sstrsat je napisao/la:....
Koliki je stvarno potriban opseg je uvik otvoreno pitanje a kako znas ja sa dobrim razlozima tvrdim da mora bit cim siri. Ne samo zbog tranzijentnog odziva nego i zato da se sve nepovoljne stvari (okreti faze itd) udalje cim vise od "audio opsega". Naravno, ako se zeli stvarno kvalitetni amp.....
.......
Ca je "sonika" po tebi?
Ne bi želio kvariti ovu temu, pa ako se ovo razvije u bočnu diskusiju neka se prebaci u zasebnu temu.
Ovo što je rekao sstrsat, glede udaljavanja faznih okreta od opsega od interesa mi se čini jako važnim, drugo je pitanje kolika je prava mjera i učinak toga pogotovo kad znamo da tu imamo druge komponente koje imaju svoja ograničenja daleko niže (izlazni trafo npr).
Mene naime jako muči učinak tih faznih odstupanja na objektivni doživljaj zvuka. Fazni pomaci su praktično prisutni svugdje na putanji signala, najviše na zvučniku i znatno manje na pojačalu (dobrom pojačalu).
Mislim da u konačnici ne bi bilo preteško složiti mjerno slušni experiment kojim bi se kvantizirao taj utjecaj i da onda vidimo di su u kojem dijelu spektra granice preko kojih ćemo reći da nešto valja ili nevalja.
Princip tog experimenta bi počivao na mogućnosti osmišljenog pomicanja faze harmonika/tranzijenata u odnosu na osnovni signal.
Što mislite, je li to ima smisla i da li je netko to već izvodio?
Dopuna: problem počiva na činjenici da se realni ton nekog instrumenta sastoji osnovnog signala i harmonika koji određuju karakter zvuka realnog instrumenta kao i način na koji je ton odsviran, dakle uključivo atack, maximum i trajanje.