.jpg (107.09 KiB) Pogledano 4084 put/a.
zmajz

PostPostao/la harkonen » 15 vel 2012, 08:57

25W? Da, ali na koliko ohma? Na "standardnih" 8 bi trebalo 1,8A. Odakle?
I da, 6C33 se grije.... jako.
harkonen

PostPostao/la sstrsat » 15 vel 2012, 09:41

Sad samo na brzinu, moran tec za poslom :lol:
Po vridnostima napona na shemi, anodna struja 6C33 je prema grafu oko 200mA a to je (ako su samo dvi babuske) klasa AB koja moze ostvarit do mozda 25W.

Ovdi je "kvazikomplementarna" koncepcija u kojoj gornja 6C33 dela ka slidilo a dolnja ka stupanj sa zajednickom katodom na kojemu je primjenjena Schade povratna veza (mada se to na prvi pogled ne vidi) cija primjena priblizava ponasanje 6C33 stupnja sa zajednickom katodom ponasanju slidila tako da je to u redu ca se tice odrzanja poprilicne simetrije gornje i dolnje grane.
Driver je ovdi diferencijalni stupanj sa pentodama ca je za ovu shemu principjelno sasvim u redu. Zapravo, tu triode ne bi ni mogle ispravno odrzavat simetriju diferencijala zbog razlicitih potencijala na anodama ali pentode mogu jer su im druge resetke na istom potencijalu. Tako da ca se tice toga, upotriba pentoda je sasvim opravdana ali nikako nije u redu stavit tako strujno slabe pentode ka ca su EF86 da se nose sa velikim ulaznim kapacitetima 6C33. Paraleliziranje 6C33 za dobit vecu snagu bi jos jako otezalo situaciju po pitanju strujnih mogucnosti drivera. U ovoj koncepciji ja bin tu stavil npr EF184 (ako se zeli ostat na toj shemi)

A koliko se babuske griju imal si prilike vidit na mom OTL-u. Njih 5 po kanalu zimi sasvim lipo temperira manju sobu ali nije to tako strasno. Ja ih i po liti palim a kad je klima upaljena ili kad se ima malo propuha to grijanje je sasvim podnosljivo.
Posto bi kod tebe virovatno doslo u obzir 4 do maksimalno 6 babuski po kanalu, onda bi grijanje bilo tu negdi. Je da moje delaju u klasi A sa manjim naponima i vecim strujama a tvoje bi bile u klasi AB sa vecim naponima i manjim strujama tako da razlika u disipaciji ne bi bila skoro nikakva. Pogotovo ako imas malo vecu sobu ne bis tribal imat termickih problema
Krepat ma ne molat
sstrsat

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.