SE - SIPP amp

Re: SE - SIPP amp

PostPostao/la Khadgar2007 » 30 pro 2011, 20:15

Ako je netko mislio da ovo neću okačiti nakon ča je :ugeek: rekao "furgon" onda me stvarno ne pozna. :mrgreen:

Robin-Reliant-001.jpg
Robin-Reliant-001.jpg (36.92 KiB) Pogledano 3549 put/a.

P.S.
idemo mi u oftopičarenje. :lol:
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la harkonen » 30 pro 2011, 20:20

Khadgar2007 je napisao/la:P.S.
idemo mi u oftopičarenje. :lol:

Koji MI? TI!
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la grunf » 30 pro 2011, 20:21

harkonen je napisao/la:Dobra je GU50, da šta dobra, odlična. Oklopi ti i ne trebajuo sim ako se ne bojiš da neko neće krivo okrenuti u podnožju,
što je nažalost moguće. Kod Nik-a imaš podnožja za njih koja imaju bolju oznaku. Pretpostavka je da ideš na pentoda - trioda prekidač i SE - SIPP mod? OK, napravit' ćemo tako preko vikenda pa ćemo razglabati....

A to sa tamićem, pa nije to ništa čudno, sam Sstrsat (doduše i juniorov setup) je sa u Umagu bio sa kombijem,
a nekako si mislim da će u Bj ovaj put ići ili furgon ili tamić....
:ugeek:

počinje akcija :horse:

znači GU50 je odličan kandidat,tako sam i mislio i idemo onda dalje s njom i što je najbitnije da se jeftino nabaviti ,samo šta bi joj posli ovog mogla skočiti cijena :D
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » 30 pro 2011, 20:28

Ček ček, kandidat za ča? Zar nije gu50 ispravljačica?

Sada vidim da je to pentoda, ali skinuo sam jedan datasheet na kojemu lijepo piše gu50 mercury rectifier tube
Zadnja izmjena: Khadgar2007; 30 pro 2011, 20:32; ukupno mijenjano 1 put/a.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Kaligula » 30 pro 2011, 20:31

grunf je napisao/la:počinje akcija :horse:

znači GU50 je odličan kandidat,tako sam i mislio i idemo onda dalje s njom i što je najbitnije da se jeftino nabaviti ,samo šta bi joj posli ovog mogla skočiti cijena :D

A kad smo tankali i pričali o cjevima onda si mudro muča!
A tranzistorci ... bla, bla, bla... :lol: :lol:
Eto ti sad te nasanjkalo!

A nemaš pojma koliko mi je drago da si se ovoga prihvatija.
I... odradi to na brzaka, jer jedva čekam mjerenja! :lol: :lol:
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PostPostao/la fixxxer » 30 pro 2011, 20:32

harkonen je napisao/la:Tips : Kaligula ima višak 6p3s po povoljnoj cijeni...
:ugeek:

Obicnih ili -E? Koliko povoljnoj? :mrgreen:
fixxxer

PostPostao/la ilimzn » 30 pro 2011, 20:34

Hehe jednom davno smo se sstrsat i ja na onom drugom forumu poklali oko jednog slicnog SE-IPP :) rijesenja gdje sam ja stavio na kontra stranu MOSFET :P

Inace, principijelno, kada stvar radi u SE modu, treba osigurati da je ona 'neaktivna' strana jako dobar strujni izvor, tj. ima vrlo visok unutrasnji otpor. U protivnom, predstavlja preko druge strane trafoa opterecenje za aktivnu stranu i naravno dovodi do gubitka snage. U principu, taj zahtjev uopce nije tesko zadovoljiti, samo se u katodu stavi strujni izvor koji nije premosten kondenzatorom. Kontra tome, u aktivnoj strani strujni izvor MORA biti premosten kondezatorom kako bi ta trioda zaista radila kao trioda. Nasuprot njoj, ona 'neaktivna' je zapravo dio kaskode, i unutrasnji otpor gledan s anodne strane joj je (teoretski) unutrasnji otpor CCS-a puta mu cijevi :)

U PP modu, umjesto da spojis direkt dva CCS-a, spoji ih preko kondenzatora (*). Konkretno, predvidi dva katodna bypass-a, po jedan za svaku cijev, te u SE modu lijevi spojis na masu, desni nikamo. U PP modu, im spojis - krajeve skupa preko nekog velikog otpora na masu (da dobiju DC komponentu). Ako postoji folijski bypass, on moze ici direkt katoda - katoda.
Problem: idealno opterecenje u SE i PP modu nije ni izbliza isto, u klasi A u PP modu ce svaka cijev vidjeti 2x vece opterecenje.

