Bato MM (LM3886 u macola-mostu)

Ovdje možete objavljivati vaše radove

Re: Bato MM (LM3886 u macola-mostu)

PostPostao/la Mate » 31 svi 2014, 22:54

44250 je napisao/la:......,a na primaru bi odradio jedan namotaj za 220Vac (ili 235Vac kako je ovde) a dodatni manji za 50Vac (odnosno 53Vac) iste debljine žice,koje bi vezao serijski-redno. tako bi imao jedan kraj kalema sa "njegove duže strane",srednji kraj kalema na 220(235)Vac i drugi ("kraći") kraj koji bi bio za napon 270(odnosno 288)Vac. na taj prvi kraj bi povezao nulu,uzeo prekidač sa "off-on-on" opcijama i na prvi "on" kontakt doveo 220(235)Vac (srednji) kraj kalema primara a na drugi "on" kontakt 270(288)Vac (drugi) kraj kalema primara.

na taj način bi pojačalo predviđeno za 8r opterećenje uključivao u dva koraka na jednostavan način: prvo bi na sekundaru dobio napon za ispravljenih +/-22Vac što je napon za 4r opterećenje a prelaskom prekidača na drugi nivo prešao bi na +/-27V na kraju napajanja što je pogodno za 8r opterećenja.

zapravo bi tako 1:1,2272 podijeljenim primarom dobio potrebni odnos namotaja primara i sekundara za oba potrebna napona sekundara. ko zna i ko je pažljiv znaće kako će ga koristiti (da ne bi išao sa naponom za 8r na potrošač od 4r) a opet ovaj prekidač može biti sporedni (onaj "poklopljeni") i koristio bi se samo kad je potrebno podesiti napon napajanja po otporu kutija koje kanimo slušati,dok bi glavni bio jasno naznačen i pristupačan.

44250, ovo tvoje rješenje ne bih baš preporučio. za hifi pojačalo.
Namot primara bi morao biti proračunat na nominalnu vrijednost, Čak bi dobro bilo imati primarne odvojke što točnije (bliže) stvarnom naponu mreže koji varira od kuće do kuće i preklopnik recimo za 210-220-230-240.
Ali preko primara mijenjat napon sekundara, to nikako.
Mate

PostPostao/la 44250 » 31 svi 2014, 23:11

da,bilo bi dobro imati što približniji napon mreže onom za kojeg je predviđen primar. u Hr je ako se ne varam standard 220 (moguće da griješim) a ovde je 235Vac. ali ko ima transformator sa više od dva izvoda primarnog napona u svrhu usklađivanja primara sa trenutnim naponom mreže? ne sumnjam da nema baš niko,ali takođe vjerujem da to ima mali broj ljudi. mahom se poručuju direktno za 220 ili 235V napona mreže zavisno koji je već standardizovan,i sekundar po potrebi.

sa primarom motanim ovako kako sam opisao magnećenje gvožđa bilo bi na prvom položaju normalno,a u drugom polžaju za viši napon bilo bi "lakše" pa bi i sam trafo teže odlazio u zasićenje.

rado ću pročitati "versus" i "pro" zašto NE mijenjati napon sekundara birajući broj namotaja primara transformatora,kod hi-fi pojačala?
44250

PostPostao/la Mate » 31 svi 2014, 23:32

44250 je napisao/la:..
rado ću pročitati "versus" i "pro" zašto NE mijenjati napon sekundara birajući broj namotaja primara transformatora,kod hi-fi pojačala?

Iskreno, nisam expert u ovome, a i davno su mi mi ishlapili iz glave diagrami transformatora.
Ono što ovako mugu kazati je da se takvim motanjem narušavaju radni uvjeti transformatora, tj njegove samo-regulacijske sposobnosti pri većim opterećenjima.
Za pojačalo očekujemo da ima stabilan napon i dovoljno struje iz izvora u svakom trenutku, a naročito pri vrhovima opterećenja. Ovim tvojim dodatnim namotom remetiš proračunski faktor motanja (zavoja po voltu ) a koji je definiran presjekom srednjegstupa odnosno nazivnom snagom., i to za više od 20%. Po meni to je previše.
Promjene napona treba napraviti na sekundaru i to je jedino ispravno.
Mate

PostPostao/la zmajz » 01 lip 2014, 00:05

Standardni napon mreže je 230V i to već decenijama. Samo zbog navike svi se služimo onim starom 220. Svi ozbiljniji motači trfića to znaju, pa i kad im kažeš po navici da ti treba trafo 220 na 50V (primjer bez veze) majstor mota primarza 230V. Tako i naponi koji su bili 110V su zapravo 115V, a kad je to promijenjeno neznam točno (biće više od 30tak godina). Informacija od dispečera iz Elektre.
Ja ovdje u Zagrebu u zidu imam 238V (trafostanica mi je na 15 metara od zgrade (prozora), a u Koprivnici gdje se uskoro selim sigurno nije ispod 235V (moram izmjeriti) i tamo mi je glavna trafostanica prekoputa (30 metara).
Ideja sa dvostrukim primarnim namotajem mi izgleda odlično, ako se osvrnemo na korekcione transformatore koji imaju primar motan za 220V i onda dodatne namotaje u inkrementima od po 10V da bi se mogli korigirati naponi sa mreže. To puno uređaja ima. Ali varijanta sa različitim sekundarima bi možda bila sigurnija, tim prije što imam releje za 220V kojima mogu upravljati s jednostavnim prekidačem (off/on) direkt sa primara trafoa.
Vrijedi razmisliti).
zmajz

