Tema o gastronomiji...

Re: Tema o gastronomiji...

PostPostao/la Schultz » 19 pro 2011, 00:34

:D :D :D

:pals:
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la s@ki » 19 pro 2011, 13:42

110 and counting... :D
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PostPostao/la Roko » 19 pro 2011, 13:48

Schultz je napisao/la:
kuhar ne može biti čovječja ribica pa tako ni pravi gurman....

OK, ajd' šibni neki receptić... ;)
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la joe dalton » 19 pro 2011, 22:09

Schultz je napisao/la:Khm...

Neznam ali mislim da bi ovdje trebali postati samo oni od 100+ kila.

Doduše, nekad sam bio 100 + PDV ali sam malo došao k sebi pa začepio labrnju pa sam sad oko 110 ali ipak sam pobornik one stare da kuhar ne može biti čovječja ribica pa tako ni pravi gurman....

Hbga, odjelo čini čovjeka, što god mi mislili o tome...!

Dečki herc bu vas strefil od tih kila....... :crazy:
joe dalton

PostPostao/la Khadgar2007 » 19 pro 2011, 22:10

Neka samo ostave sav lager nama i mi zadovoljni. ;) :twisted:
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Roko » 24 pro 2012, 23:43

Khadgar2007 je napisao/la:meni se neki ciplići peku u roru,sada će me zatući dalmoši a bome i ja sebe, ja htio vani na roštilju a ostatak ukućana kaže da nema smisla pa ga hebi...

Neće. Cipal u roštijeri sa povrćem je cijenjeni specijalitet. Probaj ovako: Cipla (bolje ako je veći recimo od oko 1kg) fino očisti (izvadi utrobu i škrge), posuši te dobro namaži sa unaprijed pripremljenom smjesom od peršina, nagnječenog česna češnjaka, krupne morske soli, limunovog soka i maslinovog ulja. Iznutra (u trbuh) i izvana. Jednu veću roštijeru (protvanj, tepsiju) namaži lagano sa običnim (recimo suncokretovim) uljem, te na nju smjesti tog cipla i oko njega ugrubo na srednje velike kocke narezano povrće. Od povrća može gotovo sve što ti se nađe pri ruci, krompir, tikvice, patliđani (balancane), mrkva, pa recimo malo cvjetače (kaula), brokule itd... Lagano posoli i to povrće (pazi, ne previše). Nareži jedan limun, onako na ploške, a može i koja naranča ili mandarina te koju tu ploškicu uvali ciplu u trbuh a ostale poslaži okolo po povrću, to će malo dodatno aromatizirati ribu i povrće. Zalij sve to još malo sa deci-dva bijelog vina. Sve to lijepo prekriješ alu-folijom (pazi da lijepo zatvara sa svih strana) i pečeš otprilike 50min do jednog sata (za ribu od kile), na temperaturi od 200 C. Pred kraj možeš malo otkriti foliju i još 5 min zapeći na 230 C da riba dobije malo boje od pečenja, ali nije nužno. Na taj način se cipal zapravo peče i kuha u svom soku koji prožima i povrće, tako da na kraju neznaš jeli ljepša riba ili povrće. Kad ribu izvadiš na tanjur, preliješ je sa malo maslinovog ulja i sa sokom u kojem se pekla-kuhala. Uz to jako lijepo ide puno vrsta bijelog vina, ma gotovo što god nađeš, od raznih Graševina (najbolje Kraljevina, ako je nađeš), preko Malvazija, Traminaca, Žlahtine, Maraštine itd...

I da, osim cipla, ovako možeš prirediti jako puno raznih ribetina ;) Napr. tzv. Salmoniziranu pastrvu (izvrstan i vrlo zanimljiv križanac lososa i pastrve), koju se ponekad nađe na ribarnici vrlo povoljno a izvrsna je riba fine teksture mesa i bogatog okusa (uzgaja se u moru, u morskim ribogojilištima).
Roko

PostPostao/la Khadgar2007 » 25 pro 2012, 00:42

Au....nisam na od kuhane/dinstane ribe, od kuhanog mesa samo govedina/junetina sa paradajz sosom ili kada se baci neki komad mesa u čušpajz. ja volim sve baciti na roštilj ili ispeći. hehe
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Mate » 25 pro 2012, 12:35

Kha, može i cipal u soli, ne sekiraj se.

Medjutim, narod ovdje redovito kad je sol u pitanju bilo za slanu ribu , bilo za kuhanje u soli, ili pečenje u soli, obavezno inzistira na Stonskoj soli, nikako na Paškoj. A ta stonska je pomalo i nama postala teže dostupna.
I ja mogu samo potvrditi iako ne znam zašto da se "čuju razlike" :lol:
Mate

PostPostao/la Khadgar2007 » 25 pro 2012, 12:40

Ma ovo su bile male ribice(a možda i nije cipal jer mi stoje od jeseni u kištri i već sam i polagano zaboravio koje su), možda 20dag svaka. Od soli jedino imam neku krupnu morsku koju sam uzeo kada sam radio pac,nemam pojma čija je.
Khadgar2007

PostPostao/la Roko » 25 pro 2012, 13:35

Mate je napisao/la:Kha, može i cipal u soli, ne sekiraj se.

Medjutim, narod ovdje redovito kad je sol u pitanju bilo za slanu ribu , bilo za kuhanje u soli, ili pečenje u soli, obavezno inzistira na Stonskoj soli, nikako na Paškoj. A ta stonska je pomalo i nama postala teže dostupna.
I ja mogu samo potvrditi iako ne znam zašto da se "čuju razlike" :lol:

Potpis ovdje za Stonsku sol, ja je često kupim u Zd (ima je u dosta dućana i po shoping centrima). Od Stonske je (po mom iskustvu i guštu), jedino bolja Ninska ( http://www.solananin.hr/ ). Naravno da ima razlike, i to po stupnju slanoće (tu treba oprezno jer se lako presoli sa nekim vrstama soli) i po popratnom sastavu minerala (posebno je kritičan postotak Joda, koji može drastično promijeniti okus), tako da je najbolje isprobati. Za neka jela mi je bila odlična kombinacija recimo Ninske i Tuzlanske sitne soli (koju već neko vrijeme ne viđam po dućanima).
Roko

PrethodnaSljedeća

Natrag na Offtopic

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.