Ima i trece rijesenje, ali u tom slucaju desna strana ne moze biti trioda, vec (u najmanju ruku) pentoda, kaskoda, ili MOSFET. Ako ta strana ima puno vecu strminu od aktivne, ona 'zrcali' karakter strmine aktivne strane. U konkretnom slucaju, ponasa se kao 'anti-trioda', element koji ima obrnutu nelinearnost od triode. Buduci da se nalazi na kontra strani PP trafa, ispada troida minus (minus trioda) = 2x trioda, takav spoj unatoc nepostojanju DC predmagnetizacije radi kao SE pojacalo, s odgovarajucim rasporedom harmonika. Na zalost iako ideja izgleda jednostavno, izvedba nije nuzno bas jednostavna, i zahtijeva DC servo radi postizanja DC balansa (*)

*=trafo ne radi za DC pa je moguc DC offset u strujama grana, zato moraju biti ili dva ista strujna izvora u svakoj grani koji su vezani samo za AC, ili nekakav DC servo ako je jedan izvor.
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la sstrsat » 30 pro 2011, 20:37

grunf je napisao/la:kako li bi izgledali kad bi se isprid otela pojavili s tamićen punim žarulja :lol: :lol:

Pa di ces bolje od toga. I tamic i trioda su ista stvar, vidis da obadva pocimaju sa T :lol: :lol:
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Kaligula » 30 pro 2011, 20:40

sstrsat je napisao/la:
grunf je napisao/la:kako li bi izgledali kad bi se isprid otela pojavili s tamićen punim žarulja :lol: :lol:

Pa di ces bolje od toga. I tamic i trioda su ista stvar, vidis da obadva pocimaju sa T :lol: :lol:

TUBE-TAM
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PostPostao/la sstrsat » 30 pro 2011, 21:03

ilimzn je napisao/la:Hehe jednom davno smo se sstrsat i ja na onom drugom forumu poklali oko jednog slicnog SE-IPP

E je, bila j :D e to lipa svadja. :lol: :lol: Mada sad kad se gleda sa vrimenske distance mozda smo obadva tirali malo i neke inate a tada se jos i nismo osobno poznavali. Tako da cisto sumnjam da bi danas moglo doc do slicne svadje. Jebiga, i svadje su dio zivota a bitno je da posli njih ne ostane zle krvi.

ilimzn je napisao/la: izvedba nije nuzno bas jednostavna, i zahtijeva DC servo radi postizanja DC balansa (*)

*=trafo ne radi za DC pa je moguc DC offset u strujama grana, zato moraju biti ili dva ista strujna izvora u svakoj grani koji su vezani samo za AC, ili nekakav DC servo ako je jedan izvor.

DC servo bi i inace bil vrlo pozeljan kod svih takvih sistema di se triba odrzat simetrija. Ovdi zapravo uopce nije vazno oce li apsolutna vridnost struje kroz grane bit malo veca ili malo manja ali je vrlo bitna njihova jednakost. Je da se manipulacijon strujama kroz grane moze vrsit i manipulacija spektrom harmonika ali ako govorimo o klasicnom PP-u onda to podrazumiva punu simetricnost.

Inace, kod takvih pristupa di se oce izbic zracni raspor na trafu ima zapravo puno nacina. Osim ovoga u toj iskrecoj :lol: temi, bil san u jos jednoj temi "tamo" stavil nacin da se krug grijanja iskoristi za istu stvar. Tamo je ideja bila da se cijev grije sa DC konstantnom strujom koja bi usput tekla kroz opozicijski namotaj trafa i delala ponistenje predmagnetizacije. Naravno da bi u tom slucaju katodna struja cijevi tribala bit pilotirana strujom grijanja i da joj neka vrsta DC serva ne bi dozvoljavala da se mrda od zadane vridnosti.
Iako bi ovakav pristup virovatno postigal i bolje rezultate nego samo pretvaranje PP-a u SE jer bi kod njega paraziti trafa bili manji zbog manje zavoja u tom pomocnom namotaju, problem je u tome ca bi takav trafo moral bit totalno custom i virovatno ne bas jednostavno motan. Iako bi kod takvog pristupa tribala samo jedna cijev a ne dvi ka ovdi, ipak je u praksi jednostavnije uzet vec gotovi PP trafo i igrat se sa njime nego motat custom trafo.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.