Mala regresija na napon grijanja kod GM70, da pojasnim zašto ne dolazi u obzir AC grijanje:
kako je napon bruma koji se javlja između katode i rešetke rezultat kvadratne funkcije napona grijanja
(1/frekvencija mreže x kvadrat napona grijanja) vidimo da je to kod 2A3 - 0,125V , kod 300B - 0,5V (što je neki
upotrebljivi maksimum uz dobro poništenje brumerom), a kod GM70 je to 8V!
Napajanje za GM (i slične triode) možemo napraviti ovisno o načinu izvedbe, za mono ili integriranu verziju
na više načina, ja ću ovdje postaviti ono što ja primjenjujem u više-manje istoj ili sličnoj varijanti.
Ovisno o preferencijama naručitelja možemo staviti i cijevnu ispravljačicu na anodni napon izlazne lampe ili
samo na ispravljač napona drivera. Također, možete odlučiti koristiti i oba načina.
Kada se radi o napajanju za monoblokove, koristim udvostručivač napona iz čije "sredine" uzimam napon
potreban za driver i kao na shemi, ili napravite nekoliko RC članova prema driveru onako po školski ili stavite
u seriju malu ispravljačicu koja će tu donijeti svoj zvučni doprinos. Ili možete staviti prema želji i cijevni regulator,
mosfet regulator, možete i dodatni LC član itd.itd....
Na prvom je primjeru stavljena i jedna varijanta cijevne ispravljačice spojene kao diode na ispravljač drivera.
Točne vrijednosti RC izračunati prema strujama i naponu odabranog drivera, kao i voltage drop odabrane ispravljačice.
Kada se radi o klasičnoj stereo varijanti, tada koristim stakirane ispravljače (njih 3 u seriju) s kojih također uzimam
i napon za driver, a mala posebnost je izvedba separacije kanala preko prigušnice sa centralnim izvodom u kojoj
se zbog prolaska iste struje kroz obje lampe većim djelom poništava DC magnetizacija, tako da ona može biti sa
vrlo malim rasporom (pa čak i bez njega) tako da se dobije vrlo dobar induktivitet i na relativno maloj jezgri.
Npr. sve prikazane prigušnice su motane na EI60 jezgri, a Kolareku sam poslao sve matematike za njih, cijena
tih prigušnica je uglavnom do 100kn. Sekundari mrežnih trafoa su deklarirani sa dosta strujne rezerve.
Napon bruma u obe varijante je oko 10mV što je debelo ispod svih kriterija.
I'm too old for this s...