PostPostao/la TDA » 01 lip 2014, 01:11

Da li vredi toliko kompliokvati?
Maksimalni sigurni radni napon LM3886 je +-35V. Macola je ovom pojačivaču namerni smanjio taj napon na +-22V, odnosno +-27V zbog stabilnosti i očuvanja performansi pojačivača.
Već sam napisao da se moj primerak napaja sa +-27V a koristim zvučnike od 4Ohm i nemam nikakvih negativnih pojava.
Namerno sam izabrao ovaj napon zato što mi je u planu da zamenim zvučnike. Trenutno je ovako skroz OK.

Ono što Macola još sprema jeste odgovarajuće LLC prekidačko napajanje za ovaj pojačivač koje će imati opciju biranja izlaznog napona za 4Omsku i za 8Ohmsku verziju.
Ovaj koji sam skoro sastavio je sa v0.8 pločicama a v1.0 pločice (ove koje se sada nabavljaju) ću ubaciti u pojačalo sa tim napajanjem.
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
TDA

PostPostao/la zmajz » 01 lip 2014, 06:23

Ova informacija znači samo to da ću ići na jednostavno napajanje i u drugom stupnju uraditi upravo isto to-. Nadam se da ćete onda i nama ovdje prezentirati novo napajanje.
zmajz

PostPostao/la 44250 » 01 lip 2014, 06:56

TDA,radni napon pojačala je smanjen zbog veze u mostu i mogućih struja koje su u tom više od onih na koje reaguje unutrašnja zastita LM3886 u klasičnom spoju,a ne zbog visine napona kojeg to kolo izdržava. ako napon ka opterećenju raste duplo kao što u most verziji raste,i struja raste duplo a snaga raste kvadratom - kako na opterećenju tako i disipacije. smanjenjem radnog napona ti parametri se drže unutar granica održivog i sigurnog.
.
Mate - stoji svakako to što kažeš,mada ima i druga strana. nerijetko se (barem ovde na diyaudio.rs) ljudi odlučuju za motanje transformatora na gvožđu prve veće dimenzije tj ako je recimo potreban trafo od 300VA uzima se proračun (debljina žice,broj namotaja) za takav ali se mota na prvom većem gvožđu recimo od 400VA. tako se dobije trafo koji teže ode u zasićenje gvožđa i spreman da iz njega iznese više energije u vrhovima (peak -ovima) potrošnje pojačala što je dobra karakteristika,poželjna za jedno pojačalo. ako bi trafo namotao kao gore opisano a na većem gvožđu od dovoljnog ,dobio bi napajanje pojacala sa više gvožđa nego obično pri položaju za 4r opterećenje,a sa druge strane više snage pri položaju za 8r opterećenje. takav trafo ima dosta dobrih strana,imam na umu motanje EI transformatora "iz nule" i kad to budem radio (ne tako skoro jer je radnja koja EI profile prodaje na kilogram i Cu-l na metar na drugom kraju Beograda) mogu opisati rezultat iz prakse ako bi vam to bilo interesantno.
44250

PostPostao/la 44250 » 01 lip 2014, 07:05

zmajz, neće biti problem dokumentacija već sam transformator koji je za tu varijantu jako osjetljiv i kako pratim pisanja macole, traži se proizvođač koji bi nam ih proizvodio. macola ujedno razvija i alatke potrebne za "uradisam" opciju, mada vjerujem da će se većina oslanjati na kupovinu. muka je što dosljedno takve transformatore može proizvesti mali broj fabrika,a kako se budemo snalazili mi ovde,moći ćete i vi.
44250

PostPostao/la danibosn » 01 lip 2014, 10:36

Kao što već znate nisam neki stručnjak

ali +-22V daju na 8 ohma 60w a +-27 90w. Iako se razlika čini pogolema u decibelima iznosi samo 1,76 (ako sam dobro izračuna). S obzirom da se pojačala rade za kućnu upotrebu mislim da je i tih 60 w sasvim dovoljno (kako kažu neki "prvi wat je najbitniji"). Vjerojatno je puno bitnije obratiti pažnju na sitne detalje izvedbe napajanja od same utičnice do izlaza sa elektrolita što su više puta objasnili MAcola, Braco, Dragan i još par ljudi na onom forumu te Ilimzn i još par njih na ovom
danibosn

PostPostao/la 44250 » 01 lip 2014, 10:54

i to je stav sa kojim se slažem, napon predviđen za 4r daće sasvim dovoljno snage i na 8r u kućnoj varijanti.
.
kod mene je kao kod TDA napon napajanja za 8r a zvučnici 4r,hladnjaci mi traže doradu ali i nakon ljudskog opterećenja na susretu KG2014 4.maja nije otišao iznad 65'C,mogla se ruka držati preko hladnjaka. doduše, bio je otvoren.
44250

PrethodnaSljedeća

Natrag na Vaši radovi

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 1 gost.