GM-70 SE Full DHT monoblokovi

Re: GM-70 SE Full DHT monoblokovi

PostPostao/la sstrsat » 05 sij 2013, 09:23

Tome, ipak ces morat narucit i male trafe za bias ispravljace. Iako bi mosfet prekidac u principu isal, veliki problem bi bila nabava (a siguro i cijena :lol: ) inverzna diode koja bi morala bit i dovoljno brza (brza od mosfeta) i dovoljno jaka (i strujno i naponski) da proguta nehatvni spic napona koji bi nastal samoindukcijom kod iskopcanja induktivnog tereta (izlaznog trafa). Bez nje bi mosfet uspjesno ukljucil amp ali bi ga vec prvo iskopcanje ampa satralo. OK, moglo bi se usporit njegovo gasenje (pa time smanjit spic od samoindukcije) ali to je daljnje kompliciranje sklopa tako da ipak mali bias trafo predstavlja najjednostavnije i najjeftinije risenje. Inace, ima na RS-u mosfeta za 1500V po cijenama od 4 do 5 funti po komadu (znaci kod nas cca duplo :lol: ) a triba ih 2 po prekidacu a adekvatnu inverznu diodu nisan ni trazil jer takva siguro ni jeftina.

Tako da ostajes na bias trafu i rotacionom prekidacu (ako oces izbic timere). Mozes po zelji taj prekicad stavit u "starter kutijicu" od koje bi isli 4-zilni kabeli prema monoblokima tako da obadva monobloka palis jednim botunom.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Kaligula » 05 sij 2013, 09:47

Može li sve ovo jeftino i jednostavno riješiti jedan pic, nekoliko releya i ostalih sitnica?
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PostPostao/la sstrsat » 05 sij 2013, 09:49

PIC naravno moze obavit ulogu timera za off / on sekvence i preko releja upravljat ispravljacima. Jedan takav sklop instaliran u "starter kutijici" bi bil vrlo elegantno rjesenje.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Kaligula » 05 sij 2013, 10:02

sstrsat je napisao/la:PIC naravno moze obavit ulogu timera za off / on sekvence i preko releja upravljat ispravljacima. Jedan takav sklop instaliran u "starter kutijici" bi bil vrlo elegantno rjesenje.

S obzirom da i mene ćeka isti problem, voljan sam ovaj sklopić odraditi i za tom_hifi-a.
Kontrola može biti najjednostavnijim tasterom s ledicom, preko koje će sklop davati indikaciju u kojoj je fazi.
Opcionalno, može biti dodan i IR.
Kaligula

PostPostao/la tom_hifi » 05 sij 2013, 10:11

Kaligula je napisao/la:
sstrsat je napisao/la:PIC naravno moze obavit ulogu timera za off / on sekvence i preko releja upravljat ispravljacima. Jedan takav sklop instaliran u "starter kutijici" bi bil vrlo elegantno rjesenje.

S obzirom da i mene ćeka isti problem, voljan sam ovaj sklopić odraditi i za tom_hifi-a.
Kontrola može biti najjednostavnijim tasterom s ledicom, preko koje će sklop davati indikaciju u kojoj je fazi.
Opcionalno, može biti dodan i IR.

Znači, ovo bi hodalo i izbjegao bi se još jedan (tj. dva trafa) za bias? :roll:

Ukoliko da, zainteresiran sam :)

Hvala Kaligula. :hail:
tom_hifi

PostPostao/la pamook » 05 sij 2013, 10:52

Tom, ako sam dobro shvatio, PIC ce zamijenit ulogu timera i manuale oko rotacionog prekidaca, trafici ti jos uvijek trebaju ;)

S paznjom pratim projekt :hail:
....nemoj Sirogojno, ja ću....
pamook

PostPostao/la Kaligula » 05 sij 2013, 11:11

pamook je napisao/la:Tom, ako sam dobro shvatio, PIC ce zamijenit ulogu timera i manuale oko rotacionog prekidaca, trafici ti jos uvijek trebaju ;)

S paznjom pratim projekt :hail:

PIC može samo riješiti time delay, i jednostavnost upravljanja sa ampom.
Sve ostale transformatore mora nabaviti.
Prilikom paljenja, najprije pušta napon za grijanje lampi, zatim biass-e pa tek onda anodne napone.
Gašenje sve isto samo obratno.
PIC-om mogu nadzirati i bitne točke naponske i strujne, i zaštititi amp ili zvučnike na temelju postavljenih vrijednosti.
Ili inplementirati volume kontrolu i input select.
Na pojedincu je dokle se želi pružiti ovim atrakcijama.
Kaligula

PostPostao/la tom_hifi » 05 sij 2013, 11:22

Ok, hvala na objašnjenju. Ovo s PIC-om mi se sviđa.

Edit:

poslao sam Josipu iz Trafa upit za još dva mala toroida za bias-e, 170V 70mA - 100mA. Sstrsat, plaćaš gajbu pive za ovo :lol:
tom_hifi

PostPostao/la grunf » 05 sij 2013, 11:54

sstrsat je napisao/la:Tome, ipak ces morat narucit i male trafe za bias ispravljace. Iako bi mosfet prekidac u principu isal, veliki problem bi bila nabava (a siguro i cijena :lol: ) inverzna diode koja bi morala bit i dovoljno brza (brza od mosfeta) i dovoljno jaka (i strujno i naponski) da proguta nehatvni spic napona koji bi nastal samoindukcijom kod iskopcanja induktivnog tereta (izlaznog trafa). Bez nje bi mosfet uspjesno ukljucil amp ali bi ga vec prvo iskopcanje ampa satralo. OK, moglo bi se usporit njegovo gasenje (pa time smanjit spic od samoindukcije) ali to je daljnje kompliciranje sklopa tako da ipak mali bias trafo predstavlja najjednostavnije i najjeftinije risenje. Inace, ima na RS-u mosfeta za 1500V po cijenama od 4 do 5 funti po komadu (znaci kod nas cca duplo :lol: ) a triba ih 2 po prekidacu a adekvatnu inverznu diodu nisan ni trazil jer takva siguro ni jeftina.

Tako da ostajes na bias trafu i rotacionom prekidacu (ako oces izbic timere). Mozes po zelji taj prekicad stavit u "starter kutijicu" od koje bi isli 4-zilni kabeli prema monoblokima tako da obadva monobloka palis jednim botunom.

sstrsat ,kakav bi dioda tribala-neke približne karakteristike,iman jednu ploču od visokoaponskih antena-alarma za trgovine prepunu zaštitnih dioda pa ako se može koja iskoristiti rado ću ustupiti tomu koju
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."
grunf

PostPostao/la sstrsat » 05 sij 2013, 11:57

tom_hifi je napisao/la:poslao sam Josipu iz Trafa upit za još dva mala toroida za bias-e, 170V 70mA - 100mA. Sstrsat, plaćaš gajbu pive za ovo :lol:

A da ja pocnen naplacivat? :lol: :lol: Ma ne boj se, necu, jos bi na kraju ispalo da je Sl.. Li.. dobra vila :lol: :lol:
Krepat ma ne molat
sstrsat

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.