Ovrha, pravo, ekonomija...

Re: Ovrha, pravo, ekonomija...

PostPostao/la zbotic » 19 stu 2012, 12:04

U cijeloj Hrvatskoj je zadnjih tjedana pojačana naplata svega i svačega, očito su lokalni komandiri dobili packe zbog slabijeg punjenja proračuna. Prije neki dan prijatelju 300 kuna jer se samo zaustavio na autobusnom stajalištu.
zbotic

PostPostao/la sonny » 22 stu 2012, 20:50

Khadgar2007 je napisao/la:...Ček ček, jel možda ovaj auto ča dolazi moj punto,baš mi nekako liči na njega...

Punto dvojka je toliko rjedak auto na trecem kamencicu od Sunca da ga ti bez problema prepoznajes na zamucenoj slicki ?!? :D
A nekad je ovdje bilo dobro.......... Šteta.......
sonny

PostPostao/la Dean » 22 stu 2012, 23:39

sonny je napisao/la:
Khadgar2007 je napisao/la:...Ček ček, jel možda ovaj auto ča dolazi moj punto,baš mi nekako liči na njega...

Punto dvojka je toliko rjedak auto na trecem kamencicu od Sunca da ga ti bez problema prepoznajes na zamucenoj slicki ?!? :D

Pretpostavlja da je njegov, jer vidi zamućenu sliku registracije na kojoj piše SK :lol:
Dean

PostPostao/la Khadgar2007 » 23 stu 2012, 00:02

ne,nego zato jer mogu nabrojati na prste jedne ruke koliko ima punta poput moga u sisku,koliko god ih ima u hrvatskoj u sisku ih nema baš toliko.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Edison » 23 stu 2012, 21:54

Khadgar2007 je napisao/la:sitiacija nije takva. Nema trotoara sa bilo koje strane ceste, ide ti cesta-ivičnjak-zelena površina a ja se sparkirao kao i uvijek do ivičnjaka. Najbliži trotoar je cirka 3m udaljen od ivičnjaka.

Khadgar, bolje to plati, nego da naletis na ovakvog policajca... ;)

Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Khadgar2007 » 23 pro 2012, 14:49

Danas doznao ono ča sam već odavno sumnjao,zapravo od ove godine kada su se temperature spustile oko 0 °C a radijatori griju ko da je -30.naš dobri drug HEP toplinarstvo nabija račune na jednostavan način; kada im padne potrošnja,drugim riječima kada građani zavrnu pipu na radijatorima oni fino pojačaju to grijanje/temperaturu prevrele vode u toplinskoj stanici,potrošnja fino raste a oni trljaju ruke i broje lovu...
Cijevi od grijanja su tako vruće da se možeš speći jaje i skoro se grijem samo na njih a 90% površine radijatora mi je hladno jer ih imam zavrnute skoro do kraja
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Master of Disaster » 23 pro 2012, 15:17

:? Nema kraja balkanskoj snalažljivosti.
Gdje ima dima, nema zvuka.
Master of Disaster

PostPostao/la Mate » 23 pro 2012, 18:15

Khadgar2007 je napisao/la:Danas doznao ono ča sam već odavno sumnjao,zapravo od ove godine kada su se temperature spustile oko 0 °C a radijatori griju ko da je -30.naš dobri drug HEP toplinarstvo nabija račune na jednostavan način; kada im padne potrošnja,drugim riječima kada građani zavrnu pipu na radijatorima oni fino pojačaju to grijanje/temperaturu prevrele vode u toplinskoj stanici,potrošnja fino raste a oni trljaju ruke i broje lovu...
Cijevi od grijanja su tako vruće da se možeš speći jaje i skoro se grijem samo na njih a 90% površine radijatora mi je hladno jer ih imam zavrnute skoro do kraja

Ajde to malo objasni.
Na koji način računaju (mjere i obračunavaju) utrošak toplinske energije?
Mate

PostPostao/la Khadgar2007 » 23 pro 2012, 18:53

Ovako, imaju mjerač potrošene enetrije u toplinskoj stanici (a vjerojatno i u termoelektrani od kuda idu cjevovodi za grijanje)u mojoj zgradi i onda se to dijeli na kvadraturu stanova,veći stan više plati naravno. Ali imaju i neki termostat u stanici sa kojim mogu narihtavati toplinu vode centralnog grijanja u ovisnosti u vanjskoj temperaturi.Taj dio sumnjam da podešavaju kako im je drago,već vjerojatno malo nahajcaju temperaturu prevrele vode(pod tlakom i valjda više od 100 °C) koja dolazi u toplinsku stanicu i tamo grije vodu u centralnom, i evo ti povećanja potrošnje energije.
Khadgar2007

PostPostao/la Mate » 23 pro 2012, 20:36

Ovako,
ja znam da vas varaju, i svaki put se smijem kad slušam na tv vaše muke po grijanju.
Ujedno se i dimim jer znam da ste godinama regulirali temperaturu u stanovima s prozorima. Abit će još takih. Shodno tome, mislim da su toplane u stvari godinama varale same sebe.

DIN norme za grijanje su otprilike ovake: living room 18-20 st Celzijusa, hodnici, spavaće sobe 15-16 st. kupatilo 24 st. (Možda mi se potkralo negdje koje pola stopnja +- jer pišem po sjećanju od prije 15 godina kad sam sebi radio proračun.)

Utrošena toplinska energija je po 1. zakonu termodinamike Q=m x c x dt (ili je to drugi zakon, ko će se više sjetit. No formula je ta)
Q=količina topline
m=masa
c toplinska konstanta (vode)
dt= razlika temperature

Kod grijanja to znači da je masa vode koja uđe u sustav i izađe puta razlika temperatura na ulazu i izlazu jeste toplina koja je ostala u stanu i to je ono što predstavlja osnovicu za obračun.
Budući je mjerenje na strani toplane, i razrezano po kvadraturi, tu je već prvi zajeb pravičnosti. Još gore ako oni ne mjere toplinsku energiju (kalorimetrom) nego samo računaju utrošak goriva, to im ostavlja prostora da ne vode računa o iskoristivosti kotla (održavanje, unaprijeđenje regulacije, ulaganje u efikasnije kotlove i oprmeu itd) jer to ionako u finalu sve plaćate vi korisnici.
No bez obzira što i kako mjere ili ne mjere kod sebe priča se nastavlja kod vas radi tog nesretnog razreza po kvadraturi.
Naravno da je nemoguće tu biti realno pošten. Netko će tu odvrnuti radijatore i otvoriti prozore, a onaj DIN s vrha će isto izaći kroz prozore.
Dakle vi se trebate buniti na to da vam mjerenje bude individualno na u lazu u svaki stan, i termostati na svakom radijatoru a bome i termometri na zidu da se vidi je li stvarno hladno ili je to samo u glavi.

Kad toplana podigne radnu temperaturu polaznog voda, povećati će se gubici u cjevovodima koji vode do zgrade, ali će se povećati i utrošak goriva radi povećanig gubitaka u kotlu. One prve će te platiti vi, a one druge oni. Ukoliko nemaju formule po kojoj potrošnju goriva vrate u cijenu vama. Ali to je već stvar pravilnika i zakona.

U načelu, osim povećanih gubitaka radi nepotrebno povećane radne temperature sve drugo ostaje manje više jednako točno ili pogrešno.

Dakle, tvoj prvi problem nije povećana temperatura nego način mjerenja i obračuna.
Mate

PrethodnaSljedeća

Natrag na Offtopic

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.