zmajz je napisao/la:Hvala za brzi odgovor, baš sam krenuo usporediti čipove, i znajući sebe, garant bi previdio ove "sitne detalje". Ili bi potrošio pet dana dok ne skužim šta ne štima. Hvala još jednom.
e ti si me sa par poslednjih postova baš onako slatko nasmijao!

ali ono baš!

vidi ovako - da opet pravim BatoMM pojačalo,i da poručujem ili sam motam transformatore pravio bi ovako: motao bi dupli primar i dupli sekundar.
klasični dupli sekundar sa dva identična kalema navoja za viši napon sekundara pri 8r opterećenju (ako se ne varam +/-27Vac da bude iza kondenzatora napajanja),a na primaru bi odradio jedan namotaj za 220Vac (ili 235Vac kako je ovde) a dodatni manji za 50Vac (odnosno 53Vac) iste debljine žice,koje bi vezao serijski-redno. tako bi imao jedan kraj kalema sa "njegove duže strane",srednji kraj kalema na 220(235)Vac i drugi ("kraći") kraj koji bi bio za napon 270(odnosno 288)Vac. na taj prvi kraj bi povezao nulu,uzeo prekidač sa "off-on-on" opcijama i na prvi "on" kontakt doveo 220(235)Vac (srednji) kraj kalema primara a na drugi "on" kontakt 270(288)Vac (drugi) kraj kalema primara.
na taj način bi pojačalo predviđeno za 8r opterećenje uključivao u dva koraka na jednostavan način: prvo bi na sekundaru dobio napon za ispravljenih +/-22Vac što je napon za 4r opterećenje a prelaskom prekidača na drugi nivo prešao bi na +/-27V na kraju napajanja što je pogodno za 8r opterećenja.
zapravo bi tako 1:1,2272 podijeljenim primarom dobio potrebni odnos namotaja primara i sekundara za oba potrebna napona sekundara. ko zna i ko je pažljiv znaće kako će ga koristiti (da ne bi išao sa naponom za 8r na potrošač od 4r) a opet ovaj prekidač može biti sporedni (onaj "poklopljeni") i koristio bi se samo kad je potrebno podesiti napon napajanja po otporu kutija koje kanimo slušati,dok bi glavni bio jasno naznačen i pristupačan.