Pošto sam danas imao malo vremena, a i trebalo mi je malo opuštanja, odlučio sam konačno napraviti neke, barem početne, radnje oko zaokruživanja svojeg kućnog sustava.
Sustav kao takav već postoji dulje vrijeme, ali nikako da to dovršim u nekom obliku da ga svatko može koristiti bez šalabahtera i raznih priprema

Ne bih htio djelovati previše "edukativno", jer su sve to uglavnom poznate stvari, ali možda kome dam kakvu ideju.
Vjerojatno se netko pita zašto se danas, u vrijeme gomile jeftinih gotovih uređaja i gadgeta koji nude čak i dosta ozbiljne mogućnosti, uopće upuštati u nešto takvo ?
Za druge ne znam, međutim ja oduvijek pokušavam prtiti neki svoj put koji osigurava nekakvu neovisnost o bilo komu i čemu što me neki puta natjeralo učiti mnoge stvari koje inače ne bih

Uostalom, tko zna kako će se stvari razvijati u najskorijoj budućnosti.
Sigurno će se postignuti neki deal između proizvođača glazbe i proizvođača uređaja (vidim da je to već u postupku), da onemogući bilo kakvu nekontroliranu (čitaj neplaćenu) reprodukciju glazbe. I gdje smo onda ?
To me doduše ne muči puno , jer praktički svu glazbu koju imam nabavio sam legalno.
Međutim, budućnost distribucije glazbe mi se nikako ne sviđa.
Pri tome će zvukoljupci možda ostati zakinuti na kvaliteti, ili će im se nuditi "posebno" pripremljeni materijali, ali sigurno po "primjerenoj", većoj cijeni.
Zbog toga mislim da je dobro napraviti neki svoj, kontrolirani sustav koji neće u jednom trenutku zatražiti broj kartice i pin i pitati za opciju
a) lo quality (preview)
b) medium quality (with discount and included commerials)
c) hi quality (special price)
itd.....
Svi smo mi ripali MP3, Flacove WAV ove, spremali kroz razne programe. Pa je onda sve krepalo, zagorio disk, pojeo virus i sl....
Pa se jedna te ista stvar pojavljuje dvadeset puta na raznim diskovima, drugačije se zove itd itd.
To su,uz onaj već standardni DIYerski poriv, možda osnovni razlozi zašto (uz već postojeći solidan sistem) idem u izgradnju novog sustava.
Koje su osnovne pretpostavke takvog sustava:
- veliki (kapacitetom) i pouzdan server
- kvalitetan player (playeri) (solidan hardver i zvučna kartice/streamer)
- kvalitetna programska podrška za reprodukciju, ripanje, pretraživanje, playliste itd...
-Backup
Takav sustav sigurno nije previše jeftin, pogotovo ako se ide iz početka, i ako se želi pokriti više prostorija u stanu (kući).
Međutim, za DIYera je neprocjenjivo ako ga napravi sam.
Naravno da se sve može svesti na single machine "Jukebox" što može značajno smanjiti cijenu.
Ja sam danas poradio na serveru

Trenutno koristim jedno računalo s hrpom vanjskih diskova.
Pošto se glazba na diskove sprema već jedno dulje vrijeme (više od 10 godina), tu ima svakakvih diskova.
Od 4 - 500 GB. Budući da ne mogu svi istovremeno biti ON LINE, jasno je da je nastao problem.
Zbog toga sam baš danas pripremio novi server namijenjen baš za tu svrhu.
Neki dan sam već odlučio napraviti novi stroj, ali sam se sjetio da smo u firmi prije par mjeseci "škartirali" jedan pomoćni server koji se vrtio na internetu zadnjih 4-5 godina.
Nešto je bilo počelo kašljati pa smo ga na brzinu zamijenili s novim.
Budući da sutra ide krupni otpad, danas sam mu omogućio novu šansu, i nisam pogriješio.
Naime, kako se to često događa, na matičnoj ploči je pokrepalo nekoliko elektrolita koji su prešli u "fuse" stanje i zbog njih je ploča štekala.
Dao sam si truda i zamijenio sve kondenzatore, i nakon toga je sve proradilo bez problema.
Ploča je GIGABYTE 8KNXP.
Za one koji je ne znaju, mogu reči da se radi o vrlo rijetko viđenom konceptu kod relativno jeftinih ploča:
UW LVD SCSI (* 2 porta), 4x IDE kontrolera (dvostruka), SATA driveri - sve na jednoj ploči u svakakvim RAID varijantama.
6 gnijezda za memorije, 3,6 GHz Intel procesor itd...

Bilo mi je žao bez borbe to baciti, i pošto je oživljavanje uspjelo, veselje je utoliko veće.
Sistemski SCSI LVD disk (u MIRRORU) je ostao, i još sam dodao 2 x 1 TB Seagate Constellation serverska SATA diska za početak.
To naravno, neće biti dosta, ali ću tu za početak naselii ono što vrijedi.
Ove diskove sam stavio zbog toga što bi trebali biti (i jesu) puno pouzdaniji i dugotrajniji od standardnih (to je otprilike nešto kao ECC88 I E88CC ali puno drastičnije

Kasnije će se dodati još nekoliko njih. Potreba za kapacitetom je sve veća i drastičnija.
Do nedavno smo bili zadovoljni s loosy MP3 formatom, jer su kapaciteti medija bili takvi kakvi jesu.
Danas su zahtjevi sve veći, tako da manje OD WAV ili ACC (ili M4a) više ne dolaze u obzir, a to je 5-10 i više puta poždrljivije po pitanju prostora.
Za vrijeme dok ovo pišem, diskovi se polako pune. Ipak za to treba i nešto vremena