harkonen je napisao/la:Čitajući recenziju, vidim da je sam autor nekoliko puta sam sebe demantirao.
Prvo je amp dobar, pa nije dobar, pa je dobar, pa opet nije dobar.... a na kraju je - fantastičan.
Oteo si mi rijec iz usta...
harkonen je napisao/la:Ali zaključak, zaključak je direktno usmjeren protiv onih koji se okupljaju na ovom forumu
Tako nekako se icitava. Malo mi je to cudno za Pecotica, jer je u pocetku po sajmovima predstavljao ALB zvucnike s nekakvom samogradnjom, ili preradom od pojacala. A ako cemo pravo, i ALB zvucnici, koje reklamira na svojoj stranici, su DIY. OK, mozemo reci i prizvod male manufakture, covjek ima firmu, i zucnici mu dobro izgledaju i zvuce. Ali koliko ih je do sada prodao? Mozda bas zbog stavova koji se provlace kroz ovu recneziju?
Napravio sam Aleh 3 monoblokove ima vec koju godinu, i mogu reci da izvrsno sviraju. Prijatelj je imao Aleph 5, originalni, i u direktnoj usporedbi nije bilo nikakve razlike izmedju ta dva pojacala sve dok je trojkinih 30W dovoljno. Toliko o razlikama tvornickog i DIY uratka. Peticu sam i rastavio. Prijatelja i mene zanimalo je kako je slozena ta "grijalica". I slozena je zaista genijalno. Hladnjak-kuciste sve drzi na okupu i istovremeno hladi. Raspored toroida i velikih kondenzatora je bas kako inzenjerski i treba. Na vrhu je plocica s elektronikom, a izalazni tranzistori su vertikalno uz 4 stranice kucista. Ne moze se sloziti bolje na tako malo prostora. Tko je ovo projektirao, zasluzuje naklon do poda...
Da li se to pojacalo moze kopirati? Naravno, nema nekih specijalnih dijelova, i ako bi pronasli sve komponente koje koristi Pass, nikakav problem ne bi bio napraviti nesto takvo. No kuciste je prakticno nemoguce, ili neisplativo, kopirati u DIY-u. Bilo bi strahovito skupo za jedan primjerak...
Svaka cast Nelsonu sto podrzava DIY zajednicu. Zna on da se to i njemu isplati, ali ocito je covjek nesebican i vrlo sirokih pogleda.
Da li se DIY i tvornicki uredjaji mogu i trebaju li uopce usporedjivati? To svatko mora odgovoriti za sebe. No ja vec godinama ne slusam tvornicka pojacala, nego vlastita. I kad ih odnesem kod prijatelja audiofila, obicno nadsviraju njihova vrlo skupa tvornicka pojacala. Uvjek bude malo ceskanja po bradi...
No dobar DIY uredjaj je prilicno skup, i treba dosta truda, znanja i odricanja da se napravi. Da sam sav novac sto sam ulozio u DIY potrosio na tvornicke uredjaje, danas bih imao respektabilan sistem. A ovako imam samo respektabilan zvuk...